Havsöring i minusgrader

Ja, då är fiskesäsongen 2021 i full gång, fullt av folk på kusten, nästan så man fick gå och ducka mellan spinnfiskare och flugfiskare på premiären.

För min egen del, så har det inte varit helt lätt att hitta lediga platser på kusten, så jag har fått gå och fiska mellan var folk är för att få lite ofiskat vatten att doppa mina testflugor i.

För den skull så gör det inte så mycket, jag kan redan nu säga att även om det varit andra fiskare på plats, så står det likväl nån öring och väntar när jag fiskar med mina testflugor i olika varianter på olika platser

Flugfiske i minusgrader

Intressant nog så är det stora förändringar på många kända platser längs kusten, bottenförhållanden skiftar bitvis helt ifrån hur det såg ut förra året, vilket också öppnar för nya favoritplatser för min del.

Sen snart 9 månader så fiskar jag bara med mina nya testflugor i en rad olika varianter, allt för att testa och komma fram till vad som fungera bättre och sämre vid fiske efter havsöring.

Självklart är det så att vanliga flugor fungerar fint, skulle jag inte kört på med mina testflugor så skulle jag fiskat med mina favoritflugor som vanligt, kanske med en variation av upphängare och en Honey shrimp.

favoritflugor

Ni som följt med ett tag vet att jag gärna tar ut svängarna och testar både stort som smått, allt för att skapa en förståelse kring havsörings fisket, men också för att jag genuint är intresserad av att förstå mer kring havsöringens beteende .

Spinnfiske och bombarda kommer inte vara ett alternativ för mig, inte ens UL fiske som gärna annars kan få låna ute en del intressanta drag som inspiration kring både utseende och olika färger som fungerar.

Där finns redan en del spännande slutsatser att dra kring mitt nya kustfiske med testflugor, något som jag kommer tillbaka till när jag testat lite mer över en längre tid.

Testfluga Nibor One Sting

Ser ni på tempo vid vinterfiske, så är vi nog alla upplärda med att i minusgrader skall flugan tas hem långsamt med långa pauser, uppenbarligen gäller detta inte för mina testflugor både sommar som vinter.

För den skull är långsamt flugfiske inte att utesluta, men det kräver en del annat av mina testflugor för att fungera optimalt, något jag redan listat ut med en annan design.

Skall ni ut på kusten när det är kallt, fiska då gärna nära land , fiska gärna ifrån land också om det går, vada upp ur vattnet och ut igen 25 meter längre fram, det ökar chanserna mer än om ni trampar vidare i vattnet.

Kobberbasse

En eller två små flugor på tafsen är alltid ett säkert kort, gärna med en Kobberbasse som upphängare och en favoritfluga eller Honey shrimp som ändfluga.

De flesta kända platser håller inte så mycket fisk längre, mycket folk som fiskar på samma platser, gå hellre åt sidan ett par hundra meter, öringen flyttar på sig när trycket blir för stort, speciellt när mycket folk vadar runt i flera omgångar.

Nu så här i pandemi tider, så har jag fullt upp med min konsultverksamhet, därför är det lite glesare mellan mina turer, dock så räknar jag med att vi tids nog kan ses igen på kusten, vem vet, tom så att Flugfiskarnas dag 28 mars äntligen kan ske på en ny plats som jag tittat ut.

Min bruna favoritfluga sommar som vinter

Nya egna prylar kommer tids nog i min shop när läget tillåter det igen, mina testflugor kommer också att säljas en dag när jag väl har testat klart allt, tills dess får ni ha tålamod och njuta av era utflykter på kusten.

Om vi ses därute framöver, så säg gärna hej, spöavstånd gäller , så lite snack går alltid bra, fiskar du på samma plats, så går jag bara lite längre bort och lägger ett par kast, kusten är lång och det finns öring så det räcker.

Tight Lines
Christopher