Havsöring på sandbotten

Det är något helt speciellt att gå och flugfiska över ren sandbotten längs våra kuster, ett fiske som de flesta hoppar över helt , då det ser ut som det inte finns någon fisk på plats.

Flugfiske över sand är verkligen inte lätt, men för den skull inte allt för mycket svårare än att fiska på många andra platser, för er som känner mig, så vet ni att sandfiske är mitt absoluta favorit underlag.

Varför är då sandbotten att föredra framför hala stenar eller tångbotten kan man fråga sig, det enkla svaret är att det är ett annat fiske där du kan använda synen mer än över brun botten.

Nibor One Sting Yellow

Efterhand som man lär sig platser och hur det ser ut, så upptäcker man att havsöringen står gärna på ren sandbotten , gärna vid en liten kant och lurar på allt som kommer förbi.

Tittar du sen på vad som finns över ren sand så är det ofta barnkammare och säkerhetszon för många av havsöringens bytesdjur, går du och tittar kan du hitta allt ifrån spigg, räkor, märlor, tobis, etc etc.

Det är ofta lättare att vada och du stör inte havsöringen lika mycket som på stenbotten, då det går att förflytta sig mycket tystare om man rör sig i små steg och håller sig på land eller utvadad till under knäna.

Tobis Mini

jag har själv fiskat i alla variationer och tider på dygnet, så självklart kan du också hitta havsöringen på dygnets alla tider, ingen anledning att begränsa sig, sen kan du själv välja om det är morgon, dag eller nattfiske som passar.

Ett av mina absoluta nöjen är att gå och fiska i strålande sol mitt på dagen, ett fiske som verkligen är njutbart just nu, även om det finns mängder med horngäddor längs kusten.

Det är vid dessa tillfällen jag sett säl jaga horngäddor och äta dem, en jakt som visar att sälen är till nytta för flugfisket, då de även trycker in havsöringen kustnära i större stimm.

Vid ett tillfälle då jag stog utvadad en kväll, och kastade ut mot djupare vatten, så skrämde jag ett stimm på säkert 15-20 havsöringar som kom simmande vid sidan av mig på ca 50 cm vatten.

Silverfluga

Det är dessa tillfällen och andra som snabbt lär en att inte vada djupt på sand och hellre fiske längs med land än utåt, även om det självklart nappar på djupare vatten också.

Det man skall komma ihåg är att stör man samma plats allt för ofta, så flyttar havsöringarna mycket tidigare till nya platser än på många sk bruna bottnar, en erfarenhet som gör att man ofta får leta över stora ytor var de står.

Vind och ström har ett större inflyttande på sandbotten än på brun botten, märkligt nog så är det lugna dagar med måttlig vind som många gånger visat sig vara bättre än andra dagar.

Copyright Flyfish4fun.se

Traditionella flugor till sandbotten är inga konstigheter, det funkar med det mesta, stort som smått, är man osäker, så gå heller ner i storlek är upp, kan du kasta långt, så kan det vara en ide att välja större flugor också.

Det som oftast skrämmer öring mer än något annat, är om du fiskar och rör dig samtidigt, kasta, ta in, flytta dig en meter eller två, kasta, ta in, är nog det jag mest rekommenderar.

Underskatta inte spölyftet vid fiske över sand, du kan inte se en havsöring som kommer på ren sand mot dig, endast när den vänder och ger dig en bredsida, så kan du se den.

Nu när värmen kommer och de långa ljusa sommarkvällarna kommer mer i spel, så börjar en period då många slutar fiska när det enligt min mening är som bäst att jaga havsöring längs våra kuster.

Mina favoritflugor i Polar Chenille

Sommarfiske är svårare, då det finns så mycket mer mat för havsöringen, de har också en tendens att snöa in på vissa byten så som tobis vilket är en orsak till att jag börjat med mina Nibor Sting flugor vid kustfiske.

Tittar du på Danskarna så fiskar de mer under sommaren än andra, speciellt efter sillätare och tobisätare, som gärna innebär lite större öringar nära land.

Jag har vänner som inte gör annat i Danmark än att jaga dessa större öringar som kommer in efter stimm nära land båda tidiga morgnar och sena kvällar, därtill fiskar de med popper och skumflugor i nattmörkret.

Havsöring över sandbotten

Nu har Danskar och andra turister valt att komma hit mer, många av dem söker sig mer österut under sommarmånaderna, eller så fiskar de hemma i Lilla och Stora Bält runt Fyn och Själland.

De Danska kusterna har sluppit många utländska fisketurister i ett år nu, många har åkt hit till Sverige istället, tids nog öppnar det upp för oss också, då skulle jag nog rekommendera en resa till Bornholm vid tillfälle.

Tight Lines
Christopher