Havsöring i blåsväder

Vädret här i januari har verkligen varierat sig, allt i från blåsiga dagar till nästan stiltje, oavsett väder så har det tacksamt nog funnits lite havsöring på plats.

Fiskesäsongen har verkligen börjat bra får jag säga, bättre än andra år även om det också varit många fler ute och fiskat på kusten, så har jag hittat bra med öring på många platser.

Intressant nog så finns det en hel del nya platser att fiska på, vet man vad man skall leta efter, så upptäcker man snabbt att en del platser blivit sämre pga förändringar på bottnen och inte alltid nödvändigtvis för det fiskas mycket.

Öringar på testfluga

Det här med att en plats förstörs av för mycket fiske, kan jag nog vara beredd att ändra min uppfattning på, riktigt så enkelt är det inte även om det tas upp många öringar på samma plats.

Det samma gäller även när spinnfiskare varit på plats eller ett gäng flugfiskare som fiskar av ett område tillsammans, själv har jag tagit mig tid att fiska av sk utnötta platser och områdena runt omkring.

Jag är än mer övertygad om att havsöringen bara flyttar på sig till en lugnare plats, därför är det värt att fiska där andra inte gör det, då öringen hellre letar lugnt vatten än där den ständigt störs.

Blank HÖ på testfluga

En annan slutsats är att där står havsöring på sk utfiskade platser, de är bara mer misstänksamma eller försiktiga på allt lurt som far förbi, men kommer man med något gott å intressant , så kliver de likväl på om de kan.

Snabbt, långsamt och med tydliga pauser finns det många synpunkter på , även utseende färg och storlek talas det en hel del om, kort kan jag väl säga att allt fungerar, så länge du har pauser på din intagning, även om det finns undantag till allt.

För min egen del så fiskar jag nog mer baklänges nu för tiden, något som gör att man får vara lite mer ifred när man är ute på kusten, i varje fall större chans till att vara ute i vatten som ingen har fiskat av på ett dygn eller två.

En av de första HÖ på testflugan

Mycket av min tid går nu till mina nya testflugor, som jag testar i olika modeller och färger, så här långt så funkar det mesta av mina favoritfärger och typiska vinterfärger, för den skull så skall man inte utesluta neutrala färger, de fungerar också.

Framöver , så blir det mer fiske på djupare platser och med IM lina, då jag skall testa av en del teorier jag har även om det nu fortfarande är kallt så här i slutet av januari.

I det stora hela så är det många glada tillrop, men det finns alltid en eller annan som ifrågasätter mitt fiske, speciellt med dessa ny testflugor som jag har.

I minusgrader vit testfluga

Får väl summera den dialogen med att vi alla har vårt fiske, så vi behöver inte göra det samma om det inte uppskattas, men för den skulle så skall det inte begränsa oss som vill testa nytt eller gå utanför de de traditionella boxarna.

Hur väl fungerar då det här med testflugor i jämförelse med vanliga flugor kan man fundera på, det enkla svaret är att de båda fungerar fint, så det är upp till var och en vad de vill fiska med, för min egen del, så går jag helt över ett tag till på dessa nya flugor.

Bara så det blir lite mer förståligt, jag tycker det är skoj att testa och utforska olika lösningar och idéer, en del är botten men andra kan bli nått, den här gången så vet jag det här kommer förändra kustfisket för en del.

Sommaröring på testfluga

Det har helt klart inneburit än förändring till det bättre för mig, men det har också tagit några år att komma på och sen komma fram till hur de skall se ut och vilka material som skall användas.

Intressant nog så har det även lärt mig en del om vanliga flugor, varför de ser ut som de gör och varför vi använder de material vi gör, så det kommer säkert fler knäppa idéer, eller vad säger ni om en räkmodell en dag?

Nu går jag mest och hoppas på att det skall finnas en öppning att komma iväg till Danmark igen, helst Bornholm, saknar dessa årliga resor till Danmark, Mön, Fyn och Bornholm, visst kan jag åka till Öland eller Gotland, vem vet kanske jag dyker upp på en okänd plats framöver.

Havsöring i fullmåne en sommarnatt

Till alla er som fiskar och som springer på mig ibland så säger jag bara , skoj att ses och att ni delar med er av hur det går, det hjälper mig också vad som gäller och var man skall fiska, kusten är lång, där finns många havsöringar som väntar på att träffa dig.

Frågan är mer hur man får dem att nappa, så om inget annat fungerar, lägg ut flugan och veva in flugan, det fungera lika väl som att släpa flugan efter dig medan du går.

Där finns några fler tips men det tar vi nästa gång vi ses, skitfiske på er, mina nya flugor kommer när de är klara till 100%, tills dess så fungerar mina favoritflugor fint , skitfiske på er.

Tight Lines
Christopher