Havsöring i sol och värme

Ibland kan man faktiskt fråga sig om vädret är ett aprilskämt eller inte, från att ena dagen få strålande sol och plusgrader, så kan det till nästa dag vara nordanvind, minusgrader, snö och hagel.

Trots alla dessa utmaningar, så har fisket varit strålande för min del på så många olika vis.

För det första , ovanligt mycket fisk i alla storlekar för det andra, flertal större havsöringar som hängt med enda in till kastklumpen, men som sedan klivit av.

För det tredje det var länge sedan jag fått så mycket havsöring som jag fått i år, vissa turer har krokat 15-20 havsöringar en dålig tur har varit 1 till 3 havsöringar vilket var före pandemin om jag skall försöka gå tillbaka lite och jämföra olika år.

Jag kan nog inte förklara det med något annat än att det helt enkelt är fler öringar på kusten än vad det varit på flera år och jag tror vi kommer få fler överraskningar innan sommaren är över, då det också är mer grov havsöring längs våra kuster.

Danskarna talar ofta om Bonaza fiske, eller att det kokar av havsöring i havet, ett fenomen som innebär att det kommer ett större stim med både små och stora havsöringar på samma gång.

Dessa stim kan om man har tur ge ett fisk på en 45 minuter som inte har sin motsvarighet på annat vis lika fort är det över då havsöringarna simmar vidare.

Det är heller inte ovanligt att små havsöringar hoppar flera gånger och är först på flugan, ger man sig bara tid och låter ibland flugan sjunka lite mer, så kan en större havsöring ge sig tillkänna.

Fisketurerna jag haft har verkligen varit helt underbara, bra fighter med större havsöringar, nästan som vid spinnfiske, både aggressivt och med att havsöringen går och jobbar loss kroken på avstånd.

En del av dessa turer och upplevelser har gett mig laxfrossa, dvs adrenalin påslag, då det varit så intensiva fighter även om de varit korta och jag bara fått se en del av de öringar jag haft på kroken.

Varför släpper då en del öringar efter en fight på 1-3 minuter, kan man fråga sig, ofta är det då kroken sitter i käkbenet och inte i mjukdelar, mycket beroende  på hur öringen tagit flugan.

I perioder så tappar man mer fisk, sen går det över utan att det egentligen finns en bra förklaring, jag testar så mycket, så jag har en rad olika anledningar till varför en del funkar bättre en andra lösningar, sen skall vi inte glömma att i fiske skall det vara lite mer utmaningar i, annars är det inte skoj enligt min mening.

Mitt Nibor Koncept har också utvecklat sig vidare på flera vis, mer detaljer som jag inte skall djupa så mycket men flera erfarenheter som nu gjort det mycket enklare på många vis, allt ifrån hur jag fiskar och vad jag skall tänka på i olika kombinationer.

Rent färgmässigt är det också extra skoj på flera vis , de erfarenheter jag nu fått ihop har gjort att jag har flertal olika modeller att jobba vidare med parallellt, alla med det gemensamma att jag vet det kommer fler roliga överraskningar i mitt fiske framöver.

Nu börjar Majfisket och tids nog sommar fisket, en period som många slutar fiska på kusten , men som jag nu för tiden ser som den bästa perioden att fiska, även om man får kämpa lite mer i det varma vattnet.

Tight Lines
Christopher

 

Ps: En dag när jags tog och satte på en ny testfluga, så simmade en större öring förbi mig inom 2-3 meter, stannade upp, och sen gled vidare ut på djupt vatten, dessa ögonblick är underbara, visar hur ofta havsöringen simmar på grunt vatten.