Testflugor i gråväder

Så här i förbudstider, så har det bara blivit ett par snabbturer i samband med ett par småturer över sundet, mycket som tyvärr tagit tiden ifrån mig, men det kommer vara ändrat till det bättre framöver.

Någon riktig fiskeresa har tyvärr fått flyttas fram då det inte passat in för alla, men tids nog så kommer det nog en liten tur, försöker fortfarande hitta en lucka för att komma till Bornholm.

Hur som helst så verkar tiden gå fortare nu, bara två månader kvar tills fiskesäsongen drar igång igen här på sydkusten, då kommer också filmningen igång igen för fullt.

En stor del av min tid har gått till att testa och justera mina testflugor i allt från utseende, färger och längder, det är otroligt vad små förändringar som bidrar till en rad bättre egenskaper.

Niboronesting white

Jag har också testat att kombinera olika linor med olika klasser av spön samtidigt som jag passat på att fiska i princip alla typer av väder.

En liten överraskning har varit hur bra sjunklina faktiskt fungerar på kusten och hur mycket havsöring jag fått på sjunklina i olika klasser av spön och flugor.

För er som följt mig länge så vet ni att jag alltid föredragit flytlina, nu har jag en längre tid kört med olika varianter av IM och Sjunklinor och kan glädjande säga det fungerar oväntat bra även med kortare tafs.

Spömässigt så fiskar jag med allt ifrån klass 5 upp till klass 9 även om det i visa fall även kombinerats med en klass lägre på linan än på spöet.

Blank Havsöring på fluga

Det här med att underklassa linorna till spöet är något som jag kan rekommendera, speciellt om ni fiskar med tyngre och större flugor.

Själva testflugorna varierar jag även med olika vikter, vilket gör att jag har två typer av samma flugor som sedan kan varieras i olika färger till varje klass.

De tyngre testflugorna kan med lätthet fiskas med flytlina, de lättare fiskas med IM eller sjunklinor.

De längsta testflugorna jag fiskar med är på 12 cm i jämförelse med de minsta på 4 cm i längd, alla kan kastas ut en full linlängd på 30 meter och väger aldrig mer än ca 1 gram.

Q&R

Större flugor fiskas med kortare tafs och mindre testflugor fiskas med längre tafs, som längst använder jag upp till en spölängd vilket motsvarar 8 fot eller 9 fot beroende på spön

Krokningen av havsöringen har också ändrat sig efterhand som testflugorna ändrats lite, nu har det varit mer vanligt med att flugan sitter långt ner i halsen på havsöringen.

Havsöringen tar de nya testflugorna med hull och hår, tveklöst slukar de testflugan, så jag har nu utvecklat ett nytt sätt att kroka av dessa djupslukande havsöringar på ett förvånansvärt enkelt sätt.

Det här med hur havsöringen tar testflugan är bland det roligaste jag varit med om, havsöringen attackerar mer än en gång om den missar första attacken.

Testfiske av plats innan guidning

Fångstmässigt har jag på mina senaste turer legat på två till fyra havsöringar på ca 2 timmars flugfiske, de få sk bom turer jag haft har likväl inneburit kontakt med havsöring.

Färgmässigt håller jag på med en rad olika kombinationer, Vit är definitivt en favoritfärg, inte bara för mig utan även för många spinnfiskare.

Det händer fortfarande att jag fiskar med vanliga flugor, mer för att testa av flugorna mot mina testflugor, det jag har kvar att testa är mina testflugor med en upphängare på samma tafs.

Hållbarhetsmässigt så är det inga konstigheter, det som man behöver hålla koll på är att efter att ha tagit tre fyra havsöringar på samma testfluga, så får man hålla koll på att kroken inte tagit för mycket stryk.

Tight Lines
Christopher