Mitt Nibor One Sting för havsöring

Det är egentligen fantastiskt hur skiftande vädret är och har varit nu under mars, för den del så har det nog varit lågvatten så länge jag kan minnas blandat med skitigt vatten och en och annan solstråle.

Nu får vi hoppas att kommande månader blir bättre normalt sett så brukar april och maj vara fina månader, sen dyker tids nog horngäddorna upp, men det är en annan historia

Många fiskeplatser ser helt annorlunda ut när man tar sig runt för en titt, trots mycket folk på Sydkusten, så finns det havsöringar som simmar runt, tror snart de är lika vana till fiskare som alla svanar vi ser. 

De senaste gångerna jag har varit ute på snabbturer, så står faktiskt öringarna på samma platser, vilket är otroligt med tanke på hur många som är ute och fiskar.

Det gör också att jag med större säkerhet kan testa av olika ideer som jag har, nu senast har jag tex lagt till glitter i mitt Nibor concept, något som skall testas ett tag för att se hur det håller och vad för effekt det kan ha på olika vis.

En annan sak tex som jag jobbar med är ögonen, som jag testar i olika variationer och med olika färger samt effekter, allt för att se vad det bidrar till samt hur Nibor Konceptet uppför sig med olika krokar och placeringar.

Där är rätt mycket jobb med att fixa till allt, mer än vad många kan tro, jag skall inte trötta er med detaljer, men var fluga blir i princip ett original i sig även om jag kan göra några stycken samtidigt.

Färgmässigt och mönster-mässigt har jag kommit långt, där finns mer att göra i detaljer men det kommer efterhand jag fått leka klart med några andra utvecklings- områden först.

Mycket av att testa är att ge Nibor konceptet stryk i olika former, nu håller den för det mesta, men träffar man en sten i bakkastet, så kan det lätt ske något som förstör eller skadar flugan.

Färgmässigt har jag fått ordning på allt, guld, silver, brons, vit , svart mm, i fler olika kombinationer oftast med två färger , en på ryggen och en på kroppen, intressant nog så gör också kroppsformen att det bildas skuggor även på ljusa ytor, vilket bidrar till olika effekter som jag jan se i vattnet.

Rörelsen är också intressant, olika farter på flugan ger olika former av rörelser, även när den sjunker, så vickar den fint på bakkroppen under olika omständigheter, ökat man på farten har det också coola effekter.

Stoleks-mässigt finns det en hel doktors avhandling att skriva om, kort så har både små som stora Nibor flugor olika fördelar utan att inskränka på kasttekniken eller kastlängden på kusten, jag fiskar Nibor konceptet med allt från klass 6 till 8 i både vindstilla som hård vind på 10 .14 m/s.

Nu glider vi snabbt i en period på kusten som snabbt kommer öka temperaturen och havsöringens intresse för mat, min förhoppning är att tobis och sill jägarna skall fatta lite intresse för min fluga, inte alla som bara plockar smått och gott på kusten, får se om jag har rätt med alla mina idéer de närmaste två månaderna.

Det kommer bli grymt skoj att testa en del större imitationer, där jag hoppas att havsöringen inte kommer kunna låta bli att smaka när mitt Nibor koncept får hänga i vattnet innan den efter en liten paus får fart igen.

Jag vet att när jag gör vissa saker, så triggar det än mer, dessa två knep har jag haft jätteskoj med , nu är det mer frågan om de fungerar på större exemplar av både havsöringar och mitt koncept. skall bli spännande att få testa av framöver.

Det är inte bara stora öringar jag är nyfiken på utan riktigt feta och rugby-formade havsöringar jag villl ha, den grisen ni ser ovan tog på en variant som jag definitivt kommer köra i en ny uppgraderad variation.

Tids nog kommer jag även köra med upphängare och då testa gamla trotjänare samtidigt som jag kör Nibor konceptet, helt enkelt för att se vad havsöringen väljer att kroka sig på.

Skulle det sitta två havsöringar på samma gång , så får jag hoppas att en kliver av utan att jag tappar den jag vill ha, hur nu det skall gå till.

Tight Lines
Christopher