Mön, Stevns, Bornholm eller Fyn?

Nu har jag och ett par killar väntat på att få komma iväg 3 dagar till Danmark för lite flugfiske på kusten.

De senaste helgerna har det tyvärr varit påhälsning av både vinter och dåligt väder, så vi bestämde att vänta 14 dagar till.

Det har väl inte undgått någon att det just för tillfället dras den ena efter den andra av superfina öringar på de Danska kusterna.

Via både officiella och inofficiella kontakter så bekräftas det från olika håll att det är bra fart på fisket på de flesta kända Danska kust platser.

Normalt sett så brukar jag åka till Bornholm ,men i dialog med andra så började en ide spira att varför inte tar en 3 dagarstur på några av de bästa kust platserna för fluga som går att hitta.

Kör man från Malmö och tar ett första stopp vid Stevns , så kan man på bara 1.5 timmar nå fiskeplatser som levererat grymma grisar på 8 kg i toppskick.

Kör man sen vidare vis tex Holtug Kalkbrott så når man ytterligare ett hotspot som mer än väl tåler att man fiskar av det i stilla väder.

Niboronesilver

Därefter kan man köra vidare till Mön för att fiska av en halvdag innan man lugnt kurrar ner sig i en egen dubbelsäng efter lite god mat och en Dansk öl.

I drömmarna kan man sen lugnt fundera på nästa dags fiske som skall ske på Fyn, en bilresa som tar ca 2 timmar från Mön.

Sen är det bara att göra strandhugg i ”Havsöringens Hemligheter” och fiska av en rad kända platser som kan avnjutas oavsett väder och vind.

Genom att snabb besöka de bästa platserna, så kan man på ett par dagar få se och känna på en biotop som bara skriker havsöring och där öringen går mycket nära land i härliga badkar som är lättvadade.

Ja det är nästan ett besök i paradiset för oss som e lite nördiga och som mer än gärna jagar havets silver med fluga.

2015-09-23 13.17.01

Många av dessa platser är lätta att nå både till fots och med bil, Danskarna har förstått det här med turistfiske på kusten.

De flesta platser finns både på karta och med lokala skyltar som gladeligen berättar på flera språk hur bra fisket är och när.

Undrar hur länge en sådan skylt skulle få sitta uppe i Sverige?

På stranden så kan man i många fall fiska ifrån land hela vägen runt på dessa platser, faktiskt det mest effektiva om man tänker på att vadar man ut så blir det snabbt djupt längs Stevns kust.

2015-09-23 11.20.48

Ett par varningens ord för stigar och branta klippor är det väl värt att påtala ordentligt, Stigarna kan vara ishala om det regnat på kalkleran.

Tro mig du kan i princip kana av stigen om du inte ser upp, tipset är i så fall att gå på kanten av stigen och trampa på gräset istället.

Se upp för ras och för sten som kan lossna från de branta ibland lodräta väggarna, där finns bra med plats att fiska på utan att utsätta sig för en onödig fara.

Lite bondförnuft talar nog om för dig var du kan stå eller helst inte stå.

2015-09-23 10.26.09

På bilden ovan så ser man tydligt hur Kalk klitten stupar rakt ner i havet, att fiska längs med klitten är supergiftigt.

Men Ni kan också se till vänster ett par block som trillat ner till havet.

Normalt sett sker detta i första hand i kombination av vatten som fryser till is och spränger loss större bitar.
Ett par dagars töväder minskar risken markant.

Av upphovsskäl får jag inte lägga upp andras bilder mer än de som finns officiellt på Facebook, däremot så bjuder jag på en film där jag krokat en fin blänkare på ett spö lyft efter en kort paus på intagningen.

Filmen är ett typexempel på hur man fiskar mer eller mindre från land på dessa steniga kuster och hur nära öringen gärna går

Slutligen kan jag bara säga att jag verkligen njuter av att lägga mina  långa kast med de två Vector linor som jag skarvat ihop.

Flytlina i ena ändan och Intermidia i den andra, så jag kan njuta av att inte behöva fundera över var skarven kommer.

Combo paketet är helt perfekt och en njutning att både drilla och kasta med, bromsen är helt perfekt på rullen, går att ställa den som man vill.

Slipper oroa sig över att den skulle övervarva vid en rusning, ja det blir inte bättre än så här för min del.

Nu skall jag fixa ihop lite flugor till mig själv som skall fiskas i ” Främmande hav ”, ni kommer förhoppningsvis få läsa lite och även se lite film i från våra kommande dagar.

Tight Lines
Christopher