Flugfiske eller testfiske?

Ibland kan man ställa sig frågan vad som är mest effektivt och vad som kanske också är roligast att använda på kusten.

Tittar man lite på de olika sätt som det går att fiska efter havsöring på kusten, så är det ibland lätt att tro något är bättre än något annat.

Alla tre har sina fördelar, som så mycket annat, så det är ofta andra faktorer som avgör vad det till slut blir att man väljer gå vidare med för form av fiske, spinn, fluga eller bombarda.

Från en guidad tur på kusten, 68 cm lång vikt okänt.

Av hälsoskäl, så kan ibland flugfiske få uteslutas, då en del har slitna axlar som inte håller att gå och dänga, detta kan självklart även gälla andra former av fiske.

Rent tekniskt så kan det även ibland vara vad vi kan och känner till sen tidigare, ibland så är det den långa vägen via annat fiske som avgjort om det är fluga eller ej som gäller för vårt fiske på kusten.

Den senaste tiden så har jag både träffat och fiskat med en del spinnfiskare, ibland även flera gånger, jag har även haft en del guidningar med folk här hemma och ifrån utlandet.

Vid dessa turer så har jag både studerat eller fiskat ihop med bombarda, spinn och fluga, sen har jag själv historiskt sätt haft en tid då jag fiskat både spinn och bombarda vid olika tillfällen.

Testfluga ny version ( Copyright flyfish4fun.se )

Intressant nog så var det en bra påminnelse för mig själv, då det ibland kan både uppfattas och ge intrycket av att andra former av fiske är bättre eller mer effektiva, när det i slutändan är andra faktorer som styr resultatet.

Nu är det inte så att jag överväger att byta, men jag har viljat förstå styrkorna och svagheterna med varje form av fiske, för mig har det blivit tydligare på många vis den senaste tiden.

När det gäller flugor eller drag, så är det ett kapitel för sig, storlek utseende samt en massa andra faktorer inkl färg och hur och var det presenteras för öringen har stor betydelse för resultatet.

Den kommande tiden så skall mina egna testflugor testas av andra flugfiskare, där testfiskarna skall få en ärlig chans att skapa sig en helt egen uppfattning om mina nya flugors vara eller icke vara.

Lite olika turer med testflugan, c/r

För min egen del så är bilden helt klar, nu är det mer att få en extern uppfattning om detta är ett koncept som skall utvecklas än mer eller vad som behöver korrigeras av olika anledningar.

En viktig fråga är att ha tid på olika vis för att testa och fixa till testflugorna, då det tex tar en dag eller två att skapa en testfluga från grunden, så produktionstakten är inte så hög för tillfället av olika anledningar.

Lägger man sen tiden och arbetet och delar upp det per fluga, så blir det nog olösligt rent ekonomiskt, i varjefall om det skall vara en produkt som tål att fiskas mer över tid och som håller för g-krafterna vid flugfiske på kusten.

Jag påminns då och då om önskemål kring både kurser och föredrag kring flugfiske på kusten, tyvärr får allt vänta till efter pandemin samma sak gäller nu även Flugfiskarnas dag som än en gång får flyttas pga yttre omständigheter.

Traditionellt flugfiske på kusten

Där finns en liten chans att jag i april eller maj gör lite mer av både kurser och en träff, mer en från hur allt utvecklar sig, då jag även har fullt upp med att köra mina andra två verksamheter samtidigt.

Ni som följer mig på Instagram och Facebook kan se en del av mina småfilmer jag lägger ut, större filmer kommer på Youtube, skall bara få tid att editera lite mer.

Funderar mer och mer på att det kommer en snackversion med lite mer kring mina idéer och resultat den senaste tiden i kombination av filmsnuttar där jag lägger på en sk berättarröst, vad tror ni om det?

I så fall kommer jag kanske göra en serie på 2-3 delar med lite olika innehåll beroende på om man är ny på kustfiske eller om man är en gammal kusträv som vill ha lite nya utmaningar framöver.

Ni är välkomna med förslag, så ser vi vad det blir av det hela

Tight Lines
Christopher

PS skriv i så fall via vår kontaktsida, så kan jag svara enskilt med alla.