Havsöring i blåsväder

För en del år tillbaka, så åkte jag men en fiskeklubb jag tillhörde till Bornholm, där vi var 18 personer som i god tid bokat hus och båtresa över.

Överresan var ett äventyr, då det blåste 24 m/s och färgan som gick var den gamla typen , inte en katamaran som de har idag.

Sjösjukan slog till för de flesta gästerna ombord, vi andra satt och höll i oss så gott det gick, väl framme, så var det endast östsidan som gav lite skydd för vågor och vind.

 

I det hårda vädret så var det tufft att ta sig runt och väldigt lätt att gå omkull i all tång och höga vågor, saken gjordes inte bättre av att det var klippor och rev vi halkade runt på.

Alla äldre i klubben valde att stanna på torra land, medan en del av oss yngre valde att ta upp kampen med vågorna.

På en hel dag , så avslutades fisket med att bara jag fick en havsöring, stor nog för att vi alla skulle få en fin middag på kvällen.

Genom åren så har jag lärt mig att kasta och fiska i hård vind och i höga vågor, idag, så är det faktiskt ett fiske jag bitvis föredrar på vissa platser, speciellt när man väl kan var kanter och gropar finns längs kusten.

Jag har också lärt mig att efter en storm så kan fiskeplatser se helt annorlunda ut och ibland även vara farliga av olika anledningar.

På en plats på Mön , så hade en ålagrästuva spolats bort av en storm och fyllts med tång, när jag skulle kliva upp på tuvan som jag trodde fanns kvar, så försvann jag ner i ett djupt hål som jag snabbt fick paddla mig ur på rygg.

 

När det nu är fiskeförbud här hemma och med den ena stormen efter den andre, så kan jag starkt rekommendera att åka över till Bornholm eller Danmark, Mön får nog vänta, då den sista stormen frigjort så mycket kalk att vattnet är mjölkvitt ett bra tag framöver.

En del andra som varit iväg har haft jättefint fiske i Danmark, här hemma kan Öland och Gotland vara ett alternativ, speciellt då jag vet vilka fina havsöringar som kommit upp genom åren.

Kalmarsund har visat sig vara riktigt bra, så det behöver inte alltid betyda att man behöver ta sig över bron, ibland räcker det att fiska längs östkusten på båda sidorna av Ölandsbron.

Ovan har ni en Ölands öring tagen på en variant av min bruna Niborfluga av en flugfiskare jag känner.

Det är väl inte utan orsak att en hel del Danskar föredrar att åka till våra två stora öar i Östersjön istället för att åka till Bornholm.

Njut av ditt fiske, ta lite utflykter när det passar, livet är allt för kort för att bara vänta på att fiskeförbudet skall upphöra, själv smiter jag iväg på småturer över dagen till Danmark med goda resultat.

 

Tight Lines
Christopher