Nibor One Sting 2.0 Tobis

Ja, då är jag äntligen klar med mitt koncept projekt som jag jobbat med så länge, Nibor One Sting 2.0.

Så klar man nu kan bli även om jag fortsätter med en rad olika varianter som tids nog kommer efterhand som de testas färdigt på kusten.

Grundkonceptet är klart sen länge, det har mer handlat om att få fram ett koncept som håller och som fångar havsöring regelbundet.

Där är så många faktorer att ta hänsyn till, så efterhand som jag testat och justerat, så har mitt projekt fått utveckla sig i den riktning det själv ville.

Nibor One Sting Tobis

Så här i efterhand, så kan jag konstatera att där ligger hundratals varianter sen jag började, alla sparade, då de påminner mig om olika egenskaper och felaktigheter som alltid skall tas hänsyn till när jag bygger vidare på olika varianter.

En sak som blivit väldigt tydligt tidigt är varför ingen annan försökt ta fram ett färdigt koncept tidigare, det enkla svaret är att de ofta är för tungt att kasta och går allt för lätt sönder, eller så tvinnar det sig vid varje luftkast.

Slutligen så handlar det om vad havsöringarna tycker om för varianter och vilka de ratar snabbt, något som ingår då man testar en rad olika idéer.

Nibor One Sting Vit

Den stora frågan alla nog ställer sig är vad för skillnad det gör att fiska med mitt koncept i förhållande till vanliga flugor, det korta svaret är , detta är roligare.

I stort så fångar flugor i allmänhet havsöring bra, så för den skull är det inte frågan om det ena eller det andra i jämförelse, se det mer som skillnaden mellan helikopter och ett flygplan, de är bra på olika saker, men det är nog roligare att flyga en helikopter om ni frågar mig.

Jag kan inte förmå mig att fiska med vanliga flugor sen jag började med mitt projekt, mycket beroende på att jag tycker det är roligare att få testa nytt och utforska möjligheterna, sen får jag säga att havsöringen tar Nibor på ett mer aggressivt sätt än vanliga flugor.

Nibor One Sting Vit

Det har också visat sig att de fungerar mycket bättre till sommarfisket, likväl som det vinterfiske jag haft, så min uppfattning är att finns det havsöring i närheten så tar de Nibor One Sting men inte nödvändigtvis en vanlig fluga.

Det var just detta som gjorde att jag började med projektet, då jag vid sommarfiske sprungit på havsöring som var tröga att få intresserade av en fluga i jämförelse med den tobis de jagade, i bästa fall kunde en lite fluga trigga men ofta följde de bara efter utan att ta flugorna jag testade.

Sommarfisket är något helt magiskt, att ge sig på havsöringsjakt en sommarkväll eller i strålande sol har visat sig fungera fint förre året, då min första variant var klar.

Nibor One Sting Tobis

När jag väl visste hur den skulle se ut, så kom nästa steg och det var att tillverka en modell som håller till fiske och att kroka flera olika havsöringar.

Produktionsmässigt så är det tyvärr tidskrävande, något som inte kommer att lösas innan jag lagt ut på någon underleverantör som kan köra volymer i en maskin och där är jag inte än.

Det kan i sig uppfattas lite ironiskt att något så enkelt kan vara så tidskrävande att göra, jämför ni med betesbyggare, så kan det ge en viss förståelse.

Skillnaden på betesbyggare och mig är att de kan bygga mycket robustare, då betet är en del av kastvikten, i flugfiske så är det linan som står för vikten, inte flugan.

Nibor One Sting Tobis
Copyright Flyfish4fun.se

Till er som är intresserade av Nibor, så vill jag bara säga att se detta som en ny dimension, väljer ni att köpa och fiska med Nibor, så vill jag redan nu säga att det är början på ett drogberoende, speciellt efter ni fått öring på den.

Det bästa tipset är att hålla sig till vanliga flugor, så slipper jag också sitta och göra dessa flugor i allt för stora volymer, vilket jag inte riktigt har tid med i den vardag jag har med jobb och annat.

Till syvende och sist så började jag detta som ett experiment, nu har jag baxat det så här lång med glädje, och lägger fortsättningsvis min tid på att ta fram flera färger, så som silver, guld, brun, etc, ja mina favoritfärger som jag vet fungerat tidigare på en rad olika favoritflugor.

Nu kommer det en period då jag börjar filma igen, mer så ni ser vad Nibor One Sting går för, för de flesta slutar fiska nu i maj, men då börjar mitt sommarfiske, ett fiske som fler och fler nu inser är väl värt att satsa på.

Tight Lines
Christopher


Ps. jag är noga med Copyright och Upphovsrättigheterna, mer för att jag lagt ner mycket jobb på det här och konceptet kommer att tid nog troligtvis produceras i större volymer, mer om detta senare.