Havsöring i oktober?

När vi nu går in i förbudstider och mörkret kommer smygande, så får de flesta av oss leta runt på nya hotspots som tillåter att vi fiskar på havsöring.

För oss i Skåne så är det ofta Danmark som gäller, Fyn, Bornholm och Mön är väl några av de klassiska platserna vi väljer att åka på, en del väljer Öland och Gotland som två goda alternativ.

Så här i höstrusket, så kommer nog abstinensen långsamt att krypa på oss och vi måsta bara få utlopp för lite frustration, om inte annat än att bara få kasta av oss lite av den vardagsstress vi ibland har omkring oss.

För min egen del, så använder jag perioden till att binda upp och skapa nya alster av flugor som jag vill testa att fiska med under hösten och till nästa säsong här i Skåne.

Liten havsöring September 2022 c/r

För ett par veckor sedan var jag över i Danmark och passade på att både fiska lite samt beställa hem nya prylar till december och till 2023.

Det här med att beställa hem får man göra tidigare och tidigare, speciellt om man vill ha en del special produkter och inte sitta där under säsongen med att inte ha hemma det som trogna kunder frågar efter.

Det är heller inte ett alternativ att vara en webbshop som först beställer efter att kunder gjort sina beställningar, det är helt enkelt inte seriöst i mina ögon.

Har man inte prylar i lager, så skall det framgå väldigt tydligt samt hur många dagar det kan ta innan det levereras.

Ute i kylan

Nu kommer det fyllas på i allt från Honey shrimp till Narvi vadare och årets nya spön, därutöver kommer det en del nyheter så som en ny vadarjacka.

En del av det korta flugfisketurer jag kommer göra sker till och från på de resor jag gör i mina jobb, därtill tänkte jag en tur till Bornholm, men funderar nu efter gasläckan att lägga min tid på Mön och Fyn istället.

De sista veckorna innan säsongen tog slut , så passade jag på att fiska lite mer för att hinna testa av lite nya idéer innan säsongen tog slut.

Intressant nog så har jag hittat fler varianter på mitt Nibor One koncept, där min kreation kan göras både större och mer lättkastad, stryktålig samt mycket enklare att hantera vid flugbyte.

Mina favoritflugor och en upphängare

Allt sammanslaget har gjort att jag fått helt nya ideer som skall testas och utvecklas, då de skapar nya möjligheter som jag bara måste testa av när jag väl åker iväg på mina fisketurer.

Tids nog kan jag nog skriva en bok om det här, men det får bli en senare fråga, då jag än så länge har nog med spring i mina ben för många fisketurer till på kusten och utomlands.

Skal jag ge nått tips så här i höstrusket , så skulle det vara att smita över till både norr om och söder om Köpenhamn, där finns många fina fiskeplatser i stadsmiljö längs badkar nära kusten som levererar havsöring ända in i mörkret, så en pannlampa kan vara väl värt att investera lite pengar på.

Vill du åka lite längre så är Stevns väl värt att åka på även om det bitvis kan vara lite krångligt att komma ner till havet, ofta får man hitta godkända parkeringsplatser och gå en bit, glöm inte att ha klart med fiskekortet också.

Med två flugor på tafsen

Mörka flugor funkar både dag och natt, gärna en kobberbasse som upphängare eller varför inte en imitation och en provokationsfluga på samma tafs.

Testa gärna din egen favoritfluga och häng på min kartoffelfluga ( Brun polar chenille ) som upphängare i mindre variant, jag vet vilken som havsöringen ofta väljer att ta om den får välja.

Större flugor kräver ofta lite fart, men även små flugor kan fånga bättre om du sätter lite fart på dem, testa att låta flugan landa efter ett utkast, menda en gång, pausa ta sen in flugan som vanligt med ett långsamt spölyft som avslutning, ofta tar en havsöring efter du mendat eller då du lyfter spöet i slutet.

Funkar inget, hör av dig, så hjälper jag till med lite personliga tips, havsöringsfiske är som att skrapa trisslotter, plötsligt händer det.

Tight Lines
Christopher