Tips och trix till ditt kustfiske med fluga.

Många av oss som kustfiskar regelbundet på kusten har våra kära hotspots som vi alltid gärna fiskar av.
Märkligt nog så kan vi nästan alltid peka ut var precis det brukar stå en öring eller fler, märkligt va?

Frågar du runt bland de du känner som tagit en fin öring eller bara för den skull fiskat på kusten, så kommer du själv märka att flertalet av dessa öringar har tagits i lugnt väder.

Det är mer i undantagsfall som fina öringar kommer upp i stormigt eller mycket blåsigt väder, förklaringen kan vara så enkel att de flesta som kustfiskar med fluga är bara ute när det blåser lite lagom.

I helgen var det meningen vi skulle varit iväg till Bornholm, tyvärr så blåste lördagen bort, så vi bestämde oss för att flytta resan till om en vecka istället.

Screenshot_2015-12-10-22-15-00 (1)

Jag passade då på att köra en guidning istället för en ny kustfiskare som vill smaka på havets silver.

Vi fiskade av olika heta platser och efter ca en halvtimme så klev det på en fin öring när jag visade en av mina tekniker på hur man kan fiska på kusten.

En del av den feedback jag får från folk som läser mina inlägg är just det informativa och att jag delar med mig av min passion och kunskaper.

För en del så är det mycket trögt med att få öring, det läggs många timmar på kusten utan ett endaste hugg.

Därför valde jag att ta en typisk lugn dag på kusten och visa lite på olika tekniker jag använder för att kroka en öring.

Av en händelse så blev det på en kuststräcka där jag står på sandbankar och fiskar av över badkar.

Men det jag visar kan tillämpas oavsett var du fiskar, det viktiga är bara att fundera igenom de prylar du använder till att börja med.

cheetah-target-kit_web

Idag så tycker jag intermidia linan används allt för mycket på kusten , inget fel med intermedian, men i de flesta fall med de tekniker och stilar jag ser så tror jag fler skulle ha nytta av att fiska med en flytlina av flera orsaker.

För det första så stör du inte öringen på samma vis som IM linan, dels så kan du fiska av mycket lugnare med tydliga pauser utan att linan sjunker och du fastnar i tång mm.

Du kan låta flugan hänga mycket längre i dina pauser, kolla bara av sjunkhastigheten på flugan, genom att lägga den bredvid dig och räkna tills den är nere ca 30-40 cm.

Vet du att det tar 5 sekunder att komma ner, börja då använda 5 sekunder i dina pauser , lägg in en paus efter de första 3 meterna och en paus till  när du har 8 till 10 meter kvar, får du plats med en paus till där emellan är det kanon.

Ta in din fluga hur fort eller långsamt du vill, viktigt är bara att pauserna är med.

I min andra film nedan så kan du se hur jag gör när en öring missar ett hugg, i detta fallet , så låter jag bara flugan hänga ett par sekunder innan jag gör spölyftet.

Där finns många tips bland flugfiskare idag på hur man skall agera, jag har själv blivit mer och mer övertygad om att bara göra en paus.

När väl öringen är krokad så fighta öringen hårt, så du håller linan sträckt , börja inte veva in så linan slackar mot öringen, är den minsta dåligt krokad, så släpper kroken efter en stund.

Ligger du på med att fighta hårt och hålla tafsen ordentligt sträckt, så kan du veva upp linan efter en stund då du känner att det är koll på läget.

Se bara upp med en hoppande öring om den kommer in i din lös lina, det kan bli en grymt jobbig historia om du har en öring som hoppar runt och drar iväg med lös linan.

Skall jag göra en liten kommentar kring spön och rullar, så kan jag med mycket gott samvete rekommendera  Combo paketet med därtill hörande Vectorlina , gärna en flytlina, då det är grymt skönt att fiska med .

Med min teknik så lägger jag utan större ansträngningar +36 meters kast gång på gång, beroende på hur djupt och med hur vinden blåser så kan jag komma upp över 40 meter.

Genom att jag nu skarvar ihop två Vectorlinor ända mot ända och sen snurrar på bindtråd , så har jag en skarv som nästan inte märks.

Ja det blir inte bättre än så här, Sheetah och Target paketet är här för att stanna, Spookstalkers med därtill hörande Spookstalkers rulle är ett lite dyrare paket som jag också är supernöjd med.

Där kommer nya modeller i mars som i första hand är en vidare utveckling av Spookstalkers, nyheterna är att spöet är ännu lättare, allt för att göra kustfisket till ett rent nöje där man inte längre skall behöva överanstränga sig eller ha för tung utrustning när man trampar runt.

11164672_873513746073510_8981341985571294521_o

Den kommande tiden framöver så skall jag till Mön med ett gäng, kanske Bornholm, beroende på vädret, därutöver är det flera guidningar inklusive lite olika gäng som kommer hit till våra Skånska kuster.

Dessutom så skall jag även föreläsa för lite fiskeintresserade, passar då på att visa en del privatklipp jag sparat, som visar trevliga fiskesituationer på kusten, men jag lägger ut det mesta, detta material är mer till den film jag tids nog tänkte fixa ihop.

Men oroa Er inte, allt blir officiellt efterhand på ett eller annat vis, tycker helt enkelt det är skoj att dela med mig, skall bli extra trevligt att träffa många på Flugfiskarnas dag den 27 mars vid Hammars Backar.

Är lite sugen på att vara med på en Dansk kustfisketävling framöver, som halvdansk kan jag roa mig med att retas lite på båda sidorna av Öresund.

Tack för de trevliga uppskattningar jag får på olika vis, Ni är välkomna att fortsätta skicka frågor eller önskemål, kan jag, så svarar jag både enskilt eller i en artikel.

Nu blir det snabbt ljusare på kvällen, så passa på att ta Er ut efter jobb, öringen är riktigt bra på hugget strax innan det mörknar, gärna på en mörk fluga.

Tight Lines
Christopher