Hur jag binder mina favoritflugor

Nu när det är lite mer tid att fixa till inför nästa säsong, så kan det vara en god ide att binda lite flugor medan julen och nyår närmar sig långstamt.

En del av er har frågat efter en bindbeskrivning på mina favoritflugor, många av er är också lite nyare på kustfiske, så jag lovade att fixa till en liten film.

Mina favoritflugor binds i huvudsak på Polar Chenille i olika varianter, några av Polar Chenille färgerna  är lite glesare medan andra är lite tjockare fördelat, en orsak som gör att jag binder dem lite olika.

Där finns inget rätt eller fel sätt att binda flugorna enligt min mening, så vill du göra egna varianter , så är det fritt fram att experimentera med materialet.

Själv binder jag en rad olika flugor med Polar Chenille, speciellt på olika storlekar och färger.

Genom åren så har jag börjat mer och mer variera med både 2 flugor på tafsen och olika Tobisvarianter men inte minst sk Scudflugor som i princip är miniversioner av mina favoritflugor.

Mina senaste experiment flugor är tunna transparenta flugor, då det visat sig att söndertuggade flugor också fångar havsöring, trots att det på en del exempel nästa inte funnits kvar något mer än på kroppen av flugan.

Mickebasse flugan är en annan  minifluga som förtjänar ett bra mycket större utrymme i de flesta flugfiskares flugask enligt min mening.

Orsakerna är många, men definitivt som upphängare eller sk ”last ditch defense” dvs om inget annat funkar, då den lite som Kobberbassen fungerar i de flesta vattnen.

En räkvariant på Polar Chenille har också visat sig vara riktigt bra fluga, vit ,Brun eller Orange har visat sig vara riktigt bra flugor.

En annan sak som visat sig skilja mellan flugorna är om de är med eller utan ögon, då flugan får olika gång i vattnet beroende på var du placerar kulögonen eller inte.

Binder du ner kroppen och endast behåller en svans på flugan, så blir den lite som en Magnusfluga som gärna dyker i pauserna mellan att du tar in flugan.

Ja, där finns oändligt många sätt att variera Polar Chenille materialet, vill du göra det lite svårare så kan du binda med både 2-3 eller 4 olika färger samtidigt, en flugvariant som jag kallar för Bornholmsflugan och som då binds på silver och brunt vanligtvis.

Guldflugan är här för att stanna i alla olika varianter som jag binder den, guldflugan har verkligen överraskad genom åren, speciellt på sen våren eller under sommaren i strålande sol och höga vattentemperaturer.

Guldflugan kan bindas i alla storlekar men de skall vara små som Scudflugorna under sommaren, varför vet jag inte men havsöringen gillar dem starkt och tar väldigt aggressivt i sommarvärmen på dem.

På Bornholm har den även hjälpt mig många gånger när fisket varit trögt för folk jag guidat, något som bitvis blir lite komiskt när jag ibland fått folk att byta ifrån sina egna favoritflugor som de använder.

Om du nu är helt övertygad om en flugas förträfflighet, fiska då gärna med två flugor och ta på en upphängare i annan variant, eller kanske tom en mindre variant av din egen favoritfluga.

Beroende på hur jag kombinerar flugor, så tenderar havsöringen gå efter upphängaren eller ändflugan, detta skall testas  än mer men redan nu ser jag nya flugor och material jag testat i er år.

Själv blir jag överraskad hur ofta havsöringen väljer en Brun favoritfluga oavsett när på året , även när den har en Kobberbasse eller Mickebasse att välja på som upphängare.

Har du svårt med kastlängder och vill pröva två flugor samtidigt, fiska då med två upphängarflugor samtidigt, typ en Scudfluga i brunt och en upphängare typ Mickebasse, det ger resultat, ha bara minst 40 cm mellan flugorna.

Nästa vecka så bär det av till Danmark för min del med ett par kompisar, en resa som blivit tradition och som den här gången skall innehålla lite roliga överraskningar som jag kommer dela med mig av i nästa artikel.

Har Ni frågor eller undrar över något, hör bara av Er alla får svar, bäst är att skicka ett meddelande via kontaktsidan, så tar jag det efterhand.

Tight Lines
Christopher