Flugfiske-spinnfiske-nätfiske på kusten

I många år när jag spinnfiskade, så förundrade jag mig över dessa flugfiskare som gick och smög bakom ryggen på mig tills jag träffade en kustflugfiskare som visade var skåpet skulle stå.

I början så var det lätt att fundera på vad som är mest effektivt på kusten, men även om spinnfiske kan vara grymt effektivt, så är det helt enkelt roligare och mer sportsligt med flugfiske på kusten enligt min mening.

Funderar man lite över hur svårt det kan vara att kasta när vinden ligger på, och hur hopplöst det ibland kan vara att försöka få ut en liten fluga i ett stort hav.

Så måste det nog vara nått konstigt med de där flugfiskarna som envisas med att traska runt på stora ytor och med sina ynkliga längder på kasten försöker hitta nån utlekt öring som inte orkar flytta sig.

En spinnfiskare kan ju täcka mycket mer vatten och dänger iväg sitt drag 150 meter och tar lätt ett par öringar , gärna nån bamse också, så spinn e bäst , fluga e lite larvigt , eller hur?

Värst är det när vi skall samsas på en udde eller rev , då blir det trång, dessa flugfiskare som envisas med att ha plats i sitt bak kast och som står still, gärna ivägen för oss spinnfiskare som behöver fiska av längre ytor , ja ibland vill vi bara förbi.

20150817_150418

Sen har vi ju nätfiskarna också, inte nog med att de insisterar på att lägga sina nät, så vi ibland snubblar på dem och gärna tvärs så det inte går att fiska längre på bra platser.

Värst är ju att de behöver ju inte frysa , går ut lägger nät å hem igen, för att sen vittja näten en dag senare.
De tömmer haven och säljer till minkfarmar , riktiga skummisar.

Sen händer det att en kille kommer med en utterbräda och vill att vi alla skall ducka eller flytta på oss medan han drar sin bräda långt ut och skrämmer allt innanför med sin långa lina i vattnet.

20150817_150314 (2)

Ja det finns nog många bilder och erfarenheter kring kustfisket och dess olika former av fiske, vi kan nog alla dra lite historier om både trevliga och otrevliga händelser med både landsmän och gäster från våra grannländer.

Hoppas ingen missar att jag är lite ironisk så här långt.

Hur illa är det egentligen?

Nu för tiden , så upplever jag att allt har blivit mycket bättre, inte helt förbi, men absolut mycket bättre, större tolerans , artigare bemötande och gärna lite tips på både det ena och det andra.

Nu när jag själv åker till Danmark så mycket som jag gör, så får jag säga att jag alltid bemöts på ett trevligt vis, nästan lättare att få lokala tips när man är ute, sen hjälper det på att se vad andra gör, för en sak är säker, Danskarna är alltid på plats före, hur tidigt jag än försökt vara ute.

20140911192751 (1)

Här hemma i Skåne så bjuds jag in på privata platser och jag får tips ifrån gamla fiskare som inte orkar lägga nät längre, dessa gamlingar har mycket att berätta och jämför man deras fakta med vad jag själv vet om olika platser så upptäcker man fort att det finns mycket gemensamt men också platser man missat.

Tar man en tur under sommaren och ser hur och var näten står, så får man också en uppskattning av var det är värt att fiska på grunt vatten, i vissa fall så är det platser som sällan fiskas av både spinn och flugfiskare, kanske nått att fundera på.

Tar man sig tid på olika platser och se hur folk vadar , så kan man snabbt se nya rev och ställen där man når ut till spännande platser.

Frågar man lite snällt , så får man veta mer, kanske tom lite om stora öringar som kommit upp och vad de krokats på.

Intressant nog så visar det sig ibland att tidigare bra spinnfiskeplatser som helt plötsligt blivit dåliga är bättre för flugfiske av olika anledningar,väl värt att pröva.

I filmen nedan kan Ni se Ulf som prövar min plats där jag precis tagit flera öringar, funkar fint att bara byta plats.

Ja vi är nog för snabba att döma ut varandra när det många gånger kan löna sig att samarbeta och dela på information.
Ni som följer mig vet att jag gärna flugfiskar med spinnfiskare och att jag gärna går efter spinnfiskare på kusten.

Jag tror fler skulle pröva det här , då det är kanon att få lite referens till sitt eget fiske, så många gånger vi går ifrån en plats , så kommer en ny fiskare ut och hinner knappt få i flugan eller draget innan de ropar ”fisk ”.

Där finns ofta flera anledningar till att det blir så bland, vattnet får vila en stund, ny fluga eller drag i vattnet, spinnfiskaren har lockat in ett par öringar, flugfiskaren har inte nått en ståndplats, ja det finns många anledningar.

Ett flertal gånger så har jag fiskat bredvid spinnfiskare eller så har vi turats om på en bra plats, får en av oss fisk, så vet vi alla att det är bara att nöta på, ibland är det spinn som gäller ibland fluga, men det är bra mycket roligare i gott sällskap.

En anledning att fundera över, kanske ha en liten intern tävling, det är inte så självklart att spinn vinner, speciellt inte om man tävlar i antal, viktmässigt brukar spinn vinna, men flugfiske handlar inte bara om att vara mest effektiv i sitt fiske, skulle det bara vara frågan om effektivitet, så skulle vi nog alla fiskat med nät.

För min egen del så kommer det läggas tid på  både korta som långa fiskeresor, jag har lite teorier som jag vill testa och få bekräftade, så här skall testas vidare i både fiskevatten , flugor,  och utrustning.

Vågar nästan inte säga det men nu så skall jag börja testa att komma längre än 40 m plus, kanske hitta ett sätt att kasta uppåt 50 meter med lite hjälp av rätt prylar och vind.

Inget att förväxla med kastrekord och annat, utan jag är ute efter att få ett praktiskt flugfiske som funkar på kusten, skulle det bara handla om längd, så skulle jag bara hålla i linan och kasta rullen.

Tight Lines
Christopher