Fiskepremiär havsöring 2024

Kalla fingrar och is i spöringarna brukar inte vara ett hinder för de mest sugna havsörings flugfiskare vi har runt våra kuster.

Blåsiga dagar begränsar en del, men det betyder inte att havsöringen tar en paus i sitt sökande efter föda längs våra kuster.

Melvin och motvind har sina fördelar och nackdelar i hård vind på kusten, men lägger du dina kast upp till 90 grader mot vinden, så kan du får både bra och långa kast som ökar dina chanser till en havsöring.

vår kuststräcka längs Skånekusten ser inte alls ut som den gjorde förra året, en stor del av våra kuster är helt förändrade till det bättre om du frågar mig.

På land kan det se riktigt illa ut med stora skador efter att olika höststormar blåste upp en massa bråte på land och flyttade om på stora stenar i havet.

Gemensamt för många platser är att det blivit djupare närmare land och att en del av det skräp vi haft i vattnet flyttats upp på torra land.

Min personliga uppfattning är att många kuststräckor har nu blivit helt perfekta för havsöringen och jag vågar sätta en liten slant på att vi kommer att få en av de bästa säsongerna på många år om vi har tur.

Jag tror också att vi kommer uppleva fler grova havsöringar inom kastavstånd nära land än tidigare, mycket beroende på att det blivit djupare närmare land och fler badkar och hålor har skapats på många platser.

Många av er kommer säkert gå ut på era favoritplatser och upptäcka att det på en del platser ser helt annolunda ut i jämförelse med förra säsongen, passa på att trampa igenom där finns säkert fler överraskningar, om ni har tur och springer på en havsöring av lite större storlek.

Jag skulle också vilja rekomendera er att fiska med både två flugor på tafsen , gärna mindre, kan även vara två av samma typ eller en stor och en mindre, tex en märla i guld eller rosa som upphängare och en ändfluga i brun eller annan normalfärg, så länge det är en provokation och en imitationfluga, så  är jag nöjd.

Pröva även att räkna till 5 ta in flugan medan ni räknar till 5, därefter ta en paus medan ni räknar till fem, repetera tills det är dags för ett långsamt spölyft, så är oddsen med er trots kallt vatten.

Vill Ni helst fiska med bara en fluga, så är det mer viktigt med pauser än med vad du har på tafsen, viktigast är att hur fort du än väljer att fiska , så lägg in tydliga pauser på 5 sekunder, berätta gärna hur det går. 

Jag vet att många har en förkärlek för större flugor och det finns säkert anledning till det, mitt tips är att fiska med mindre flugor, inte nödvändigtvis märlor, utan vad jag kallar för scudflugor, dvs din favoritfluga fast i mindre storlek, så den fungerar som en upphängare även om du väljer att fiska med den som enda fluga.

Ja där finns mycket mer att testa och utvärdera, något jag finner personligen ett stort nöje i, passar på att önska alla en kanonstart på 2024 år fiskesäsong så ses vi kanske på kusten

 

Hälsningar
Christopher