Lyssna på ”di gamle” som fiskat på kusten i många år!

20140221183321(2)

I min jakt på stora fina öringar har jag mer och mer blivit intresserad av ren sandbotten och dess svårigheter och möjligheter.

Genom åren så har jag fått mina finaste öringar på ren sandbotten eller i anslutning till sk leopardbotten.

Mitt vadande soliga dagar har också gett mig möjlighet till sk ”sightfishing”, där jag kan se öring som antingen flyr iväg eller bara glider fram mellan olika bottenformationer.

Det är vid sådana här tillfällen jag fått förståelse för hur snabb öringen verkligen är och att vi aldrig kan dra flugan fort nog om en öring är intresserad, den hinner alltid ikapp om den vill.

Nu för tiden står jag nästan aldrig still, utan vadar över stora områden och fiskar av med min egen taktik som gång på gång bjuder på öring.

jag har vid två tillfällen fått glädjen att tala med ”di gamle ”som efter en trevlig pratstund där man själv bjuder på information, så visar det sig att man kan få tips på platser och ytor som håller stor fisk eller som är en sk vandringsled på kusten.

Gamla nätfiskare är extra bra att tala med då de idag inte orkar lägga nät mer och det finns ingen som vill ta över deras gamla utrustning.

En sådan gubbe beskrev för mig hur han i alla år satt nät vid en viss plats som ser helt ointressant ut för den oinvigde, där han fångat grov öring  gång på gång.

På vägen tillbaka efter att ha varit ute och fiskat, så tänkte jag idag att snabbt fiska av en sådan yta, nu när trögheten börjar släppa, tänkte det kan väl vara värt ett par kast.

Vid andra utläggningen på grunt vatten där hela min lina lagts ut, så hinner jag bara ta 3-4 steg innan linan spänner till.

Min första tanke var ” Gubben hade rätt” , jag skulle annars aldrig tänkt tanken att lägga min lina på den platsen han berättat om.

Även om det idag blev en blankbesa på ca 80 cm som fick gå tillbaka, så visar det att här skall jag fiska av fler gånger på min hemväg, tids nog så sitter det nog en vältrimmad öring.

Att min bruna fluga levererar känns bara tryggt i den djungel av flugalternativ som idag finns på kusten.

Nu är humöret på topp och jag ser fram emot min helg med en heldag på söndag där jag skall hjälpa ett par nya kustflugfiskare till att få känna på havets silver .

Nu är våren här officiellt enligt nyheterna , får hoppas det håller i sig.

”Knäck å bräck” Christopher