Finns det stora öringar bland små öringar ?

Öring 2

Nu när våren har varit här med en vecka över nollan, så går det fort med att fisket kommer igång, Speciellt soliga dagar så höjs aktiviteten markant på kusten.

Idag var jag ute på ett nytt rev på sydkusten som jag trampade igenom på 2 timmar, mer för att lära känna formerna på revet och få lite känsla för hur det ser ut.

Det är djupkanterna jag letar efter, skillnaden mellan att stå med vatten över eller under knävecken, precis utanför den här kanten så går gärna öringen och sneglar över kanten.

Viktigt är då att stå 4-5 meter ifrån kanten så spölyftet får flugan att lyfta, hugget kommer om inte annat då.

4 st öringar kring 40 cm var snälla nog att visa mig att den vänstra delen av revet är mycket hetare än övriga delar,

Ett par fina dragningar och två tappade gjorde det hela till en lite rolig eftermiddags pass.

Lite större öring(1)

När det blir så här piggt i en barnkammare , så kan jag inte låta bli att pröva ett par nya flugor för att se om aktiviteten fortsätter, efter att ha fiskat en stund utan resultat återgick jag till den silvriga flugan för dagen.

Jag har vid ett flertal gånger på kusten sett stora öringar spegelblanka dagar som går tillsammans med en massa småöringar på kusten,

När man väl kastar på dessa större , så är det alltid någon liten som skall visa sig på styva linan och ta flugan , de större e inte så lättlurade utan kan många gånger ta flugan som en liten öring dvs mycket försiktigt.

Öringen känner med munnen och kan ibland bara ta tag i svansen på flugan för att smaka och se vad detta är som far fram.

Blänkare febr 2014(6)

Därför är det så viktigt att ha kontakt med sin lina , så man känner minsta knyck i linan, tro mig öringen är mästare på att ta försiktigt om den vill.

Det bästa är om det är lite fart och rörelse i vattnet, lägger du till att ta in din fluga i snabbt tempo, så finns det inte tid för öringen att studera vad som far förbi, sen får det inte vara för långt till bytet, öringen är ekonomisk också.

Så låt dig inte luras av att det är massa små öringar på plats, någonstans far det runt lite större öringar som är mer försiktiga.

Så plötsligt en dag så suger det till extra mycket och din blänkare är krokad 🙂

20140224171921(2)

Nu är våren här och det kommer upp en massa fina blommor i naturen, bara att njuta av dessa dagar och nöta på, skall ut och jaga igen i dagarna , vem vet kanske jag har lite tur 🙂

vårblommor (1)

Tight Lines Christopher