En ny fisketeknik på kusten?

Så här i förbudstider, så blir det lite glesare mellan fisketurerna, för min del så passar jag på när jag har vägarna förbi i Danmark.

Tids nog så bär det av till Fyn för en liten fiskehelg med kompisar om vädrets makter tillåter och det hela inte spoilers av hårda vindar eller annat.

Sen ett par år tillbaka , så har vi en stående tur till Fyn , där vi brukar gästa samma ställe och passa på att njuta av lite lokal öl och go mat.

Dessa sällskapsresor är mer ett sätt att slappna av än att jaga på allt för intensivt i mitt fiske, till det hela, så finns det även möjlighet till gäddfiske för de kompisar som vill ta en tur i vallgraven.

Nu när jag även har mer tid till att både fundera och tänka igenom vad som gått bra och mindre bra under året, så kan jag inte låta bli att göra ett par reflektioner på vad som är nytt och vad som kan vara ide att testa vidare med framöver.

Storlekar på flugor, två flugor eller olika flugor samtidigt på tafsen har givit en del intressanta resultat, men tar man sig tid att analysera filmerna, så finns det även andra detaljer att vara uppmärksam på och väl värda att testa vidare med.

En sak som dykt upp flertal gånger i filmerna och speciellt i början av kast är en spegelvänd S-rörelse som jag gör, för att rätta till linan innan jag börjar ta hem flugan, en typ mending av linan som går igen i många av mina filmer.

Ofta har jag gjort den här rörelsen mer för att rätta till, men med lite eftertanke, så händer det också att jag får havsöring när jag har med S-metoden som en början på min fiske samt som intagning av flugan.

Enkelt skulle jag kunna jämföra det med ett spölyft och dess effekt och det är också något jag testat när jag är ute och fiskar att lägga in ett par spölyft under flugans resa in mot spötoppen.

Resultatmässigt så har spölyften haft viss effekt historiskt men jämför jag det med ett ”S-metoden”, så är S-metoden bra mycket mer effektiv i att trigga ett hugg eller en krokning av en havsöring.

För att skapa lite förståelse hur jag använder S metoden vid mitt kustfiske, så är det följande, lägg ut ett kast, när flugan landat gör direkt en mend rörelse över din vänstra axel och och sen tillbaka över din högra axel och avsluta allt i en hög spötopp.

Sänk sedan spötoppen från 45 graders vinkel ner till att ligga parallellt med vattenytan och peka direkt mot där flugan är i vattnet, ta därefter in löslinan utan att höja spötoppen, så du får kontakt med flugan och börja därefter ta in linan i vanlig ordning.

När du väl tar in linan vanligt kan du testa att göra det med att röra spöspetsen i små cirklar eller i att höja och sänka spöspetsen lite som en pendel upp och ner, allt för att variera intagningen från det normala.

Ta dig ibland tid att göra om S-metoden halvvägs in som en variation av att ta in flugan, den paus som uppstår efter S-metoden och tills du är i kontakt med flugan igen, den triggar ofta havsöringen inom 3 intagningar därefter enligt min egen statistik.

Grundregeln i all intagning är att variera sig under året och att ta sig tid att fundera på olika pauser och tempon vid intagningen beroende på hur varmt eller kallt det är vid dina kustturer.

Ni som kommer ihåg min 3/3 metod eller 5/5 metod minns kanske att tipset var att ta in 3 intagningar, sen pausa 3 sekunder eller ta in 5 intagningar och pausa 5 sekunder, detta kan göras ända upp till 10/10 metoden om det är kallare i vattnet.

Det går nästan att göra en formel av det hela: S-metoden plus 3/3 metoden, avsluta med ett långsamt spölyft eller gör om S- metoden igen innan du tar in de sista 3 intagningarna och påbörjar ett nytt kast.

Skulle jag filma mig själv framöver, så är risken stor det ser ut som om jag dirigerar en orkester, än roligare om jag ser andra stå och vifta enligt mina metoder.

Hur som helst så skall det prövas flera olika metoder framöver, nu när jag är mer medveten om vad som funkar och inte funkar.

Skulle du själv märka av en positiv effekt av mina tips, hör gärna av dig, alltid skoj och höra vad som funkar eller inte på kusten.

Redan nu så har jag fått en hel del tips på två flugor som folk fiskar med samtidigt, inte alltid mina flugor, men det gör inget, för mig är det bara skoj och viktigt att få ta del av erfarenheterna, en del av tipsen skall jag själv testa framöver.

Avslutningsvis , så ta er en titt på mina filmer nu när höstmörkret börjar komma, ser ni något som ni vill fråga mig om , så är det bara att höra av sig, tids nog kommer det lite mer film när jag editerat klart.

Tight Lines
Christopher

PS passa på att kolla utförsäljningen, spöna går åt, så vill du testa ett spö så kan vi säkert lösa det, bara att höra av sig.