Snart är det fiskeförbud igen

Så närmar sig den 15 september med stormsteg, en dag som för många av oss är en sorgens dag, då vi inte längre kan fiska på kusten efter havsöring pga förbudstiden 15 september till siste december.

1 januari 2022 är sedan den dag vi alla kommer att gå och vänta på, frågan som många ställer sig är, vad kan man göra undertiden fram tills dess?

För en del så används tiden till att binda flugor, en del andra passar på att fiska i Danmark eller på östkusten vid Kalmar och vidare, där förbudstiden inte gäller, en del andra åker till Danmark eller till Bornholm för en tur.

Vissa kommer att passa på att träna upp sig i kastteknik på någon fiskeklubb eller med en certifierad kastinstruktör, medan andra tränar hemma på en gräsmatta och tittar på YouTube klipp för att lösa gåtan med dubbeldrag och kastlängder.

Min Bruna favoritfluga

För min egen del så avrundas de sista dagarna i september med en del guidningar och en del tester samt en kort resa för att ta hem lite nyheter för hösten och nästa säsong.

Där finns alltid något för mig att göra under förbudstiden, i år så blir det en del träningar med privatkunder samt kanske i grupp, nu när det går att träffas igen lite mer, då de flesta kommer vara dubbel vaccinerade så som jag själv, sen gäller det vara ute och med minst en spölängd mellan oss.

En resa eller två skall jag försöka hinna med, dels till Danmark och dels till Bornholm, nu när det går att börja resa igen, det var länge sen jag sist fick en tur till kända goa fiskeplatser längs den Danska kusten.

Här hemma har jag bara hunnit korta turer nu i augusti, då jag varit bortrest de senaste 3 veckorna i Norge och Stockholm, de snabbturer jag varit på har gett ett par öringar, dels på testflugor men också på sk referensflugor, flugor som jag vet fungerar och som jag använder på samma platser som flugor jag testar.

Två flugor på tafsen

Mickebasse är en av två referensflugor, den andre är min bruna favoritfluga som flera gånger gett napp speciellt när jag fiskat på sen eftermiddag och kväll. vid flera tillfällen.

Extra skoj när man ser vakande havsöring som tom ibland hoppar och som kliver på när man lägger ett kast där man sist såg havsöringen i ytan.

Där har även varit tillfällen jag kommit ut på platser där sälen smyger sig fram i tångkanten att en större havsöring gjort luftsprång då vi båda stört den på sin ståndplats.

Ett av mina tips om du skall hitta havsöring är just att trampa runt och föra lite oväsen, nu så här på hösten, så hoppar gärna havsöringen för att se vem som stör den i sin jakt på byten, lägg platsen på minne och fiska av den vid ett senare tillfälle eller en annan dag med samma förhållanden.

Blandadae klipp med Scudfluga

Har du tur så har du antagligen hittat en liten ståndplats, en plats som havsöringen gärna står på och ligger i bakhåll för sina byten.

Helt stilla dagar med en flytlina och en liten fluga, gärna brun och en Mickebasse som upphängare, så är du väl rustad oavsett var du fiskar, kombinationen fungerar jättebra just nu i dessa sista dagar innan vi alla får vänta till januari 2022 för en tur på Skånska kusten.

Är du intresserad av att hänga på en resa eller vill du ha hjälp med kastteknik och en kurs i kustfiske så får du gärna höra av dig, så börjar vi per telefon eller över en kopp kaffe.

I höst så kommer jag köra lite kastkurser och tips möten för de som är intresserade, mindre grupper och utomhus så kommer det nog fungera, annars får det blir lite mer när väl 2022 drar igång igen.

Tight Lines
Christopher