Havsöring i vinterkyla

I alla år på kusten , så har jag fått lära känna en rad olika duktiga flugfiskare, alla med sina egna teorier , favoritflugor och fisketekniker.

Gemensamt för dem alla är att de fångar både fler och finare havsöring än vad många andra gör, är det då någon som gör mer rätt än andra, eller är det något vi kan lära oss?

För att ge ett enkelt svar, så ja, det är det, för den skull så passar inte alla tips till alla flugfiskare beroende på hur duktiga de är med att både kasta , fiska och under vilka omständigheter de väljer att vara ute.

För någon som är ny på kusten och som inte behärskar alla delar av flugfiske, så är tipset att fiska långsamt med skrikiga flugor i fluorfärger så som rosa gult orange, gärna i mindre krokstorlekar typ små märlor och räkor.

För den mer erfarne kustfiskaren, kan det vara mer intressant att fiska fort med tydliga pauser eller bara fort med upp till en armslängd framför sig till en armslängd bakomsig och inte bara ta in till magen.

Generellt tror jag att kombinationen av mörka flugor eller tvåfärgade i högt tempo ger både bättre kvalitet på havsöringen samt flugor så som Brendas mor i olika varianter eller tex Bornholmsflugan,dvs två polar chenille färger är det mest framgångsrika man kan välja att pröva.

Några andra tips till både nya och rutinerade flugfiskare är att fiska med tex 2 flugor på tafsen,eller pröva ha en tafslängd på mer än spölängden som alternativ.

Många rutinerade flugfiskare är ute i ca 1 till 2 timmar ofta istället för att vara ute heldagar en gån då och då.
Många småturer på bra hotspots ger bättre resultat än att stå och nöta på en och samma plats.

Tidigt mitt på dagen eller kvällsfiske kvittar faktiskt, även om morgonfiske ofta är populärt då du är först på plats och inte fiskar av efter att någon annan trampat igenom platsen.

Testa gärna att binda lite flugor själv, havsöringen nappar på det mesta, pröva gärna mindre flugor om du har svårt med att få napp, därefter att sänka tempo och ha tydliga pauser, glöm inte att lyfta långsamt i ditt bakkast, det nappar oftare än man tror , just under den kalla perioden.

Flugfiske på kusten är i första hand att fiska för att ha skoj, det nappar bättre när man inte tar det på blodigt allvar.

Skitfiskepå er
Christopher