Majfiske efter havsöring.

Nu när sommarvärmen snabbt kommer in och dagarna blivit längre, så funderar många över var de skall fiska och med vilka flugor.

Det är väldigt lätt att tro nu när havstemperaturen går upp att alla öringar står längre ut och fiske på grunt vatten är över.

Horngäddornas intåg har också påverkat många i hur och var de letar havsöring, den stora frågan är om säsongen är över och om man nu skall vänta till augusti för att få komma i kontakt med öringen igen.

Tittar man över sundet till Danskarna , så är det nu man skall fiska och lägga lite kraft och tid , chanserna ökar dramatiskt att komma i kontakt med fina öringar i toppkondition som fightar hårt.

20170515_161526

Där fiskas både tidiga, mornar på dagen och kvällar, så det är inte bara en tid som gäller, för de flesta så tror jag man skall välja vad som passar i vardagen och välja en av tre varianter.

Att fiska heldagar är inte alltid så effektivt, bäst är att smita iväg i korta perioder och fiska av kända platser effektivt och koncentrerat.

För min egen del så är det mycket kvällsfiske, då jag trivs med att fiska fram till mörkret, många anser att morgon fisket är bäst, och det kan jag nog hålla med om, då öringen fått äta upp sig under natten och stannar inne en stund innan den drar iväg igen.

Tempo på flugan kan vara olika, jag har 7 olika varianter som jag testar regelbundet, intressant nog så har en ny variant visa sig funka extra bra på tobisflugor, speciellt större tobisflugor.

Den här varianten fick jag som tips av en Dansk flugfiskare som fiskar mycket med Tobisflugor på sommaren.

För Er som följer mig så vet Ni att jag sen ett år tillbaka fiskat med mycket stora flugor som en del i mitt testfiske, speciellt till sommarfisket, för den skull så skall vi inte glömma mindre flugor, då de ofta är svårare för havsöringen att genomskåda.

Stora flugor tenderar få öringen att kliva av i sista sekunden, mycket beroende på att tobis inte simmar i ryck, utan i ett stadigt högt tempo.

För min egen del så har jag sett flera gånger hur en bula byggs upp bakom en stor fluga, varefter öringen tvärnitar, de gånger de kliver på har ofta en särskild förklaring.

20170515_110113

Nu är det risk att jag svär i kyrkan och att jag får påhopp ifrån olika flugfiskare, så det är lika bra att jag säger , detta är vad jag tror.

Där finns ingen enda sanning med havsöringen utan det finns alltid undantag som bekräftar regeln, eller enklare uttryckt, där finns inga regler, öringen är med på det mesta, bara den är på plats.

Men vill du pröva något nytt som ett sista alternativ vid fiske med Tobisflugor, så är mitt tips att veva in flugan istället för att dra in den eller sätta spöet under armen.

Visst får man dra ut all lina igen och börja om, poängen är att göra detta när man skall avsluta eller förflytta sig från en plats till en annan, alternativt släpa flugan när man går över större ytor.

20170514_181314

Jag har nu fått fisk på alla 7 varianter , så det funkar, det visar bara att variation är bättre än att bara stå och köra samma tempo från januari till maj, variationen har en betydelse, flugbyte har också en betydelse.

Nu senast på Bornholm, så fiskade vi mycket med olika tobisimitationer, vissa dagar gav det bra utdelning, andra så hände det inte så mycket som man skulle tro.

Vid ett sådant tillfälle så bad jag mina gäster att byta till guld flugan som genast började leverera på samma plats på östkusten i strålande sol.

Det här är ett fenomen som visat sig funka riktigt bra under perioder, att jag tappat min största öring på en liten guld fluga i april förra året gör den inte mindre intressant trots att den är så okomplicerad.

20170515_105736

Nu fiskar jag även med lite längre varianter på mina favoritflugor som jag fixat till så de inte fastnar i kroköglan som många långa flugor gör.

Jag låter avsiktligt bli att montera en stjärtkrok, då den bara fångar horngäddor nu här i maj, utan stjärtkrok, så drar horngäddorna i flugan, men krokas sällan, däremot så sitter öringarna på kroken.

Håller på att finslipa designen, har även en sk tvåfärgad och tom trefärgad variation som är enkel att göra,kastmässigt klarar dessa flugor också 36 metersklubben.

20160621_110934

Skall jag ge ett sista maj tips så är det att fortsätta fiska längs med tångkanter både nära land och lite längre ut, hittar du en strömfåra så är det också nått du skall fiska av, passa även på att fiska av innerkanter av större stenar och rev, öring står fortfarande på spännande platser även i bleke.

Tycker du tobisflugor är lite jobbiga att kasta med så rekommenderar jag räkflugor i olika tempon, stora räkor är också bra, pattegrisen kan både fiskas som räka och tobisimitation, beror mer på vilket tempo du håller på flugan.

Tight Lines
Chrisopher