▶ Airborn seatrouts – YouTube

▶ Airborn seatrouts – YouTube.

Här kan Ni se några av de hoppfulla öringar jag krokat på kusten.

Gemensamt för dem alla är att öring som hoppar , nästan alltid är i god kondition, besor hoppar inte, de rullar mest i ytan.

Genom åren som jag fiskat har jag fångat en hel del öring, men det var först när jag verkligen började ta in flugan snabbt oberoende av årstid som den stora skillnaden började visa sig.

Visst får jag färre öringar nu när besorna inte hinner med, men samtidigt ökar antalet öringar i godkänd kondition och fisket blir roligare när det blir en fight, lufthopp och lite tuffa rusningar som riskerar att rullen övervarvar, trots att bromsen är tillskruvad.

Eftermiddagsfisket och kvällsfisket är oftast då jag får dessa blanka öringar, går jag ut tidigt och fiskar av hotspots så tenderar det mer vara utlekt fisk som står och väntar.

UVräka

En av mina räkimitationer jag fiskade med för ett par år sedan drog 8 stora öringar på ett par timmar på sydkusten en dag, alla utlekta i olika former, har helt enkelt inte fångat blank öring på långsamt fiske, men det är kanske bara jag.

Bästa fisket efter blank havsöring har jag dagar då havet är i bra rörelse eller på hotspots där jag vet att öringen kommer förbi på eftermiddagen och  kvällen.

Bruna flugor är bäst på kvällen , då de ger en bra profil mot ytan för öringen som mer än gärna kliver på om den tas in fort.

När det gäller rev och uddar så står många tyvärr på samma sida som de fiskar.

Bäst är att stå på motsatt sida lite djupare och kasta över revet eller udden, på det viset så ser inte öringen att man står där och de vågar mycket närmare och krokas gärna på spölyftet där det är som grundast.

Har du även möjlighet att kasta över ytor som ligger i anslutning till sandbotten så ökar chanserna markant.

Av någon anledning så går öringen längs dessa kanter och tittar in över det mörka, har sett detta många gånger på mina turer på kusten.

Leta upp hotspots i din närhet, åk dit ofta och fiska ca 1-2 timmar efter jobbet och fram till mörkret,tro mig chanserna ökar markant och du tenderar få mer fisk på dessa turer än att nöta heldagar på okända lokaliteter.

Tight Lines Christopher