Testflugor och Havsöringar

En stor del av min tid har nu gått till att testa en rad olika flugor i nya varianter men också andra traditionella flugor som används på kusten.

Det här med att testa vad som funkar och inte funkar är en del av kustfisket som jag absolut älskar att få gå och leka med.

Självklart är det inte alltid så tacksamt att testa, speciellt inte när man kör med flugor som man tänker; ”hur kom någon fram till den här flugan?”

Ni som följer mig på Instagram kan se några av de öringar som krokats på mina testflugor, även om alla inte är med på film av förståeliga skäl.

En annan orsak till att jag kör testflugor är pga att jag vill testa en del principer i hur flugor ser ut och vilka egenskaper de har i vattnet.

Öring på testfluga över sand

Tittar jag sen på en del av de flugor som folk föredrar att fiska med, så kan man utläsa en del mönster i det hela medan i andra fall, så är det andra faktorer som bidragit till resultatet.

Det räcker inte att ha en bra fluga om det inte är en havsöring i närheten, dock så funkar ofta inte en dålig fluga om det är en havsöring i närheten

Det enda sättet är att variera och testa över långa perioder samt vara tacksam för alla som väljer att dela sin information med mig.

En sak är tydlig, inte alla havsöringar finns på FB, många fina havsöringar hålls hemliga pga fisketrycket, de som delat med mig vet också att jag inte delar info om det inte är överenskommet att det är ok

Samma sak gäller platser som intressant nog givit mig en långt bättre förståelse kring varför det står öring på vissa platser och varför det bitvis inte nappar i olika perioder.

Nu är horngäddorna här och härjar för fullt, många både slutar att fiska havsöring medan andra dyker upp för horngäddornas skull.

Vi som gillar havsöring fisket är inte alltid så glada över alla horngäddor, utan vi gör vårt bästa för att undgå dessa näbbisar.

Min egen strategi är att fiska fort och gärna med en IM lina för att komma ner med flugan under horngäddorna, då öringen ofta finns på samma plats.

En annan strategi är att fiska mer på eftermiddagen eller senare på kvällen, då öringen blir mer aktiv och mindre störd av alla horngäddor.

Havsöring från olika bottnar

Just nu så varvar jag 3 olika flugor på samma turer, däribland mina testflugor, intressant nog har en Dansk Tobis variant visat sig vara riktig bra att fiska med.

Dessa lite större och tyngre flugor är lättare att fiska med om man går upp en spöklass eller två, samtidigt som man kör dem på en IM lina beroende på var man fiskar.

Kvällsfiske eller morgonfiske visar sig mer och mer ge bra resultat, kan du fiska mitt i veckan när inte alla andra är ute, så är det också ett bra alternativ.

För min egen del så testar jag vidare ett tag till, är övertygad om att det kommer lite rolig film på dessa spektakel flugor om man nu skall försöka sig på ett namn.

Skitfiske på Er och tack än en gång Ni som delar med er 🙂