Havsöring och höst

Så har snabbt augusti passerat och höstfisket närmar sig med stormsteg, inte långt kvar till fiskeförbudet som kör igång den 15 september här på kusten i Skåne.

Sommarfisket har varit ovanligt bra, men det har också varit väldigt många fler ute och fiskat än vad jag normalt sett tidigare år, intressant nog , så har det kommit upp en del havsöringar som mer än gärna tagit större flugor.

Dessa större flugor har trots att de inte har en tail-krok, så tas de av öringen så att de krokas långt ner i halsen.

på liten guldfluga polar chenille

Genom åren så har jag testat en hel del både de kända och okända flugor i alla typer av storlekar, därutöver så har jag skapat en rad olika flugor själv och även fått flugor av andra att testa i olika miljöer och årstider.

Där finns en rad olika variabler att testa med, därför så krävs det en hel del tid att testa av olika koncept, för at kunna urskilja ett mönster i vad som fungerar eller vad som inte triggar till hugg.

Man skulle lätt kunna tro att jag snart har nog med erfarenheter kring olika flugor att jag snart borde kunna doktorera i ämnet, men som ni vet, så när man väl tror man knäckt koden, så händer något på en fisketur som får en att undra igen.

Sydkusten

Jag tror i grunden det är det här fenomenet att man inte alltid kan vara helt säker på vad en havsöring hittar på, eller varför den just den där dagen valde att hugga på just den där flugan under dessa mycket speciella omständigheterna.

En sak är jag säker på, havsöringen kommer alltid att överraska oavsett om du är grön på flugfiske eller om du byggt upp en lång erfarenhet genom en massa år på kusten.

När jag tänker tillbaka på en del duktiga flugfiskare, så vet jag att en del i perioder haft riktigt dåligt fiske och en rad bom turer trots att det kan och vet hur havsöring skall fiskas, en del andra kommer regelbundet i kontakt med större havsöringar gång på gång.

favoritflugor

Nu är det bara 10 dagar kvar till den 14 september, ett datum som innebär att fiskeförbudet gäller från den 15 september till siste december, en förbudstid som jag själv valt att respektera här hemma, dock blir det turer till Danmark.

För er som skall ha en sista chans på kusten, så kan jag skarpt rekommendera att ta er ut, som sämst kommer ni se havsöring hoppa, som bäst , så kan ni få en sommaröring i toppkondition som gärna ger er en bra fight på både lång och kort lina.

För min egen del, så fiskar jag de sista dagarna med tobis imitationer, just nu testar jag snabb intagning genom att sätta spöet i armhålan och ta in flugan i både långsamt och snabbt tempo.

Bornholmsflugan

Roligt nog har detta givit resultat i helt bleke, dvs när vattnet är spegelblankt och minsta rörelse skrämmer en havsöring i din närhet, jag har även denna sommaren haft havsöring hoppande 10-15 meter ifrån mig, ofta då jag rört på mig och skrämt upp dem.

Har ni lite tålamod, parkera er på en plats mellan 18,00-20,30 och kasta i olika riktningar, speciellt om ni sett havsöringar hoppa, tids nog kommer de in inom kastavstånd , har du sen en bra fluga eller två på tafsen, så kan lyckan vara framme.

Fiskar du mitt på dagen i strålande sol är en lite märla att rekommendera, gärna i guld eller en liten polar chenille fluga i guld, vill du köra större så kan det absolut vara en ide att pröva en räkfluga nu, men tobis varianter är också att föredra, är du osäker, kör då gärna mina favoritflugor, de har många havsöringar på sitt samvete.

Tight Lines
Christopher