Havsöringspremiär 2023

Då närmar sig 2023 års flugfiske premiär med stormsteg ,bara några dagar kvar tills vi kan stilla vår abstinens genom att vada ut i det kalla kustvattnet här i Skåne.

Grymt skönt att få förbereda sig på bästa vis inför en period av vinterfiske, för min egen del så har jag fixat och filat på en rad olika detaljer, allt för att kunna fortsätta testa av och finslipa mina nya idéer och flugor.

De senaste 3 månaderna har jag haft några tillfällen att åka över till Danmark och testa mina ideer i havet, en möjlighet som tack vare Danska vänner givit mig möjlighet att fiska av platser som inte tar allt för lång tid att åka till.

Trevligt nog så står det nästan alltid några öringar och väntar, även om en hel del av dessa är mindre öringar, så ger det mig en chans att testa vad som fungerar och vad som inte triggar lika väl som annat.


Ibland på dessa turer så kan det hända att det står en rad olika öringar längs en sträcka på ca 100 meter, går man försiktigt och fiskar nästan helt från land, så smäller det ofta på strax efter flugan har landat och jag mendat en gång.

Det här med att menda en gång när flugan precis har landat visar sig trigga till hugg rät ofta, de flesta öringar tar också flugan våldsamt, ett annat sätt är att göra ett kraftigt spölyft för att räta upp linan och därefter låta flugan sjunka i 2-5 sekunder.

Oregelbunden intagning med snabba partier blandat med att flugan får hänga ett par sekunder till att plötsligt göra ett spölyft ger mer resultat än att stå och ha samma tempo in hela vägen.


För den skull så finns det ingen huvudregel utan ett undantag, så självklart funkar flera olika sätt att ta in flugan, där är många variabler förutom själva flugan , platsen , tempo, färg, djup etc etc, som vanligt så kommer havsöringen alltid överraska med att hugga en fluga när man minst räknar med det.

Det här med färger är verkligen ett kapitel för sig, att ha mer än en färg på flugan har också en betydelse. som tur är så har jag testat en rad färger genom åren, med blandat resultat, men en del färger triggar mer än andra i olika tider för min del.

Nu senast har jag kört mycket med tvåfärgade flugor i olika varianter, det senaste bonaza fisket där jag fick 11 havsöringar i olika storlekar fångades på brunt och silver, typ så som min Bornholmsfluga ser ut.


Roligt nog så finns det inget bättre test än att få ge en Nibor One Sting brun/Silver TG riktigt med stryk genom att en rad olika havsöringar som väljer att krokas på olika vis, i de flesta fallen tar de helt tveklöst, och ibland så attackerar de både en och två gånger extra innan krokningen sitter.

Havsöringens små tänder sätter en rad rispor som väl visar hur och var de väljer att tugga på flugan, detta har hjälpt mig mycket i var jag skall sätta krokarna och vilka krokar jag skall använda beroende på storlek och lite andra variabler jag leker med.

En av de viktigaste egenskaperna är hur flugan hänger i vattnet och hur den uppför sig i både rörelse och när den står still, därutöver har tafslängden stor betydelse i kombination till den lina du använder, kör du IM, så ha mer än en spölängd i tafs om du kan.


2022 har verkligen varit ett bra flugfiske år för mig på så många vis, visst har det varit mycket testande av mina nya alster, men när det ger resultat, så är det bara skoj, jag vet det retar en del, men så är det, vi har alla vårt fiske och var och en har rätt till sina värderingar och principer, för den skull behöver inte alla tycka samma sak eller att någon har mer rätt än någon annan, hur det än är , så skall fisket vara roligt för alla.

Tight Lines
Christopher 

Ps På alla havsöringar tillämpades c&r.