Havsöring i vårväder

Vårvädret har verkligen varierat sig en hel del den senaste månaden, även om vi nu gått över på sommartid, så upplevs det som vi fortfarande lever i en vintertid.

Visst har vi dagar av både sol och värme, men det har varit en hel del väderomslag som vissa dagar varit både kalla eller snörika.

För min egen del så har jag varit iväg en del, därför så har också fisket koncentrerats till när jag väl är hemma och till dagar då det passar i vardagen.

Trevligt nog så har det varit mängder med havsöringar på många bra platser, medan en del andra har varit helt tomma på fisk.

Én del dagar har jag fått mellan 8-11 havsöringar, alla små men plötsligt så sitter det något större i andra ändan, jag har även tappat två stora havsöringar varav den ena rätade kroken efter att ha gått och slagit med huvudet.

Dena ena stora öringen gav mig lite ”laxfrossa” då jag fick den hela vägen in till klumpen, innan den klev av i ett ryck, allt utan att jag fick en chans att se den, men så är det med fiske, skall vara en sport , chans för både fiskaren och firren.

Nu har jag fått ordning på mina krokar, testat en hel del olika design och lösningar efterhand, och kommit fram till vad som skall gälla framöver.

Utöver krokar och design, så har jag även gått över på en ny shooting head, en design som heter ”delayed”, en design som har en klump på över 10 meter och som flyger längre än andra kortare klumpar.

Det här med fluglinor är ett kapitel för sig, och där är en stor skillnad mellan dem, för er med krav på kastlängder så rekommenderar jag Horizon och Delayed till kustfisket, ett par trevliga kustfiskare var förbi och köpte ”Horizon” av mig lokalt, dagen efter ville kompisarna ha samma lina och klump.

Här i april är jag hemma lite mer, har haft chansen att vara ute en del, men kommer också fiska på lite i dagarna som kommer, nu har jag även tagit fram en ny variant på mitt Nibor koncept, där jag gjort en ny Tobisvariant till mitt vårfiske.

Intressant nog så har jag nu även lyckat än mer med hur den rör sig i vattnet, det är så små variabler som ger nya egenskaper i både rörelse och gång, viktmässigt är jag nu ännu lägre, vilket ger än längre kast på kusten.

Trevligt nog har mina turer på kusten även gjort att jag fått andra insikter om olika flugval, då jag varvar mellan Nibor konceptet och mina favoritflugor i chenille.

Intressant nog så har jag prövat olika flugor på samma plats, och kunnat testa mina olika teorier beroende på färger utseende och intagningsteknik, små öringar tar på allt medan de två senaste stora öringar som jag tappat, tagit på mitt Nibor koncept med krokar som jag nu byta mot andra.

Nu har jag problemet av att havsöringen sväljer Nibor flugan, så jag har fått operera långt ner i halsen på olika öringar som jag tvingats stranda trots att hullingen är intryckt, än så länge har det gått att återutsätta alla öringar i år, då jag bestämt mig för att tillämpa c/r så mycket det går.

Tight Lines
Christopher