Regnbåge på kusten

Genom alla mina år på kusten så har jag själv fångat ett par regnbågar på kusten, en under högsommar och en i samband med sensommarfiske på kusten.

Nu har jag vid två tillfällen när jag guidat på kusten fått upp regnbåge, i båda fallen så stor regnbågen på kända havsörings platser längs kusten.

Gemensamt för alla regnbågarna är att de är i toppkondition med fina fenor och att de bjuder på en riktigt god fight.

 

Då regnbågen ses som invasiv fisk, så skall den alltid tas upp, något som jag självklart följer men som jag inte helt håller med om.

Där finns en rad orsaker till att den skall tas upp, en orsak är att regnbågen anses förstöra lekplatser för havsöringen, då den leker senare än havsöringen.

Det anses också vara så att regnbågen är en rymling från fiskeodlingar, även om jag vet att genom åren, så har det talats om att det finns regnbåge som förökar sig på en del platser.

Mycket har sagts om att regnbågen är framavlad så att den inte skall kunna föröka sig, med andra ord så har man bara honor i fiskeodlingarna och avsaknaden av hanar skall säkra att de inte förökar sig,100% honor kan man nog inte alltid garantera.

Hur som helst så är det nu inte många dagar kvar fram till att fiskeförbudet efter havsöring börjar, den 14 september är den sista dagen om jag minns rätt, därefter är det inte tillåtet att ha riktat fiske efter havsöring.

Det är inte ovanligt att några kustfiskare då går över på att fiska efter regnbåge på kusten, med hänsyn till sannolikheten så går det rätt många havsöringar innan man krokar en regnbåge, men i vissa fall kan det också vara den första fisken du får, så helt omöjligt är det inte.

Vil du absolut fiska under förbudstiden så är östkusten vid Kalmar ett alternativ, eller så åker du till Danmark , där det går att fiska hela året runt, så länge du köper en fiskelicens och håller dig till spelreglerna att återsätta allt som är lekfärgat i någon form.

 

För min egen del, så blir det flugfiske in i det sista, kvällsfiske är att föredra för min del, men för många är det morgonfiske som gäller, så välj själv vad som passar dig bäst, mitt på dagen i strålande sol har många gånger visat sig ge fisk, så välj själv.

Vill du pröva det vilda bonita fisket så är det upp till Göteborg eller över till Jylland , där det den senaste tiden tagits Bonita på fluga från land.

Annars kan kvällar en timme innan det mörknar även bjuda på torsk, flatfisk och multe om man har tur, men självklart även havsöring och regnbåge.

Tight lines
Christopher

Ps , De rapporter jag får så är det galet bra fiske på kusten, väl värt att ge sig ut.