Gäddor,skrubba och havsöringar på Fyn

Det har varit en mycket trevlig helg tillsammans med 5 andra flugfiskare från Sverige, det blev både öringar gäddor och en skrubba på den här turen.

Två av deltagarna passade på att bättra på sina PB på gädda,det blev 11 gäddor på 2 timmar i vallgraven medan vi andra fiskade vidare på havsöringarna på kusten.

Glädjande nog fick vi alla både upp öringar och otaliga kontakter, då den långa Pattegrisen gärna blev dragen i svansen av alla småöringar som simmade runt.

Till dagen i ära så har jag också valt att hyra in en lokalguide, så vi alla skulle kunna få god hjälp med både platser och fisketeknik .

Där fanns ett tiotal flugor som rekommenderades i topp låg Pattegrisen som många av oss började med.

Även jag lyssnade och fiskade med Pattegrisen, mycket för att jag ville följa rekommendationerna, men också för att se hur det funkar i Pattegrisens hemmavatten.

Däremot var Ferry lite mer svårövertalad, han valde att fiska med en variant på min silverfluga med lite orange i.

5 min senare och 30 meter ut så stog Ferry och drillade öring, vi andra hade knappt hunnit ut, så spänningen var stor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pattegrisen gav någon öring och en rad små nafs , och till slut så började den ena efter den andra byta över till silverflugan med ett glädjande resultat för alla.

Självklart fiskades det med andra flugor också under dessa dagar och vi kan så här i efterhand även berömma Honey shrimp som flertal gånger gjorde öringen påmind och säkrade en öring vid Knuts hoved trots högt fisketryck och kort fisketid innan vi skulle hem.

Det blev extra skoj då jag talade om platser med guiden som jag tyckte vi kunde besöka under dessa dagar, speciellt då det visade sig att en av platserna triggade en direkt fråga till mig ”hur jag kunde känna till den platsen, vem har berättat det för dig? ”

dsc_0432-2

När jag förklarade att jag själv hittat fram till den och hur den skall fiskas, så gick vårt samtal mer över i hur bra den här platsen är och att vi tyvärr inte denna gång kunde fiska på den pga vind och grumlighet.

Så är det vid fiskeresor, vädret kan alltid överraska till det bättre och det sämre, för vår del , så gjorde det att delar av östkusten inte gick att gå ut på , speciellt inte med vindbyar på 15 m/s.

Tack vare att Langeland ligger som den gör , så byggde det nästa inga vågor och där kom upp några öringar i den tuffa vinden.

untitled

När det väl var dags för Guiden att smita iväg ett par timmar med 2 av deltagarna, så började vi titta på gäddflugorna Guiden hade med sig ut.

Intressant nog så skulle man kunna säga att de bara var en större variation av mina favoritflugor, silverflugan finns inte på Fyn , det närmaste man kommer är den sk Juleträdet, som i sig är i silver.

Det är helt klart så att vi har mycket att lära av varandra, vårt fiske och fisket på Fyn har mycket gemensamt, men det finns också en hel del som är nytt för oss båda.

mah00696_moment

Så här långt blir jag bara mer och mer nyfiken och intresserad, tittar jag vidare på platser som inte finns med bland de 117 de lagt ut på Fyn, så kan jag hitta flera sk heta platser som jag bara måste fiska av under en rek resa i närtid.

Med respekt för guiden , så delar jag inte här de platser han visade oss, men jag kommer i kommande artiklar göra en djupdykning på fiskeplatser jag tycker alla skall ge en riktig chans vid tillfälle.

Därutöver kan jag redan konstatera att kommande turer till Fyn,Mön, Stevns och Bornholm redan har många intresserade, samtliga som har varit med så här lång hänger på kommande resor.

mah00696_moment2

Vi blir inte större grupper än 4 till 6 per gång, det funkar bäst på så många vis, speciellt om man tittar på att fiska två och två samt om man ser på logistik och transporter.

Att jag väljer slott framför B&B är helt enkelt för att jag tycker det skall vara en kvalite som gör att vi alla sover gott och äter gott.

Det är också viktigt att ha mindre än 10 min till en rad fina fiskeplatser och att få lagad mat när man är ute, det är heller inte fel att det finns en lokal öl som är super god och som man kan få smaka på under dagen.

img_0356-2

Dessa fiskeplatser är i mångt och mycket superbra ur många perspektiv, lägger man sen till ström och tidvatten, så finns det många dimensioner i fisket som vi inte har hemma.

Saltvatten och en mångfald av mat , gör också att räkor har fått en mycket framstående roll på Fyn, kanske inte så konstigt om man tänker att det finns mycket mat.

Man kan ju fråga sig varför skall öringen jaga runt efter snabba flugor i havet, när den kan gå som en björn och käka blåbär i lugn och ro utan att överanstränga sig.

img_0360

Lägger man sen till att strömmen kan gå i rak motsatt riktning till vinden, så öppnar sig möjligheten till bla det magiska svävarfisket.

Nästa som att fiska torrfluga, där man lägger ut linan och går från land medan strömmen på kanske 1 till 2 knop drar iväg linan över långa sträckor.

Inte undra på att det finns en massa småflugor så som Fyggi mm som gärna bara hänger tills en öring gör sig påmind.

img_0366

Helt klart är att Honey shrimp passar perfekt för detta fiske, det är bara att välja färger beroende på smak och årstid.

För mig har det också blivit tydligt att en Pattegris fiskas bäst när den får hänga med små rörelser, materialet i sig sväller upp på ett magiskt vis.

Sen vimlar det av hästräkor på Fyn, räkor som är som ett ringfinger, på vissa sträckor går man med hov och fångar dessa över sandbotten, för att sen antingen gå på export, ätas direkt eller kokas på stranden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här hemma får vi allt för ofta mer eller mindre skaka på tångruskorna för att hitta en märla, för min egen del har jag bara sett dessa räkor på en plats, därtill har jag fångat en öring som var proppfull av dessa stora räkor.

Vattenkvaliteten gör också att vid klart vatten som inte grumlats av krita eller stark vind så är det som att gå och titta i ett akvarium.

Vi kan lätt luras av att det finns många småöringar på Fyn, men vi som fiskat mycket vet att bland små finns det också stora, det är bara så att de små är snabba på att hugga på allt, vilket gör att de större har en massa små omkring sig.

screenshot_2016-10-24-12-43-33

Jag har själv vid sk sight fishing, kastat på större öring för att bara se hur flugan plockas av mindre öringar mitt framför näsan på de större.

Badkarsfiske är bland det skönaste man kan fiska på, för den skull , så finns det även stenigare och mer tång rika kuster, där finns helt enkelt all typ av kust man kan tänka sig på Fyn.

Gemensamt för alla är att det inte blir slemmigt så som vi ofta har på våra tångkuster här hemma.
Sommarfisket är ett kapitel för sig, nattfiske en annan som jag kommer tillbaka till nästa sommar.

Näe , det har  varit superkul och super skönt att få ladda sina batterier och bli av med en del av sin abstinens
Mikke skall ha en liten speciell eloge, då han lyckades med flest arter på resan, Torsk ölen var en upplevelse för sig.

Vår kära guide skall berömmas för sin fina support och service, även om det i huvudsak blev en massa småöringar, så fick alla uppleva de Fynska havsöringarna.

Nu blir det några dagsturer och ett par inplanerade 3 dagars resor fram till mars nästa år till Danmark.
Därutöver drar snart vårt eget fiske igång, tiden går fort, det är bara att se fram emot nästa resa.

Passar på att tacka alla som var med för en supertrevlig resa, Messenger gruppen ”Men in tights” kommer vara öppen för att förenkla kommande resor för de som skall med.

Tight Lines
Christopher