Grundkurs i flugfiske på kusten.

Flugfiskeplats Barsebäckshamn Barsebäckshamn

Idag så genomförde jag en grundkurs i Barsebäckshamn för två flugfiskare som ville lära sig mer om hur man på bästa vis går till väga för att få kontakt med havsöring på kusten.

Tillsammans så vadade vi igenom de olika platserna och hur man bör fiska av dem beroende på vind och kastlängd.

Det viktiga är att ha en liten grundstruktur i hur man fiskar och var så man optimerar möjligheten till att kroka en öring.

Att bara kasta åt alla håll och själv hitta fram till vad som gäller tar mycket lång tid om man själv skall lista ut lite av grundprinciperna.

Hur man kastar i olika vindförhållanden och hur man behärskar grunderna i dubbeldrag är några av de saker jag tar mig tid att titta på med var individ.

Rena kastkurser finns det gott om, bäst och billigast kan man få hjälp via någon fiskeklubb.Att stå på gräsmatta e inte så bra för en fluglina, roligare är det då att stå och nöta på kusten.

Det är inte helt ovanligt att öringen tar på kort lina när land, bara man vet var man bör stå för att detta skall kunna hända.

Lite roligare än att stå och försöka få en mullvad på kroken eller syrliga kommentarer från grannar och andra, för att inte tala om att fastna i bakkast mm.

Barsebäckshamn är en av de absolut bästa ställena att börja sin kustkarriär på. Bra läge för de flesta att kunna köra till, tål vind ifrån alla håll utan att man behöver kasta baklänges eller få in vinden från fel sida.

Hotspotfiske, kantfiske  och badkarsfiske är de olika delarna vi gick igenom, dessa principer kan du sen ta med dig oavsett var du väljer att fiska framöver.

Stenbotten, sandbotten och leopardbotten samt hur kustlinjen påverkar dina möjligheter tittar vi också på.

Vi prövar även 3 av mina flugor som du får behålla, mer för att jag vet att de ger fisk och för att du skall få en grund i vad det är för flugor som funkar på kusten, sen får du själv utforska alla goda förslag som finns i kustfisket.

Målet med dagen är att du skall kunna komma tillbaka själv och fiska igenom och träna på plats.Tids nog ger det resultat och du har fått din första havsöring.

Att du sen träffar fler flugfiskare som har samma intresse i Barsebäckshamn gör fikapauserna trevliga, speciellt över en kopp kaffe och en snabbgrill med korv och bröd.

Kom bara ihåg att städa upp efter dig, skölj ur grillen i havet och släng aluminiumgrillen i soptunnan vid bunkern , så blir det skoj att komma tillbaka  för alla.

Kneck Å Breck/ Christopher