I stilla väder på sydkusten

Jag har fått en del frågor vid sidan av om jag fiskar på stenbotten och i så fall vilken taktik jag använder, istället för att bara svara i ett mail, så lägger jag ut det till allmänt beskådande.

jag vet också att en del har haft lite trög start på året , så tanken slog mig att åka ner på sydkusten en tur för att visa lite annat fiske än mina sandbottnar som jag älskar.

Idag hade jag 2 timmar över så jag valde en plats som jag tidigare fått frågan om det finns öring där,så varför inte slå två flugor i en smäll, en stilla dag på en plats som det undras över.

Platsen kom i fråga förra året , då jag hade en privatkurs i kustfiske, där vi titta på fiskeplatser i närheten av var min kustgäst bor.

MAH01281(11)

Själv hade han inte tänkt på att det  kunde finnas fisk där , även om jag snabbt kunde konstatera att det såg riktigt giftigt ut.

Det intressanta är att det finns delar av sydkusten som ser exakt ut som en del riktigt kända hotspots i Danmark och på Bornholm.

Frågan är om det är lika mycket fina öringar här som det finns i Danmark.

Om Ni någonsin besöker Geocenter på Mön, så kan Ni se hur geologin ser ut för stora delar av Europa och en mycket liten del av Skåne.

I övrigt så skiljer sig bottenförhållandena en hel del, ett enkelt kännetecken är om det är rundade flinta stenar eller om de är taggiga och kantiga.

Hur som helst börjar man jämföra så är det helt klart så att det finns likheter som absolut ökar chanserna till fina öringar.

Väl på plats så kunde jag konstatera att den lilla vind på kanske 3m/s kom från höger och att vattnet var kristallklart och det fanns inget skräp överhuvudtaget i vattnet.

Väl nere, så bestämde jag mig för att fiska från land, av den enkla anledningen att vadar jag ut blir det hyfsat fort djupt och jag skrämmer iväg den fisk som eventuellt simmar nära.

Mina erfarenheter från Danmark och Bornholm säger till mig att fiska längs med stenstranden och lägga långa kast med flytlina så jag inte stör allt för mycket med att plaska runt med min lina.

Jag började med ett kort kast , matar lina från rullen , ökar långsamt  linlängden efterhand, vid ett av de första kasten så känner jag två tjuvnyp i min fluga vilket gör att jag lägger in två långa pauser.

MAH01282 (2)

Vid den sista pausen , så har jag i princip bara spölyftet kvar, så jag valde att helt enkelt låta flugan hänga utan att lyfta eller ta in linan.

Nästan som en sk ” Mexican stand off”, där två motståndare står och tittar på varandra och undrar vem som skall göra första rörelsen.

Ser Ni noga så rör sig tafsen snabbt bakåt varefter jag lyfter spöet för mothugg,normalt när jag tar in min fluga snabbt så gör jag cirkelrörelser på spötoppen, en rörelse som gör att jag behåller kontakten med flugan.

Pendlar spetsen bara upp och ner, så ser Ni att den slackar lite som i värsta fall kan betyda ett för sent mothugg, speciellt på lång lina,ja det kan Ni se i många av mina filmer.

20160205_202410

En trevlig blankbesa med tydliga skador på stjärtfenan fick snabbt krokas av och i retur.

Trevligt att få det bekräftat så fort att det är fisk på plats, resten av mitt fiskpass traskade jag runt och lärde känna hur bottnen ser ut och var det går upp och ner.

Självklart så hoppar en fin öring upp strax efter att min fluga landat, så går det när linan lägger sig över en öring, men nu så kan jag med gott samvete säga att platsen är väl värd att fiska på.

20160205_204748

Det man skall tänka på är att platsen kräver lite linlängd och smygteknik eller i varje fall att man står still och nöter för att ha en god chans på kort lina.

Skall jag ge något mer tips så är det att fiska med märla eller räkor långsamt, gärna på flytlina, så tror jag det väl kliver på en öring om man väljer att gå längs med vattenkanten och inte vada ut.

lägg gärna korta kast minst 10-15 meter och försiktigt fiska av medan man förflyttar sig framåt med babysteg,

Stå emot frestelsen att vada ut, kan du inte låta bli, så ta med dig gummistövlar och inte vadare , så har du inget val med mindre du väljer att bada lite.

Fiskar du av en längre sträcka så här är det rätt stor sannolikhet att det någonstans på vägen står en öring och väntar, även om en del av dem är utlekta, så finns det självklart blanka där emellan.

MAH01281(10)

Tafslängden bör vara minst en spölängd, gå ner i tafstjocklek, kanske 0.23, helst inte mindre, men det avgör du själv,fiska gärna med små flugor, gärna bruna.

För min del så har jag svårt för långsamt fiske, eller hålla mig till regler, skall alltid testa och se, så för min del så går det fort.

Gärna på lång lina, helst med en favoritfluga ,ja det funkar ju, inte alltid det är så logiskt med öringen, finns alltid en överraskning som lurar.

Tight Lines
Christopher