Havsöring i varmt vatten

Skönt att vara hemma igen efter en fin semesterresa till England, något fiske blev det inte, då vi valde att flyga bara med handbagage pga väskkaoset på olika flygplatser.

Väl på plats så fick jag i varje fall testat hur min Nibor One Sting uppför sig i riktigt salt atlanter vatten, då saltvatten har högre densitet än vårt eget brackvatten i Östersjön.

Det är imponerande hur mycket mat det finns i saltvatten för olika predatorer, Tobis stimmen är så stora att det ser ut som det kokar på vattenytan när det jagas av tex makrill stim.

Här hemma har det varit både ovanligt mycket folk ute och ´fiskat längs våra kuster, det har också varit bitvis fantastisk fiske på flera kända platser.

DMI vattentemperatur

Extra skoj är att få se dessa stora havsöringar hoppa även om de väljer att hålla sig utanför kastavstånd på lite djupare vatten.

Ibland kan man undra på vad som gör att de väljer vissa platser och att de på dessa platser hoppar och skuttar för fullt samtidigt som de lite då och då även vänder in på grundare vatten.

Min erfarenhet är att där 3 meters kurvan går nära land, där är det som störst chans för oss flugfiskare att komma i kontakt med havsöringen på sommaren.

Tittar man över kusten, så finns det några platser som sticker ut, därtill så är det bra om man kan bocka av minst två faktorer till, även om det inte alltid måste vara uppfyllda.

Nibor One Sting Silver Crome

Vattentemperaturen har stor betydelse men inte helt avgörande, havsöringen är inne i varmare vatten , bara att titta på en del åar som de simmar upp i, dock är de mer sårbara om man tillämpar C&R , då syresättningen är dålig i varmt vatten.

Strömmar eller partier på kusten där vattnet har lite med trångt att komma fram är alltid topp intressant att fiska på, kan du hitta den ström som vandrar in och ut längs kusten så är fisket nästen helt optimalt, oftast går havsöringen bredvid strömmen och smiter in och äter nått gott som driver förbi, nästan som att ha ett löpande band framför sig.

Nästa gång du ser en hoppande havsöring fundera på om det är vid 3 meterkurvan eller om det är i en strömfåra i vattnet.

Sommarfiske med Nibor One Sting Tobis

Här på Sydkusten så finns det både tobis och kungstobis, har du sett dem simma förbi, speciellt i stilla vatten så är färgerna och storleken imponerande, inte undra på att havsöringen ibland helt snöar in och bara jagar tobis.

Hamnar du på en plats där havsöringen jagar tobis, så kan du få uppleva hur de jagar i ytan och helt glömmer bort dig i sin iver att fånga den kungstobis, prövar du fiska på dem, så kan du få efterföljare, men tyvärr så triggar inte det till hugg allltid, höjer du tempot , så är det ibland men kungstobis som nappar istället.

Det är faktiskt efter en sån här galen dag i strålande sol och stiltje på kusten som jag började fundera och testa en rad olika koncept för att se om dessa Tobisjagande havsöringar kan fås intresserade av nått annat än en riktig kungstobis.

En beställning till en Tysk kund som fiskar på Fyn

Mycket av min kraft och tid är att komma fram till rätt naturliga färger, rörelse och kastvänlighet för att mitt koncept skall fungera så som jag vill, nu den senaste tiden har jag jobbat mycket med att få fram den silvereffekt som bytesdjur uppvisar i stimm, nästa steg är att få samma resultat på några andra färger jag jobbar med.

Vill du ha ett sista tips för kustfiske i sommarvärmen, så lär dig kasta i motvind eller baklänges, för det första så undviker du många andra flugfiskare på samma plats även om en del spinnfiskare hittar fram till samma ställe, men spinnfiskaren kan ofta få havsöringen att följa med in och då har du en chans på plats att ta en öring som snurrar runt.

Skitfiske på er
Christopher