Semester och havsöringar

Så börjar snart en skön semestertid för oss alla, där vi inte bara kan njuta av en varm sommar, utan även kanske även en tur på kusten efter en och annan havsöring.

Sommarvärmen betyder för många att fiskesäsongen är över, medan för en del betyder det att det är nu man skall jaga sin drömöring på kusten.

Det är nog fler än jag själv som trott att havsöringen flyr varmare vatten och att det inte är lönt att fiska grunda områden när vattentemperaturen kryper upp mot 18-20 grader.

Sommaröring på Mickebasse

I bästa fall kan man öka på oddsen genom att leta djupa kanter och strömsatta partier längs kusten och begränsa fisket till tidiga morgnar, sena kvällar och kanske tom nått nattfiske.

Det jag själv allt mer kommit underfund med är att havsöringen finns både dagtid och nattetid i både varmare vatten och kustnära, på vattendjup som inte är djupare än 20-30 cm eller över sk ren sandbotten.

Så här i Coronatider, så har fisketrycket varit ovanligt högt, men det har också snabbt minskat sen de flesta slutade fiska i mitten av maj och en hel del platser har istället fått badgäster som vanligaste sällskapet i havet.

Guldflugan

Ni som kanske följer med i fisket på den Danska sidan kan nog hålla med om att det nog aldrig fångats så mycket stora havsöringar som senaste tiden, både på Fyn och på Stevns.

Kanske är det pga av att Danmark varit helt stängt för fisketurism i snart 1 år och tyska fisketurister som normalt sett är den största kategorin har sökt sig till andra länder och till Sverige istället.

En del av förklaring till det fina fisket i Danmark är både strömsatta kuster, saltvatten och en kustfiske kultur där nattfisket är en stor orsak till att det fångas mycket havsöring.

Vi har inte samma tradition här i Sverige med sommar fiske, även om jag är övertygad vi skulle kunna ha minst lika bra fiske om fler gav sig tid till en tur på kusten.

Polar Chenille gold

Mitt eget sommarfiske har i väldigt stor utsträckning skett dagtid i strålande sol, något som annars många tror borde visa sig vara totalt omöjligt att fånga en havsöring i.

Mitt eget testande av olika fisketekniker har bidragit till att jag idag starkt kan rekommendera att fiska med mycket små flugor, gärna i guld, silver i sol och mörka bruna samt svarta flugor på natten.

Flytlina är att föredra i vindstilla och lätt vind på kusten, Im lina kan absolut också vara ett alternativ, men min egen statistik visar tyvärr lite sämre utfall, min egen förklaring är att flytlina stör mindre.

Tafsmässigt så bör det vara minst en spölängd, kanske inte tjockare än 0.25, även om jag själv fiskar mycket med 0.28 året runt, två flugor på tafsen är bättre men absolut inte något tvång för bra resultat.

Mickebasse

Sidovind, frånlandsvind och pålandsvind är alla att föredra, skitigt vatten är inte direkt något hinder heller, den viktigaste faktorn är nog att det inte är allt för mycket folk på plats, speciellt inte badgäster.

En stor del av min egen tid har lagts på snabba småturer i mitt närområde där fiske över sandbotten är en absolut nödvändighet vare sig man vill eller inte.

Personligen så är det mitt favoritfiske, dels för att det är skönt att vada, dels för att det finns en logik och systematik i var och hur öringen uppträder och finns på dessa platser.

Badkarsfiske är helt fantastiskt underbart och jag har lärt mig själv mycket i att bara vada runt och se var och hur havsöringen uppträder så här i sommartider.

Favoritflugor

En viktig faktor i sommarvärmen är att vara väl medveten om att havsöringen inte klarar av återsättningar lika bra i varmt vatten, troligtvis på grund av lägre syrehalt helt enkelt.

Tillämpar du C/R så tänk på att du får kanske hålla och stötta fisken längre innan du släpper den, eller bestämma dig för att ta med öringen hem till din familj.

För min egen del så är jag nu klar med nästa generation av Nibor One Sting, en variant som visat sig både kunna vara större och som går att kasta minst 27 meter på kusten.

Färgmässigt har jag löst det mesta, så nu skall jag på min egen semester passa på att testa av dessa nya färger samt se om mina nya varianter fortsättningsvis kan trigga lite sommaröringar.

Nibor One Sting Tobis Ver2

Skall jag ge ett litet extra tips, så är det att pröva fiska runt 14.00 tiden på dagen eller börja kl 22.00 på kvällen, havsöringen hoppar gärna nu om du stör allt för mycket, speciellt de mindre havsöringarna.

Snabbt fiske med långa pauser fungerar fint, om du har små flugor är detta extra effektivt, kör du större så kräver en del flugor högre tempo hela vägen in till spölyftet

Räkimitationer även stora är väl värt att fiska med, själv har jag blivit överraskad över hur stora räkor vi har i våra vatten, dock upplever jag dem mörkare bruna än de räkor vi ser på andra sidan sundet.

Skulle jag få tid, så skulle jag vilja fiska på Ven så här i sommartider, gärna på sidan mot Sverige, är det någon som prövat får du gärna höra av dig till mig, annars kommer jag tid nog testa lite själv.

Tight Lines
Christopher