Höstfiske i Danmark

Nu när fiskeförbudet väl trätt i kraft här i Skåne, så får man dämpa sin abstinens med att ta ett par turer till Danmark.

I mitt jobb, så reser jag regelbundet över funkar det, så tar jag en snabbtur på vägen hem, speciellt nu när det fortfarande är ljust fram till 19.00-20.00 på kvällen.

Här i slutet av månaden, så är det meningen det skall bli en fiskehelg om allt fungerar, en tur tillsammans med en lite klick flugfiskare som jag normalt brukar resa iväg med genom åren.

Brunt är den mest framgångsrika fiskefärgen på fluga.

Danmark har i princip varit stängd för turister i snart två år, så fisket i Danmark har varit helt begränsat till Danskarna själva, Tyskar och Holländare har fått söka sig till Sverige som alternativ.

Bornholm har varit rött länge, även långt in under sommaren, siffror som gjort att fisketrycket inte varit lika högt som tidigare år och som bidragit till att det nu är väl värt att resa över om man har tid.

En stor del av min tid nu har gått att testa nästa års prylar samt också förbereda en del nya prylar inför kommande säsong.

Det roliga är att inte bara testa flugor utan testa både fluga, lina och spö som ett paket, något som gjort att jag nu även inkluderar sjunklinor i min egen verktygslåda framöver.

En orsak till att jag nu använder sjunklina på kusten är att jag i sommar fiskat av djupare vatten och tänker fortsätta med dessa tester ett tag till för att se vad som händer.

Lyckad guidning på Bornholm, fisk på 10 min in i filmen,

Det är inte helt korkat att använda sjunklina på kusten, En väldigt känd Dansk kustfiskare som mest är känd för att ha tagit flest havsöringar över 5 kg på fluga väckte iden efter att ha delat med sig av erfarenheter.

Själv fiskar han mycket på nordkusten av Själland, mycket kring utflödet av Islefjorden i Danmark, i vatten som är mycket salt, lika salt som på västkusten.

Vid något tillfälle så började han filma med water wolf på platser han brukade få fisk på, när han väl såg igenom sina filmer, så kunde han se mängder med havsöring som stod djupare, dvs på 3 meterdjup.

Intressant nog så ville inte havsöring stiga 2-3 meter för att ta en fluga, utan han fick ta ner flugan 1.5-2 meter för att dessa havsöringar skulle välja att kliva på flugan.

För er som vet var bobyfiske är för något, så kan det vara ett alternativ på visa platser att fiska med självflytande flugor eller lätta flugor och använda linan till att få ner dem på djupet.

En spinnfiskare får sin första kustöring på Bornholm

Fördelen med IM och sjunklina är att du kan få en helt annan gång i flugan i havet, något som jag tror kan vara intressant att testa vidare på utan att för den skull ge upp klassikt flugfiske på kusten med flytlina mm.

Utöver att testa spö, lina och fluga, så har jag lagt tid på att testa olika färger och kombinationer för att se vad som triggar mer eller mindre på kusten,

Olika tempon har testats också och intressant nog, så är en kombination av snabbt och långsamt det som triggat mest.

Pröva gärna vid tillfälle att lära ut linan och precis när linan landar, så mendar du i en S rörelse, så linan ligger rakt emot dig, ta sen och fiska långsamt tre intagningar för att sen göra ett spölyft och ta in linan lugnt för att avsluta med att lyfta linan långsamt till ett nytt bak kast.

Nibor one Sting Brun/ Vit

Gör du detta rätt, så stiger ofta en havsöring på flugan redan efter S- rörelsen, samt efter den första intagningen, något som jag nu gjort länge och som i många av mina filmer är den rörelse jag först upptäckte av en slump triggar till hugg.

Funderar du sen på färger på kusten , så är brunt, silver, vit och guld det som gäller både sommar som vinter, vill du sen lägga till rosa, så är det något för vinterperioden också, även om de flesta färgerna funkar bra året runt.

Gult och tobis färgat har också givit resultat, men just nu leder Brunt , Silver och Vit i nämt ordning oavsett om det är Scudflugor , favoritflugor eller Nibor One Sting som jag använder.

Nu bär det av igen i jobbet, fisket får vänta till slutet av månaden, men jag kommer dela med mig av lite film och bilder på Instagram och tids nog på Youtube, skall bara få lite tid att redigera en del filmer jag sparat.

Har ni frågor eller vill ni komma i kontakt med mig, så är det bara att höra av sig, svarar gör jag rätt fort, det är mer att få tid att träffas som varit lite tuffare ett tag för mig, men nu så finns det mer tid till att både ses och höras igen.

Tight Lines
Christopher