Flugfiske på kusten

 

Historia

Flugfiske på kusten var något som danskarna började med efter kriget i mycket liten skala.
Efterhand så ökade intresset speciellt då fler och fler hittade tjusningen av att kroka både havsöring och torsk längs kusterna.

Idag så är kustfisket med fluga mer vanligt i Sverige, dock är vi fortfarande en liten skara i jämförelse med kustfiskare med spinnspö och övriga flugfiskare som fiskar i sjöar och älvar.

Min förhoppning är att med min passion för flugfiske och havsöring skall öka både förståelsen och intresset kring njutningen och kicken av att få fånga havsöring med fluga på kusten.

Genom åren har jag träffat många nya vänner på olika vis som efterhand fastnat för flugfisket på kusten efter att fått smaka på upplevelsen.

Kustöringen skiljer sig en del från kuststräcka till kuststräcka enligt min mening, de största går på öst- sydkusten med en snittvikt på över 2kg+ och väldigt få småöringar.

I Öresund så finns det fler havsöringar i bättre kondition än sydkusten men också fler småöringar som gärna kliver på flugan om tillfälle ges.

På Bornholm på hösten så finns det väldigt mycket småöring och större smolt på kusten, då kalkströmmarna ofta är för gunda pga av sommarvärmen.

Fyn, Stevns och Mön är andra intressanta platser att både resa och fiska på under vår förbudstid här hemma, passa på att njuta av lite Dansk hygge , genom att både bo, äta och njuta av kustfisket på dessa fantastiska platser.

Varje år kommer det upp några grisar på 8-11 kg, vanligtvis på bombard och spinn, det är mer normalt kring 3-5 kg på fluga.

Danmark håller generellt många småöringar, mycket beroende på all fisk som sätts ut varje år, däribland så finns det riktiga grisar på uppåt 5-8 kg som tas på fluga längs kusterna.

Visst kommer det upp större öringar överallt , jag vill mer ge bilden av vad det stora antalet fångade på fluga är i snitt.

Däribland finns det självklart större i Sverige också, inget ovanligt med havsöring runt 3 kg+ och 6 kg+ i Skåne, bara man nöter på och är ute och letar.

Glöm inte fiskelicens i Danmark, tänk även på att det bitvis nu införs fångstbegränsningar efter hand på olika platser i Danmark, för min del så är hållbart fiske något vi alla borde tänka till på, så våra barn och barnbarn har lite kustfiske att njuta av i framtiden.

Jag sätter tillbaka i princip nästan allt, nu för tiden, behåller max 5-6 öringar per år, är det för varmt i vattnet, så fiskar jag inte heller på sommaren längre.

Tight Lines
Christopher

Varför jag binder mina flugor själv

I början då jag flugfiskade var jag begränsad av vad andra tyckte vara bra flugor för kusten.
Många av dessa flugor byggde till en del på det åfiske och sjöfiske som många bedrev.

Viss inflytande från danska flugor fanns självklart bland urvalet men inte alls så som jag tyckte flugorna skulle se ut för att passa min typ av fiske på de kuststräckor jag gärna fiskar på.

Alla flugor bygger på 3 principer som har sina fördelar och nackdelar beroende på när på året man fiskar och hur man fiskar.

Att imitera,attrahera eller provocera fram ett hugg är de tre principerna som det mesta bygger på för att öringen skall vara intresserad,

Färgrika och skrikiga färger gäller mer under den kalla perioden på året för att få fart på havsöringen.
Längre fram på säsongen så är det mer naturliga färger och imitationer av småfisk,räkor och märlor som gäller på kuststräckorna.

Streamers , räkor och märlor i en rad olika varianter och färger skall alla imitera fisk eller småkryp i våra kustområden,märlor och räkor skall generelt alltid fiskas med öppen ögla och långsamt med långa pauser.

Streamers skall enligt min mening alltid fiskas snabbt med tydliga pauser och med en öppen ögla så flugan kan röra sig fritt.

Mina egna flugor bygger på att man tar in dem i ett högt tempo, ett tempo som inte alla nybörjare bör fiska med, då det i början är bättre att fiska med märlor och räkor, så man kommer i kontakt med havsöringen oftare.

Är det blank havsöring man vill komma i kontakt med så är det min erfarenhet att streamers som tas in i högt tempo ger mer blank havsöring på kusten.

Men det finns alltid undantag där en fin havsöring tagit på märla eller räka också, så är det med havsöringen, full av överraskningar.

Ett resultat av all tid jag lagt på kusten och nöjet med att binda egna flugor är att jag kommit fram till 4 favoriter som passar mitt fiske och som jag vet ger fina havsöringar gång på gång.

Att jag även tagit fram två flugor som jag själv har haft stor framgång med i mitt tidiga kustfiske, är mer för Er som absolut vill fiska med märlor och räkor.

Det finns inget rätt eller fel med det här, utan en stor del av fiske resultatet hänger på hur och var du fiskar och vad du själv kommit fram till är det roligaste fisket för dig.

Vem vet kanske hittar du just de flugor du vill flugfiska med, eller titta på mina filmer om hur man binder olika flugor som jag använder på kusten.

Märlor och räkor har i allt för hög grad krokat utlekt havsöring för min del genom åren,även om det ger en blank öring då och då.

Efter att jag har gått över på streamers med kulögon ,så fångar jag i princip bara öring i god kondition nu för tiden.

Speciellt då intagningen av flugan nu går så fort att ingen utlekt havsöring skulle drömma om att försöka hänga på.

Bara de blanka havsöringar i god kondition triggas av snabb intagning av flugan och hänger på, även om de är proppfulla av spigg, tobis eller annat.

Tro mig du kan aldrig ta in flugan för snabbt för en havsöring som är intresserad av din fluga, du kan aldrig dra in flugan snabbare än vad en havsöring kan simma, så pröva gärna med olika hastigheter och pauser.

Vill man ha ett högt tempo så kräver det oftast att man har lite kastlängd genom att behärska dubbeldraget i sin helhet.

Kastar man lite kortare så rekommenderar jag små räk eller märlflugor i olika färger beroende på när på året man fiskar.

 

Skåne, Danmark och Bornholm

Jag har lagt upp några generellt bra flugfiske platser i Skåne och i Danmark med tips och strategier kring hur man bör fiska på olika platser för att få glädjen av hugg, dragning  eller i bästa fall en havsöring.

Pga av att det har blivit en allt för högt tryck av fiskare på en del platser, så har jag valt att från och med nu (2019 sept) inte lägga ut alla platserna längre, då det tyvärr har missbrukats på olika vis.

Platserna i länken nedan är inga direkta hemligheter utan väl kända platser som under högsäsong kräver att man är på plats tidigt, och då menar jag tidigt, jag har nu även lagt till några danska platser som är nära under vår förbudsperiod.

Vill du ha direkta tips beroende på väder och vind, den dagen du skall fiska, då kan du ta direkt kontakt med mig istället och mot en tipsavgift på 1000 kr via swish eller bankgiro , så ger jag dig över telefon och i mail tips och råd du var och hur du skall fiska.

Karta fiskeplatser på kusten

Under våren får man gärna börja fiska vid gryning, själv brukar jag börja vid 07.00 även om det händer att jag står upp och är på plats 04.00.

En fiskeplats som spinnfiskare trampat sönder genom att vada där havsöringen gärna står, gör platsen i många fall svårfiskad men inte omöjlig.
Det räcker ibland att vattnet får vila ca 15-20 minuter innan man börja fiska av ytorna igen.

Förvånadsvärt ofta så lönar det sig att fiska bakom spinnfiskare eller gå efter spinnfiskarna på kusten då många sk efterföljare följer med in och cirkulerar en stund innan de ger sig ut igen.

Jag har i perioder gärna fiskat tillsammans med en spinnfiskare, mer för att få en referenspunkt till mitt eget fiske och självklart en kollega på kusten.

Blandar man olika tekniker så som bombard, spinn eller flugfiske på samma gång  vid en kustfisketur med goda vänner , så får man en bra referens till vad resultatet kan bli.

För min del så är det bara flugfiske som gäller, spinn och bombard har jag släppt sen flera år tillbaka, då jag tycker det är mer spännade med fluga.

Åar, sjöar och älvar intresserar mig inte alls, då jag tycker öringen skall få leka i fred, jag fiskar helt enkelt inte i ”diken” som jag ibland lite retfullt kan kläcka ur mig.

Vill du leta efter egna fiskeplatser på kusten, så vågar jag nu för tiden påstå att det finns öring över allt.
Det är mer vår förmåga att få dem intresserade som begränsar om du får en havsöring eller inte.

Ren sandbotten , leopardbotten eller stenbotten är enligt min mening absolut bäst för fiske efter blank havsöring i nämd ordning,uddar, vikar eller badkar påverkar självklart också resultatet

Lågvatten, högvatten eller fullmåne har viss men inte avgörande betydelse på kusten, så länge det inte är extremt lågvatten.

Frånlandsvind,pålandsvind eller medvind har större inverkan, men begränsar inte så mycket som många gärna vill tro.

Det slutliga resultatet om du får havsöring eller inte bygger mer på din skicklighet och uthållighet än på andra faktorer som väder och vind mm..

Titta på resultatet från olika flugfiskare på kusten,några flugfiskare krokar  8 till 10 havsöringar medan andra flugfiskare inte får något alls, gång på gång.

En enkel skillnad mellan framgång och misslyckande ligger om flugan är fäst i linan i en öppen ögla eller ej.
En annan skillnad kan också vara att man flugfiskar med upphängare, dvs med två olika flugor på tafsen eller inte.

Konceptet med upphängare har blivit mer och mer populärt bland Danska kustfiskare och börjar dyka upp mer och mer här i Sverige.

Tro mig, havsöringen är full av överraskningar och kommer alltid överraska, vi knäcker inte koden helt, utan kommer alltid leta efter svar och lösningar, men det är det som gör flugfiske så roligt och spännade.

Om flugfiske ,utrustning och säkerhet på kusten

Utrustning på kusten för flugfiske kommer i många former, det är inte alltid utrustningen som avgör om du får mer eller mindre havsöringar utan resultatet bygger mer på den erfarenhet du är beredd att ta till dig och den uthållighet du är beredd att lägga på kustfisket.

För min del så händer det nästan alltid något när jag är ute och flugfiskar, sällan kommer jag hem utan någon typ av resultat, som sämst en dragning i linan eller tappad havsöring, även om jag nu för tiden mer sällan tappar havsöring om de väl krokat sig på flugan.

Som nybörjare var jag ute heldagar med i bästa fall en havsöring som resultat, oftast så var det mer av dragningar och tappad öring eller ingen händelse alls.

Nu för tiden så blir det mer korta turer på 2 till 3 timmar flera gånger i veckan med undantag av heldagar som jag mer använder mig av då jag rekar nya fiskeplatser, eller exprimenterar med mitt flugfiske.

Min utrustning har gått ifrån nybörjar spön till A Jensen Spook Stalker spön, en utveckling som handlar mer om att ha flugutrustning som håller att slitas och belastas över en längre tid och som bidrar till långa kast på kusten.

Fluglinor är nästan ett kapitel för sig , intermidia och flytlinor i WF eller kastklumpar är det vanligaste på kusten, jag har lärt mig uppskatta dem mer och mer på olika vis.

Till de flesta som fiskar på kusten så rekommenderar jag en wf lina med intermidia topp och flytande running line, kastklumpar är ett gott komplement till duktiga kustfiskare, så länge de inte fiskar i allt för lugnt väder.

En bra flugrulle som inte övervarvar vid en rusning är grundläggande basrulle för kusten, 100 meter backing räcker långt , skall jag rekommendera annat än A Jensen , så är det Danielssonrulle LW 6.9  till kustfiske, annars är det Da Vinci 5-7 tillsammans med Spookrullen jag gillar mest.

Ja det sista man vill råka ut för är att flugutrustningen inte håller då din drömhavsöring väl valt att visa sig och ta din fluga, en av många händelser som även jag råkat ut för på kusten och retat mig på genom åren då, spö,tafs eller rulle inte hållt för påfrestningarna.

Nu har jag allt jag behöver för en bra fight med en havsöring på 8kg+, oroar mig inte längre för den dagen det händer igen att den stora havsöringen kliver på min fluga, bara adrenalinet inte sprutar som sist, så laxfrossan blir en del i avgörandet av utfallet.

Är du ny på kusten så skaffa dig information ifrån tex skånska kustfiske klubben  Edgeflyfishing, två hemsidor på nätet där mycket kunskap, erfarenhet och nya flugfiskevänner finns på en och samma plats som kan dela med sig av sina kunskaper på ett trevligt vis.

Tidigare använde jag ett par gamla avklippta neoprenvadare under mina andasvadare för att hålla kylan stången under den kallare årstiden,Nu har jag även skaffat mig ett par neoprenvadare från A Jensen som jag varvar med på kusten.

Ett par fingervantar med frilagda fingertoppar säkrar att jag inte fryser trots att händerna blir blöta.
Linkorg använder jag inte alls, har en egen teknik med hur jag håller linan i två stora loopar, tycker linkorgen är ivägen för min typ av flugfiske.

Skyddsglasögon, keps och ihopfällbar vadarstav tillhör basutrustningen och är ett måste för att du inte skall sätta flugan i ögon eller hårbotten då vinden trycker på.

Lägg gärna lite pengar på bra flugfiskeglasögon, de hjälper dig att se ner i vattnet och i bästa fall se havsöring du vill fiska på.

Slutligen vill jag tala lite om säkerhet vid vadning på kusten

Självklart skall man inte vada djupt och utsätta sig för risken av att gå omkull med luftfyllda vadare som svingar upp benen så att man doppar huvud och utrustning till den milda grad att kallsupen är det enda man får med sig hem.

De gånger jag går omkull är nästan alltid precis när jag går ut eller skall gå upp ifrån vattnet, sällan då jag vadar längre ut, ibland så ställer jag mig undantagsvis på stenar, då jag vet att trillar man efter att ha ställt sig på en sten så fylls vadarna lättare med luft som gör det mycket svårt att komma rätt igen.

Går man omkull och inte kommer upp så skall man rulla runt på rygg och simma in mot grundare vatten, detta funkar om man ser till att vadarjackan är ordentligt stängd, annars sipprar vatten gärna in vid krage eller handleder.

Skall du pröva att gå omkull på kusten, så gör det i gott sällskap med någon som kan hjälpa dig under ordnade förhållanden, annars kommer du tids nog att få pröva gå omkull i verkligheten vare sig du vill eller ej, gör ditt test nära land.

Är du rätt klädd för kustflugfiske kommer du inte frysa även om din kollega som spinnfiskar är klädd på samma vis, av den enkla anledningen att flugfiske gör att man rör på sig mer och håller värmen på ett bättre vis, speciellt om du även använder dubbeldrag.

Har du dålig rygg så är den låga belastningen ett jättebra sätt att träna ryggen och få tillbaka en styrka som gör att man fixar jobbet bättre.

Söker du avkoppling ifrån en stressig vardag, så är flugfiske ett av de absolut bästa sätten att meditera och koppla av ifrån allt.

Smålog när jag hörde en intervju med Dick Cheny fd USA vice president , att han kopplade bort alla värdens kriser och teorrister när han var ute och flugfiskade, inget annat kunde få honom att koppla av helt  och ladda hans batterier så som flugfiske.

Är det något du vill fråga eller undrar över är det bara att höra av sig.

Skitfiske på dig/ kneck och breck
Christopher Blomquist

LÄNKAR

Här är min karta på en massa bra hotspots på Bornholm och Skåne.

Vill du ha direkta tips beroende på väder och vind, den dagen du skall fiska, då kan du ta direkt kontakt med mig istället och mot en tipsavgift på 1000 kr via swish eller bankgiro, så ger jag dig över telefon och via mail eller sms tips och råd var och hur du skall fiska.

Obs erbjudandet gäller inte om du i din tur sen  lägger ut fiskenät, guidar andra personer eller representerar ett annat varumärke inom flugfiske eller spinn, jag förbehåller mig rätten att tacka nej till att ge vissa personer och företag tips.

All havsöring som fångas skall sättas tillbaka, c/r tillämpas till 100% om inget annat har överenskommet, så får vi alla glädjen av ett hållbart flugfiske på våra kuster.

.Hotspots Havsöring

En bra sida för dig som vill se vilka öringar man fångat på Bornholm genom åren.
Din fangst Bornholm

Länsstyrelsen Skåne
Fredningsområden

Här hittar du länken till fiskeri styrelsen om avgifter, regler och bestämmelser i Danmark.
Årskort (Fisketegn) kostar 185 dkr
Fiskekort i Danmark

I förbudstider får endast blank havsöring ( icke lekfärgad ) fångas på Danska kusten.
Minimimått havsöring 40 cm i Danmark ( 50 cm i Skåne )
Ministeriet för fiskeri Danmark

Bra översiktskartor för Fyn, Bornholm och DK
Ni kan se fiskeförbudzoner, rapporter och fiskeplatser.

Här kan Ni se 117 fiskeplatser på Fyn.
Fiskeplatser på Fyn

Zooma in på DK eller Bornholm, så ser Ni förbudzoner och fredningstider.
Förbudszoner Bornholm/DK

Lite extra detaljer för den som vill läsa mer.
Regler på Bornholm

Länkar till boende jag använder.
Bra boende i DK.

Vill du ha lite tips på Danska kustflugor.
kystfluer.dk 

Lämna ett svar