Flugfiske på Stevns , Danmark.

Med en kort biltur på ca 1.5 timme från Malmö, så kan man vara framme vid en av Stevns många fina flugfiskeplatser på kusten,en kuststräcka som slår många av de fiskeplatser vi känner till i Skåne.

Danmark och stora delar av Europa ligger på ett tjockt lager krita och flinta som vi inte har i Sverige, den enda plats som har motsvarande är delar av sydkusten , men inget man kan göra en direkt jämförelse med.

Vattenkvalitet och bottenförhållanden skiljer sig markant ifrån allt vi är vana till hemma i Sverige, kanske en orsak till varför en del Danska flugor är mer framgångsrika i Danska vatten än hemma på vår Svenska kust.

Screenshot_2015-09-24-19-13-20

Jag har fiskat hela vägen runt Stevns och kommer efterhand lägga ut tips på de olika platser, som finns för oss flugfiskare att nyttja under vår egen förbudstid , utan att ha allt för långt att åka.

Det här sk badkarsfisket är nog bland det bästa som går att hitta längs Stevns kust och kan direkt jämföras med några av Mön bästa platser på kusten.

Den yttre sandkanten avgränsar den öring som simmar på insidan ifrån att simma ut över sandbottnen, vilket gör att man med rätt stor enkelhet kommer nära många fina öringar med fluga.

Som bredast är det ca 60 meter och som smalast runt 20 meter, vilket gör att att man kan täcka stora delar av den bortre badkarskanten där öringen gärna simmar fram och tillbaka på.

Vadar man ut försiktigt vid udden eller till höger om parkeringsplatsen på min karta , så når man hela vägen ut till sandkanten.

Där är en sträcka där emellan som det inte går att vada ut ifrån , utan där man som bäst kan stå 2 meter ut och fiska över 1.5 meter djupt vatten.

Jag vågar påstå att den här platsen är bland topp 3 när det gäller bra flugfiskeplatser på Danska kusten nära Malmö.

MAH01045(1)

En perfekt plats att sticka över en heldag ifrån Sverige , när abstinensen är som värst.

Jag kan inte säga det för många gånger men det gäller att vara tidigt på plats , annars har lokalbefolkningen paxat de få parkeringsplatser som finns nära stranden, och det blir en bit att gå med allt.

Det är självklart så att lite rörelse i havet ökar chanserna till fina öringar, men den här platsen är också trevlig att fiska på i stilla väder, då det nästan alltid finns lite småöringar om inte annat, som gärna kliver på.

Dock skall man vara beredd att det kan stå nån storöring i någon av ler hålorna på botten och lura, en upplevelse som är väl värt att leta efter.

Screenshot_2015-09-24-19-14-15

Ett fenomen som finns på nästan alla de platser som har lerbotten, vadar du kommer du snabbt märka hur det går upp och ner , samt hur lätt vadat det är att gå på dessa ljusa lerpartier som man först tror är sand.

Jag är övertygad om att efterhand som vi Svenskar kommer hit, så kommer det bli en favoritplats för både nya som gamla kusträvar som jagar havets silver.

Här skall du definitivt fiska med Danska traditionella räkflugor och mysisflugor, men självklart prova lite streamers i olika varianter av brunt.

Bornholms flugor är att rekommendera, kanske någon du vet har funkat bra vid Lufthavnen på Bornholm eller vid Hundestedt på Mön.

MAH01035 (3)

I höst så åker jag i olika omgångar över med lite olika flugfiskevänner som vill lära sig Danska kusten.
Det kommer säkert både reportage och film ifrån dessa turer efterhand.

Jag kommer även beskriva 5 platser till längs Stevns kusten som mer än väl tår att fiskas på om man vill ha lite variation.

Men skall du bara åka till ett ställe, börja här vid plats no 1.

fiskeregler Danmark
Minimimått 40 cm för havsöring.
Från 16 november till 15 januari får man endast ta upp blank havsöring där fjällen lossnar
Var uppmärksam på fiskeförbudsområden, dock inget du behöver fundera på vid den här platsen.

Dansk fiskelicens
Kostar 185 Dkr för 1 år.

Vägbeskrivning för lokala parkeringsplatser du bör använda dig av, den första är bäst:

P-plads tættest på vandet : For enden af Skovmarksvej ( Klippinge, Danmark ) drejer man til venstre og derefter til højre ad skovvejen/grusvejen som man følger hele vejen til stranden, man kan parkere 30-40 meter fra vandet.

P-pladsen ved Søholmvej Klippinge Danmark : Følg vejen med træer på hver side af vejen, når man kommer til gården, som ligger på venstre side, følger man vejen ca 1000m og der kommer en parkeringsplads, der hvor vejen svinger til højre

Tight Lines
Christopher