Flugor till kustfiske efter havsöring.

Nu närmar sig premiären med stormsteg och många förbereder sig inför den nya säsongen med att binda upp och köpa de flugor de tror på.Hos mig kan jag märka det ökade intresset med att fler och fler köper material för att binda sina egna flugor, gärna i mönster av räkor och streamers.

Färgerna tenderar att vara lite skrikiga så här i början av säsongen, men man skall inte glömma att traditionella imitationsflugor kan komma långt , då vi inte haft någon vinter att tala om än så länge i år.

Håller det i sig kan januarifisket bli helt fantastiskt med en köldknäpp på vägen i februari mars nästa år, eller så blir det ingen vinter alls.

Det har varit mycke rykten om en  vargavinter och svår kyla, men som en på Smhi påtalade så är allt en gissning när man försöker förutse väder mer än 10 dagar.

I filmen ovan så har Ni min enkla favoritfluga som är en bra fluga att lära sig binda oavsett om du har många år på kusten eller är ny på att binda flugor.

Det finns ett stort intresse i att binda rena konstverk som för oss alla flugfiskare kan vara rena lördagsgodiset att titta på,  men med det är det inte sagt att komplicerade flugor fångar mer öring

Utan rätt ofta är det mycket enkla flugor som inte liknar något som ger resultat.

För Er som vill fiska lite långsammare så har jag även med två flugor som jag själv använde i början av min fiskekarriär med stor framgång.

Dessa två kan med stor framgång fiskas långsamt med tydliga pauser, inte heller så svåra att binda, däremot så kräver det lite annat material än vad jag har hemma i min shop, men se det mer som en inspiriation till vad man kan göra.

MIn andra fluga för långsamt flugfiske är en liten räk imitiation som tagit många öringar i superlugnt vatten, en fluga som gärna får sväva lite och tas hem så stilla att varenda besa har tid att kliva på, med det menar jag inte att man skall sikta på besor, det är en mer ett förtydligande att den skall tas hem mycket långsamt i lungt vatten.

Båda dessa flugor skall helst fiskas med flytlina, då det minst stör öringen samt att en IM lina gärna sjunker även om den kallas för IM, med en flytlina så kan du i princip meta öring med dessa flugor de hänger ca 20-30 cm under vattnet.

Lite intressant kan vara att en duktig Dansk kustfiskare använder sig av den tekniken när det är svårtrugat, speciellt kring stora stenar och tånghav på kusten.

Som några av Er säkert vet så testar jag havsöringsflugor för kusten för fullt, dessa flugor har jag fått ihop via Danska kustfiskare och en del Svenska, flera av flugorna är välkända så det finns en hel del att pröva av under olika omständigheter.

Det är fortfarande för tidigt att dra några slutsatser även om jag kan skönja ett mönster redan nu.
tanken är mer att få fram ett antal flugor som jag upplever gör en skillnad på kusten, annars är det nog så att de flesta tar öringar, bara de får sin tid i vattnet och fiskas av under rätta omständigheter.

För Er som vill se vad det är för flugor som jag fått tips om skall vara bra så är det bara att titta på mitt filmklipp nedan, om Inte annat så kan det vara skoj och lite inspiration till vad man kan kompletera sin ask med till havsöringspremiären 2015.

Jag har nu den senaste tiden fått titta i andra duktiga flugfiskares  askar  samt fått tillsänt mig flugor som rönt stor framgång bland andra Svenska kustfiskare, intressant är att många är naturfärgade dvs variationer på brunt , där deras namn ibland är helt vilseledande till vad de liknar och hur de fiskas.

Även här så går det se ett mönster av enkelhet i utseende, även om en del är lite kluriga att binda för en nybörjare.

Men det kan påtalas att allt är enkelt när man kan det, så träna träna och träna så blir tom den svåraste flugan lätt att göra.

Som en mentor sa till mig en gång, bind minst tre av det du binder, så skall du se att den sista e kanon.
Whipfinish har vi nog alla kämpat med, för att inte tala om dubbeldrag och kasta långt,

Vill du få ut mycke lina när du kastar med din fluglina , så kan du göra som en finurlig flugfiskare påtalade i ett forum där alla diskuterade hur man skulle göra för att få långa kast.

” Det e väl bara att hålla i fluglinan och kasta iväg rullen, så blir det långa kast, hur svårt kan det vara”
”slut citat”

För min egen del så finns det mycket kvar att lära sig inom det här med vad som är framgångsrika flugor, hoppas nu på att de första filmerna i januari kan bidra till att klargöra det här.
Extra skoj om det kan komma fram nått som ingen av oss trodde.

Tight LinesChristopher