Havsöring på grunt vatten

Nu när fisket väl har dragit igång igen, så är det mycket folk ute på kusten, många platser besöks med en rad olika fiskare, spinn som fluga.

Allt för ofta så hittar man fiskare en bra bit ut, endast vid högvatten, så ser man att de flesta fiskar ifrån land.

Den stora frågan är var havsöringen står eller var man kan förvänta sig hitta en havsöring när det är många fiskare ute samtidigt som januarikylan biter till.

De flesta havsöringarna står väldigt grunt eller nära land i Januari, är det högvatten eller frånlandsvind så kan havsöringen ofta ställa sig där det är lite varmare på något vis.

Ett litet sötvattenutsläpp, muddrig botten eller där tång samlats i tjocka lager och ligger och jäser lite kan vara typiska samlingsplatser i januarikylan.

Har det inte varit allt för mycket höjdskillnad på vattnet, så kan ytvattnet när land vara lite uppvärmt av både pålandsvind eller lite sol.

Har du väl hittat en vinterplats med en öring, så kan du ofta gå tillbaka och fiska av samma plats om den inte störs allt för mycket mellan dina besök.

Fungerar inget för dig och du upplever att fisket är ovanligt trögt, då kan det vara så att du behöver fiska extra tidigt eller sent på dagen, innan andra fiskare är på plats eller i sista ljuset, då havsöringen kommer in för att jaga igen.

Är det allt för mycket trafik av fiskare, får du leta nya platser ofta, där de flesta inte fiskar eller som andra klassar som ”döda ytor.”

 

Typiska småflugor i rosa eller vit färg är det som ofta används i januarikylan, räkor och märlor är typiska imitationer de flesta använder sig av.

Provokationsfärger så som guld , koppar, silver mm är också framgångsrika, dock tycker jag att rena bruna flugor är väl värt att fiska med också.

Går man upp i storlek, så är större flugor alltid attraktiva, speciellt om man varvar med tydliga pauser och högt tempo i intagningen, spölyft och släpteknik fungerar också fint i kylan.

Varvar du mellan tex 5 sekunder med snabb intagning, låter sen flugan hänga i 5 sekunder, varefter du igen tar in snabbt i 5 sekunder, så är det inte ovanligt att havsöringen kliver på strax efter du påbörjat en intagning igen.

Prövar du även att menda när flugan landar och ett långsamt spölyft så har du optimerat ditt fiskekast.

Lägger du sen till att du släpar flugan mellan två olika fiskeplatser, så borde det tids nog hända något om du tex fiskar av en sträcka på ca 200 meter längs kusten

Olika typer av botten fungerar på olika vis under vinterhalvåret, mörka bottnar är bäst men ljusa bottnar är också bra om solen eller lågvatten fått stå till sig lite ett par lugna dagar.

En längre tafs på upp till lite mer än en spölängd kan också rekommenderas, speciellt vindstilla dagar, flytlina är alltid att föredra, kör du med IM lina, så hjälper länge tafs mer än vad man ofta tror i strålande vindstilla och kalla januaridagar.

Tight Lines
Christopher