Havsöring, sommar och sol

Mitt eget sommarfiske har utvecklat sig mycket i flera år, när de flesta andra går hem i maj och lägger mer till på Mörrum mm, ja då börjar den mest fantastiska havsörings perioden för min del.

Även om fisket är svårare, så är det en del saker som samtidigt blir lättare, havsöringen hoppar mer, den jagar på både dagen och natten, varmt vatten avskräcker inte och havsöringen uppskattar om det snabbt finns tillgängligt djupt vatten i närheten.

Den nya versionen av mitt Nibor consept handlar mycket om vilka färger jag använder och vilka färger som triggar till hugg i sommarvärmen.

Många av mina färgkombinationer bygger på den erfarenhet jag har sen tidigare med mer traditionella flugor.

Ni som känner till min Bornholmsfluga som nog är den mest framgångsrika tvåfärgade polar chenille fluga jag fiskat med genom åren, för den skull skall inte enkelfärgade flugor förringas, min bruna ”kartoffelfluga” tillsammans med silver, guld och vita flugor har många havsöringar på sitt samvete.

 

Däremot finns det en del man skall tänka på, varmt vatten gör att havsöringen snabbt kan köras slut, så kör du med c&r, så rekommenderar jag att fiska med intryckt hulling, något som jag alltid gör nu för tiden.

Det gör det även lättare att kroka av alla horngäddor som kliver på, många gånger när det stramar till i linan så håller jag bara samma läge på spöet, inget mothugg eller motdrag i linan, horngäddorna släpper då ofta medan havsöring krokar sig själv.

Lättar du på trycket när du har en havsöring på kroken, så kan den rätt ofta kroka av sig själv, vilket snabbt ökar chansen för att havsöringen inte körs slut eller stressas mer än nödvändigt.

 

Många platser har grumligt vatten under sommaren och alger och annat växer till sig rätt rejält om det kommer ett par soliga dagar i rad, viktigt är att både skydda sig med 30 i solfaktor samt ha med sig vatten ut och dricka regelbundet.

Tycker man det är för varmt, så är fisket från 18.00 till mörkrets inbrott en bra tid att fiska, många gånger, så kan du även få uppleva hur havsöringen gärna hoppar om du har tur.

Jag upplever också att havöringenär mer stationär under sommaren, så hittar du en plats kan du räkna med att öringen kommer tillbaka om och om igen, så ha tålamod, där finns många havsöringar bland alla horngäddor, väl värt att lägga tid på.

Tight Lines
Christopher