Mön & Bornholm under förbudstiden i Skåne.

Ja då närmar sig den 15 september med stormsteg, några av oss fiskar in i det sista för att inte ha allt för mycket abstinens i förbudstiden i våra försök att överleva fram till den 1 januari 2016.

En del av oss kommer binda en massa flugor och fundera över vad för nya prylar som skall uppgraderas till kommande fiskesäsong.

För min egen del så kommer det bli en del korta dagsturer så som någon helg tur till både Bornholm och Mön i höst.

Två platser som mer än väl är värda besök i vänners sällskap.

Redan nu så är vi en del till båda platserna, så nu handlar det mer om att pricka rätt och sticka över i en lagom stor grupp så vi alla får trevligt fiske utan att trängas på de populära platserna.

Om vi börjar med Mön så är det till att börja med endagsturer som gäller , där vi åker över tidigt och hem sent , då bilturen inte är på mer än 2.5 timmar från Malmö, det som styr är i vanlig ordning väder och vind, så vattnet är klart och vinden inte för hård.

En nyhet i år förutom att jag varit runt på en massa platser är att stannar vi över en helg, så finns det tid till att åka på en hemlig plats som jag fått tips om via mina Danska kontakter som skall vara mer än väl värt att besöka under hösten och ett bra alternativ om det blåser så Mön inte är fiskbar alls.

En fördel med Danmark och Bornholm, då de består av en massa öar som alltid bjuder på bra platser oavsett vind.

Bornholm är intressant både i november och i februari, då Bornholm oftast bjuder på bra fiske under vinterhalvåret, även om många gärna vill åka över i mars april.

Följer man fiskerapporterna tillbaka genom åren så är det bästa fisket från november-december och in i januari februari , en period där havsöringen tidigt går ut i havet från de grunda åarna ,eller gärna står och väntar på att få gå upp om det visar sig vara lågt vatten i åarna.

De olika månaderna bjuder också på olika förbudsregler , då en hel del åar på östkusten öppnas upp från mitten av januari, där man inte får fiska under november december.

För nåt år sedan var jag medbjuden över i april för första gången med ett gäng jag känner från gamla tider, en supertrevlig grupp som alla var sugna på fisket och som for runt på alla kända platser för att få lite sug i flugan.

Där kom upp nån enstaka öring och vi såg öring som hoppade, men där var ingen fart trots mina egna och Sportdress butikens goda tips på var vi skulle fiska.

Så blir det ibland, vid ett annat tillfälle var jag över med min gamla fiskeklubb, då fick bara jag en öring på 12 personer i och för sig på 3 kg, så en trevlig middag blev det trots att vinden bitvis var uppe i 24 m/s

Vid något tillfälle har det varit helt vindstilla vilket kräver att man fiskar helt ifrån land och inte vadar eller i varje fall står still och nöter i det kristallklara vattnet.

Det skall vägas mot resor där tex jag och Ulf tävlade i hur många öringar vi kunde få, jag vann på 21 öringar, dock var Ulf öringar större, ett resultat av att han fiskade med spin och jag med fluga.

Jag har funderat lite på hur stora grupper jag skall ta över och bestämt mig för att hålla mig till små grupper och flera turer.

Jag har även tänkt mig att kombinera det med en dagstur till Mön, då alla får en chans att träna och smaka på ett fint kustfiske under trevliga former ,samt se till att alla som är med trivs och uppskattar varandras sällskap.

Det handlar lika mycket om att det skall vara en trevlig tur för mig själv ,så jag får tid med alla och vi tillsammans kan njuta av fint flugfiske i en underbar miljö som jag gärna berättar mer om på plats.

Tidigare turer visar att mindre grupper funkar kanon, då en liten familj hjälper varandra och får lätt plats på de flesta fiskeplatser vi besöker, utan att trampa sönder vattnet med sitt vadande.

Stora grupper för mer oväsen än vad man tror, då vi vet hur mycket oväsen hörs i vatten, för att inte tala om vadarstavars klonkade på stenbotten, vårt vadande eller intermedia kastklumpars plask på lugna ytor.

Jag läser en hel del om kustfisket i olika medier och en sak som slår mig är hur ofta vi talar om bra fiske i stormigt hav , då sk födoämnen skall röras om och havsöringen skall jaga mer oförsiktigt.

Det kan nog stämma en hel del, men det jag tror vi glömmer är att just det brusiga havet döljer oss fiskare på ett så formidabelt vis att öringen helt missar oss och kan simmar mitt framför näsan på oss utan att vi ser varandra.

Vi kan nog all fundera lite över om vi inte skulle smyga mer , vada försiktigt, ha tålamod när vi fiskar av stora ytor lämna vadarstaven hemma eller bara ha den med på svårare partier.

Tro mig du vadar mycket tystare och försiktigare om du inte använder staven mer än som ett extra ben om du skulle halka till.

Kanske ett tips att tänka på mer än att försöka förlänga kast och använda tunga kastklumpar inför nästa år. För min egen del så kommer jag även sätta på en gummitopp på vadarstaven , men helst tar jag inte fram den, lika lite som att jag använder låda på magen.

Funderar NI bara på dagsturer , så kan Ni komma till Hvide Odde utan bil med färjan t/r för 250 kr i egen regi, en dagstur som är lätt att planera och som går att pricka in med bra väder, ha bara koll på båt tiderna , så får du ihop 6 timmars fiske utan problem, på en av Bornholms bästa platser.

En dagstur till Mön kostar lite mer, då det behövs en bil och bro resa t/r, är man några stycken i egen regi så är det inga större pengar där heller.

Vill man göra en riktig kort tur så är Stevns ett alternativ bara en timme ifrån Malmö, men det är en kommande historia.

Avslutar med lite bra länkar för Er som vill veta mer om Mön, glöm inte att titta på mina andra inlägg kring Mön och Bornholm.

Fiskeplatser på Mön

Mön Klint Resort

Mön fiskeplatser pdf

Tight Lines
Christopher