Havsöring i kallt vatten

För min egen del , så har fisket börjat bra i år, kanske inte så många fiskedagar som jag önskat, men det har helt klart varit bra fiske ur flera perspektiv.

Kalt och blåsigt kan väl få summera hur det börjat, men mest intressant är hur annorlunda kusten ser ut i år i jämförelse med tidigare år.

Själv tycker jag det är jättespännande med hur en del riktigt bra platser nu ser ut att ha blivit ännu bättre, men jag vågar nog påstå att det säkert blivit ett par nya platser som havsöringen gärna väljer att ställa sig på.

Jag har också passat på att utveckla och förfina mitt Nibor koncept med en del nya finesser som tydligen bidrar än mer till att öringen väljer att sluka med hull och hår, detta har även gjort att krokningen suttit allt för väl i käkbenet, så att jag fått opererat lite för att få loss kroken.

I de flesta fall kan jag kroka av i vattnet, men i några fall blir det att ta upp på land och frigöra kroken, inte alltid optimalt, men jag tar mig också tid att se till öringen är väl utvilad innan jag släpper den helt.

Det är väl kanske 10% av det jag fångar som kräver lite mer handpåläggning, annars brukar det klara sig bra med att bara släppa efter och låta öringen kliva av själv.

Nu är alla detaljer i min Nibor koncept på plats, så jag kan lugnt leka med mindre detaljer i min jakt på den optimala kombinationen, detta är så otroligt skoj att hålla på med att jag kan bara inte låta bli att lägga lite extra tid på utseende och finesser som nu skulle kunna räcka till en hel bok.

Trots en del jobb , så kommer det nog bli dags med lite ny film igen, då så mycket av min designperiod ( snart 4 år ) gjort att jag vet vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Därutöver är det en hel del småhemligheter som jag nog spar ett tag till innan jag delar med mig av dem, däremot så kommer de flesta nog kunna se hur enkelt och i hur lugnt vatten det går att lura på en öring eller två.

Nu kommer äntligen lite värme och vattentemperaturen stiger snabbt från 3 grader till runt 5 grader för att nu i mars säkert ligga kring 6-9 grader vilket kommer bidra till vad jag tror helt galet fiske kommande månad.

Jag har nog inte varit så här triggad i mitt havsöringsfiske som nu, grymt skoj att i min ålder få vara lite pojkaktig i min glädje över att få komma ut på olika platser längs kusten.

I år är det en del nya platser som skall fiskas av där mina förväntningar på resultat skall dokumenteras på film, visst blir det lite bökigt med kamera och allt, men jag är övertygad om att det kommer vara värt var endaste minut, när väl fetöringen väljer kliva på.

 

Tight Lines
Christopher