Inför fiskepremiären 2020

ja, nu är det inte många dagar kvar tills fisket är igång igen här i Skåne efter havsöring, 20 dagar, 5 timmar och 45 min om man skall vara noggrann.

Skoj nog så är det fler och fler nya som hittar fram till att kustfisket är väl värt att lägga lite tid på, Ni gamla uvar på kusten, ta gärna med en ny ut vid tillfälle, det uppskattas jättemycket.

Frågorna som jag får är väldigt olika, allt ifrån rutinerade fiskare som flyttat till Skåne eller nya som vill ha hjälp med fiskeplatser och annat, men även gamla rävar som vill testa något nytt.

Flugfiske i kallt vatten i januari kan bitvis vara väldigt trögt, det gäller att vara flexibel i att variera sig med olika flugor och tempo på intagning, vi får bara hoppas att detta blåsväder vi har lägger sig lite.

Pauserna blir bara viktigare och viktigare, tempoväxlingar mellan snabb och långsam intagning är också ibland helt avgörande för resultatet, så pröva dig fram det finns inget rätt eller fel.

Det är också viktigt att komma ihåg sig själv, fiskar du i andasvadare, så behövs de många lager på både kropp och fötter för att hålla värmen.

Glöm inte handskar, eller fingervantar som jag själv använder, hela handskar är inte så bra, man tappar känslan i linan , tyvärr.

Halsduk eller tubhalsduk är kanon, du reglerar kroppsvärmen mycket bättre genom att täcka ansiktet helt eller delvis.

En liten termos i bilen eller innanför vadarna är också smart, så kan man fylla på med lite varm dryck lite då och då.

Vill ni pröva något nytt under 2020, så fiska med två flugor samtidigt, en liten och en stor fluga eller två små med minst 40 cm mellanrum.

Kobberbassen alternativt Mickebassen eller en märla som upphängare är kanon, ha gärna en favoritfluga som ändfluga eller varför inte en Honey shrimp.

Jag har nu en längre tid experimenterat med olika upphängarlösningar och det som fungerat bäst utan trassel kommer jag visa i min nästa film.

2020 kommer bli rätt annorlunda för mig, då jag kommer fiska på helt nya platser i allt större utsträckning, orsakerna är flera.

Dels så vill jag testa och pröva några nya teorier som bygger på erfarenheter i från Danmark och vänner.’

Jag tror också att många gamla fiskeplatser skall få en chans och ligga i träda, eller få vila sig för att leverera mer nästa år.

jag kommer också fiska på platser som jag inte fiskat på de senaste 2 åren då jag lagt mycket tid på sten och grusbotten de sista åren.

Sandfiske eller badkarsfiske är något som skall köras mycket mer av framöver, speciellt i Danmark, då jag kommer vara iväg i jobb.

För Er som minns lite tillbaka till tidigare år, så vet ni att Honey shrimp är en av mina favoritflugor utöver mina egna, en fluga som verkligen tål att synas av havsöringen på nära håll.

Honey shrimp är helt klart en räkfluga som fler och fler både borde lära sig binda och använda vid sitt fiske, en fluga som de trögaste dagarna hjälper till att vända fiskelyckan.

Gummiben är något som kommit mer och mer med åren, både här hemma och i utlandet, personligen så tycker jag att det går att binda benen rätt slarvigt och likväl få ett gott resultat, så prova gärna själv med egna varianter.

Innan december är slut så återkommer jag med lite mer handfasta tips , passar även på att visa lite film från tidigare kalla januaridagar med gott resultat.

Har ni frågor eller vill ta ett snack om något, så är det bara att höra av sig, för min del så är det bara skoj att få hjälpa till med en god upplevelse, vi har alla varit nya på kusten en gång och om inte annat så ses vi kanske därute.

Tight Lines
Christopher

Ps, jag har nu uppdaterat hemsidan till helt ny plattform, allt för att både säkerhet och uppladdningar av sidor skall gå mycket smidigare, håller fortfarande på att fixa med lite finlir i bakgrunden kring länkar, texter mm.