Nibor One Sting

Då verkar det som jag äntligen är klar med hur mina nya testflugor skall se ut och hur de skall vara byggda för att klara både fiske och havsöringar.

Det har absolut inte varit lätt att konstruera Nibor One Sting, men nu så har jag nog fått ihopa alla detaljer, så flugan kan kastas och fiskas så som jag vill.

Det här med att ge sig ut utanför boxen och pröva något som för en del är som att svära i kyrkan är inte helt lätt , samtidigt som det är skoj att utmana gamla idéer med ett helt nytt koncept som säkert kommer lämna sitt avtryck framöver på olika vis.

Januari 2021

Resan har varit tuff, lite spydiga kommentarer får jag stå ut med, det tillhör när man prövar gränser, men det fixar jag utan problem, speciellt då flugan fungerar att fiska med och havsöringen verkar gilla mitt påhitt.

Roligt nog har jag sparat alla varianter jag testat, det är en uppsjö av olika varianter i en rad olika former och storlekar, resultatet jag kommit fram till bygger helt på de egenskaper som behövts, inte min önskan om hur flugan skall se ut för att vara snygg.

De egenskaper som jag jobbat efter är att det skall vara en enkel och robust grundprincip som fungerar oavsett stolek och längd, hur flugan rör sig i vattnet har absolut varit avgörande, samt hur flugan uppför sig i kastet och när en öring krokas.

Januari 2021

Färger, form och vikt har varit helt avgörande, speciellt då grundkravet är att flugan skall gå och kasta minst 30 meter när jag fiskar, samt flugan skall inte kännas tung i kast eller när man fiskar, därutöver skall den hålla för en fisketur och inte spinna eller tvinna sig när man utför sina luftkast.

Hållbarheten är ett kapitel för sig, det har tagit tid att fixa till småsaker, som jämförelse så tålde de första flugorna inte att träffa vattenytan utan att gå sönder direkt, nu håller det hela fisketurer och när havsöringen tuggar på flugan.

Intressant nog så förstår jag mig mer på gamla flugor och varför de ser ut som de gör och de begränsningar vanliga flugor har, för den skull så är det ingen tävling mellan gamla flugor och min nya fluga, de har båda ett berättigande , mer om detta längre fram när jag testat mer på kusten.

Om ni följer mig på instagram så ser ni massa småfilmer från mina fisketurer, jag lägger upp dessa dels för att visa hur jag kastar och vilket tempo jag tar in flugan på, en dokumentation som jag själv analyserar lite då och då.

Ser ni mina filmer på youtube och här på hemsidan, så kan ni lugnt se fram emot fler filmer framöver, dels när jag hunnit editera en del, men även nu när jag har en färdig konstruktion i en uppsjö av olika färger som fungerar.

Tids nog bli dessa nya flugor till salu, troligtvis inom en månad, när jag nött ner slutvarianten i ett par turer, copyrighten och upphovsrätten kommer jag hålla hårt på, då det tyvärr inte respekteras av alla att bara göra för eget bruk.

Denmark 2020

Coronatiderna gör nog att Flugfiskarnas dag inte kan genomföras även om jag kommer hålla det öppet in i det sista, då jag hoppas så som många andra att vi skall få tid att träffas på kusten, borde ju fungera om nu alla åker till fjällen och åker skidor tycker man, men vi får se vad myndigheterna säger framöver.

Nu får vi hoppas att isen, lågvattnet och minusgraderna håller sig på avstånd ett tag, får vi lite plusgrader normalt vattenstånd och lite sol, så kommer havsöringsfisket säkerligen explodera längs våra kuster, ses vi där ute är det bara att hälsa oavsett om du flugfiskar eller inte.

Själv kommer jag försöka komma iväg till lite andra vatten här hemma, vore skoj om Danmark kunde öppna igen, eller varför inte Bornholm, hur som helst vill jag få lite nya vatten att leka i, bara för att se vad som kan ske om jag har tur.

Tight Lines
Christopher