På Fyn i blåsväder

Det var skönt att komma tillbaka till Fyn för en go fiskehelg i gott sällskap av 3 andra trevliga flugfiskare.

Resan över gick en fredagsmorgon och väl framme vid 12 tiden, så packade vi in oss i vart sitt sovrum på slottet och med en svit med kök att rumstera i tillsammans.

Fredag eftermiddag fiskade vi av 3 platser som alla gav fisk, ett gott förtecken på att fiske kunde bli bra i helgen.

Väl hemma  på kvällen så slocknade alla snabbt kring 9 tiden, vilket avgjorde att vi la oss för att vara pigga till nästa dag.

Halv fyra på natten så vaknade jag med ett spöke i rummet, for upp och tände lampan och kunde snabbt konstatera att spökljudet  hade en rätt naturlig förklaring, det blåste rakt ner i skorstensstocken så att det fullkomligt vrålade i spisluckan.

En storm på 13-17 m/s drog in väster ifrån och tryckte stora mängder vatten ner i stora bält , så att vi på morgonen kunde konstatera ett högvatten på minst 50 cm  över det normala.

Därtill kunde vi lägga kastvindar som gärna fick flugorna till att ändra riktning om man inte såg upp, lördagen avrundades med 3 gäddor i vallgraven på slottet för två av deltagarna, medan jag och en kollega tog oss runt på ett par nya platser på kusten.

Söndag morgon var det lite tveksamt om vi kunde fiska överhuvudtaget, vi bestämde oss för att åka ut till en ny plats och kunde väl framme hjälpa lokalbor med att flytta nedfallna träd ifrån vägen.

Väl nere så var vattenståndet och vågorna så höga att vi valde köra tillbaka till en plats som tidigare visat sig leverera fisk i just den här vinden.

Väl på plats kunde vi snabbt konstatera att det inte gick att vada ut , utan allt fiske fick ske från översvämmade vass och gräskanter.

De stora regnmängderna pressade också ut vattnet ifrån bäckar och kanaler med en kraft som bitvis såg ut som fontäner.

Vid en av dessa små utflöden, så fick vi snabbt kontakt med fisk där en av deltagarna toppade med 3 öringar, alla c/r

8 öringar och 3 gäddor fick avrunda Fyn och Broholm Slott för den här gången, ett stort tack för en toppen service säkrar att vi kommer att vara tillbaka fler gånger.

Nu riktas blickarna framåt inför kommande möjligheter och fiske på Bornholm om ett par veckor, en tur som kommer bestämmas i sista stund , då tyvärr det ofta visar sig blåsa lite väl mycket.

Tanken är annars att besöka några platser som jag fick tips om sist vi var över och rekade runt, även om det kan betyda att man får gå lite längre.

Viktigt är bara med hänsyn till säkerhet och att det förra året skedde ett par drunkningsolyckor att inte utsätta sig för onödig risk på något sätt, även om man är sugen på en fet havsöring.

Dessa två platser är också kända för att leverera storöringar om väder och vind är rätt, men det kräver också att man vadar riktigt när man är uppe på dessa rev med skarpa kanter.

Skall Ni själv över till Danmark och fiska, så kan jag starkt rekommendera Brenda , en fluga som mer än väl levererat både den här helgen och på andra kustturer här hemma och på Bornholm.

Mina egna flugor har jag stenkoll på, och som en del av mitt testfiske på kusten så prövar jag en rad olika flugor för att se och förstå vad det är som triggar havsöringen till att hugga.

Väl på plats den här gången, så fick mina tre kumpaner välja ut två flugor jag rekommenderade, varav den ena var Brenda, roligt nog så kan jag använda den referens som andra fiskar med samtidigt som jag testar andra flugor.

 

På det här sättet så kan jag ta med mig erfarenheter i den utveckling av flugor jag själv håller på med och genom olika design komma fram till hur ett slutligt resultat skall se ut.

Pattegrisen är en mycket välkänd räkfluga på Fyn som även vunnit många kustfiskares hjärtan här hemma i Sverige också.

Personligen så är jag mer övertygad om att den skall fiskas som en Tobis och inte som en räka, tittar man på flugan och väljer att fiska in den som en tobis, så skall man absolut inte bli förvånad om det nappar en havsöring.

Vill man verkligen fiska med en räkfluga så är det Honeyshrimp i olika färger som jag rekommenderar, speciellt nu under senhöst och vinter.

Tar man sig tid att smyga hem en Honeyshrimp utan att göra några ryck, så skall det mycket till om det finns en havsöring i närheten för att den inte skall kliva på och smaka.

Den här flugan har i minusgrader och snö flera gånger visat sig leverera, där andra flugor inte får någon uppmärksamhet alls.

Vill du försöka binda dina egna variationer på Honeyshrimp , så är det lite jobb med att få benen att vända rätt , ett trick är att tvinna benen mellan tumme och pekfinger så kan du skruva dem rätt lite om det pekar helt fel.

För min egen del, så har jag bundit enklare varianter på samma principer och haft riktigt bra fiske, speciellt till sommarfisket, då jag gärna fiskar med en räka till sommarkräsna havsöringar.

Är du lite nyare på kustflugfiske eller hellre lägger tid på att fiska, så är självklart mina egna favoritflugor i polar chenille ett säkert kort till många öringar på kusten, hur det än är så verkar havsöringen inte vara så kräsen på hur flugan ser ut för att nappa.

Tight Lines
Christopher