Sommarfiske på dagen?

Sommarfisket blir inte bättre än nu i juli månad, en månad som du kan fiska efter havsöring dygnet runt med gott samvete, så länge du har för avsikt att behålla en fisk.

C&R är svårt i det varma vattnet, så har du för avsikt att sätta tillbaka, så kan det vara svårt i nästan 20 tradigt vatten.

Letar du större havsöring så är det hög tid att leta runt i både strålande sol och mörka nätter, här i vårt brackvatten, så är det inte lika mycket mat som i saltvatten.

Sommarfiske

Både i Sverige och Danmark så kommer det upp en hel del på sommaren, dock är inte alltid alla lika snabba med att berätta vad, även om en hel del delar med sig på sociala medier.

För min egen del har det varit mycket småöringar upp till 50 cm, därutöver har det varit trögt att hitta något på de snabbturer jag varit ute på.

För min del, så är det ok, då jag fått chansen att testa av en rad olika koncept och däremellan fiskat med vanliga Polar Chenille flugor som alternativ.

I dagarna har jag varit iväg och tittat på nyheter inför nästa års flugfiske säsong, därtill har det även blivit klart med en rad nya prylar som skall tas hem i december inför nästa säsong.

I mellantiden så kommer jag även utöka butiken med en del nya spön, men då jag reser i veckorna en del, så kan det ta upp till 8 arbetsdagar för leverans, mer så ni vet.

Fisket för mig har gått in en hel del i att fixa till detaljer och testa av olika koncept, bonusen är att jag fått en mycket djupare förståelse kring en rad olika flugor och deras egenskaper.

Roligt nog så funkar sommarfisket mycket bättre då jag nu förstår bättre vad som skall till för att trigga en havsöring.

Tobis

En slutsats är att det inte alls behöver vara djupt eller mörk botten, eller att havsöringen bara står där den inte syns från ovan, förvånade nog , så är de mer stationära än vad man skulle tro

Ofta när jag ser en havsöring hoppa, så visar det sig gång på gång att de finns kvar i samma område, även dagar efteråt.

Visst får man leta igenom mycket vatten, men när öringenväl visar sig eller nappar, så kan man lugnt fiska om platsen flera gånger med pauser emellan.

Nattfiske i totalt mörker är inte riktigt så farligt som det låter, dock är det absolut inget krav i våra vatten, samma sak med morgonfiske, men ger du dig ut i mörkret eller tidig morgon, så kan du ofta fiska av gamla kända fiskeplatser innan badgästerna dyker upp

Silver med brun rygg

De färger som gång på gång levererar är vit, guld, silver, brun och olive, gärna med inslag av UV.

Viktat huvud, så flugan dyker är extra bra, då flugan även rör sig när du pausar eller flyttar handen för ett nytt intag, flera spölyft under intagning ger också resultat.

Menda gärna när flugan landar , gå över till Im eller sjunklina om du har flugor som ”hänger” mycket.

Polar chenille

Har du svårt med att trigga havsöringen, gå då helt över på små flugor typ märlor och flytlina, det funkar kanon i strålande sol också, pröva även små guldflugor eller en kobberbasse.

Testa även längre tafs, ända upp till en och en halv spölängd med en spets på 0,25.

Letar du över stora områden, så glöm inte släp tekniken, lägg ut linan, menda en gång, vada vidare och dra flugan efter dig tills den vänder där du stod och kastade ut, gör om allt igen och fortsätt.

Känner du ett nafs eller en attack när flugan vänder, så har du troligtvis hittat en sträcka du skall fiska igenom regelbundet över flera dagar och tillfällen.

Fisket fungerar ofta fint fram till 23.00 på kvällen sen dör det lite men kommer igen på morgonen, visst finns det undantag, de flesta jag känner fiskar när som hela dagen fram till runt 21.00 på kvällen.

Snart far jag iväg på semester ett par veckor , men det blir lite fiske där emellan också

Tight Lines
Christopher