Havsöring efter stormväder

Nu har det nästan varit vår ett par dagar, som vanligt så passar även en del andra överraskningar på att dyka upp så som stormar och ett och annat snöoväder.

Det här med att flugfiska i dåligt väder är en utmaning i sig själv, men tar man på sig utmaningen att ge sig ut, så är det ett par saker man bör tänka på.

Vid ett tillfälle strax innan en storm maxade för ett par år sedan, så gick jag ut för att fiska av en strömsatt udde, väl ute insåg jag snabbt att vattnet steg våldsamt omkring mig.

När jag väl skulle vada mig iland, så var det så djupt att jag fick ”bobba” mig hem som en kork genom att skjuta ifrån med tårna och ta mig upp 100 meter längre ner.

Efter den upplevelsen, valde jag att inte ta dessa risker igen, senare har jag på samma plats haft grymt bra fiske, under storm och även efter, men före går jag inte ut igen.

Vid ett annat tillfälle, så upptäckte jag dagar innan en storm en ståndplats för havsöring som avslöjade sig med en större grop i bottnen, en grop som jag valde att fiska av i hårt väder.

Dessa ståndplatser i blåsväder har jag upptäckt av en slump genom åren, men ofta också givit mig en trevlig fiskeupplevelse.

Grumligt vatten är en företeelse som många undviker, vissa väljer att inte fiska i det alls, men kan man hitta partier där det grumliga blir lite klarare, så räcker det ibland för att en öring eller två skall ge sig till känna.

Personligen är jag övertygad att havsöringen älskar grumligt vatten, själv har jag flertal gånger bokstavligen trampat på havsöring i min iver att gå ut till klarare vatten längre ut.

De flesta av de större havsöringar jag fångat samt tappat har varit i dåligt väder eller efter en storm i någon form, dock skall man inte för den skull sluta fiska i lugnt vatten, där finns många exempel på att det är framgångsrikt också.

Kastmässigt så fiskar jag i vindriktningen , men kastar oftast i sidled, dvs 90 grader till vinden och låter vinden föra linan neråt i 45 graders vinkel, kräver alltid att du kastar antingen baklänges eller med lina och spö framför dig.

Idag så kastar jag nästan lika långt baklänges som framlänges och fiskar nästan mer baklänges än framlänges på kusten, tekniken liger i att vrida över handleden på ett visst vis som får spöspetsen att vinkla sig som i ett vanligt framkast.

Om jag absolut skall kasta i vindriktningen, så gör jag underhandskast i bakkastet mot vinden och överhandskast i vindriktningen, skjuter sen högt med stor loop, så tar vindan tag i linan som ett segel och för iväg linan längre än du kan skjuta den.

Vid riktig hård vind kan man även ankra tafsen i underhandskastet och sen göra en överhandskast framåt med bara klumpen och låta vinden föra iväg all lina du har ute.

Mer en teknik när jag inte kan kasta inåt framför mig av olika anledningar, därutöver kan det även vara en ide i hård vind att kasta framåt inåt i 45 graders vinkel mot land och sen 45 grader bakåt utåt skjuta linan som vinden sen för ner förbi dig till 80-90 grader av var du står mot vinden.

Som värst har jag nog fiskat i 28 m/s och fått havsöring, men det är mer en konsekvens av att jag tex varit på Bornholm en helg och vädret har överraskat oss, kanske inte det roligaste vädermässigt, men så är det med fiske man kan inte alltid bestämma vädret, bara när man väl väljer att ta sig ut för en liten tur på kusten.

Färgmässigt i dåligt väder har jag fiskat med allt ifrån mina favoritflugor till min Bornholmsfluga, därutöver har mina nya NiborOneflugor visat sig fungera fint i grumligt vatten, en fördel då de syns bättre på lite längre avstånd i vattnet, det är ivarjefall vad jag tror , men som vanligt såg vet alltid havsöringen bättre själv.

Nu hoppas jag på lite mer tid för kustfiske framöver, här i mars har jag lite mer tid att ta mig runt, blir säkert någon längre tur längs kusten, nu när det mesta är på plats och jag har mer tid att njuta av mina turer längs kusten

Tight Lines
Christopher