26 dagar kvar till premiären.

6 5

Ett spännande flugfiskeår är snart till ända och en ny spännade flugfiskesäsong tar snart sin början för oss alla.Hur bra var nu året 2014 och vad skall hända under 2015 är kanske två frågor jag behöver svara på för min egen del.

Ser man i backspegeln så fanns det en viss oro att rymmlingarna från Horsens fjord i Danmark skulle förstöra kustfisket här hemma och att våra åar och bäckar skulle invaderas av regnbåge som skulle förstöra våra vatten.

Av detta så kan vi nog konstatera att det vi oroar oss för, sällan händer,och det som händer har vi inte ens funderat på.Kanske är det så med mycket kring kustfisket att vi inte alltid kan planera allt som skall ske och allra helst inte alltid bestämma var och hur vi får fisk och speciellt vad för fisk vi får.

Är då inte det en del av kustfisket och fiske i allmänhet att vi inte alltid är garanterade ett resultat utan måste jobba för det. Jag tror personligen det är en del av tjusningen att få vild havsöring på kroken och inte någon odlad pelletsgris ifrån en damm.

20140429185156 (4) 20140429195847 (1)

Nu börjar fler och fler dammfiskare visa sitt intresse för kustfisket och dess möjligheter, det många duktiga PT flugfiskare inte alltid tänker på är att de oftast har med sig så mycket kunskap att de många gånger tom kan få mer fisk på kusten , då de vet hur man varierar sig i sin fisketeknik och i många fall kompenserar sin kastlängd med bättre teknik,

Däremot så är de oftast mer stationära i sitt fiske, men det går snabbt att bättra på genom att bara ta två tre steg var gång man gjort ett utkast.
Att bara stå och nöta är inte alltid det bästa sättet att fiska, utan bästa resultat får man genom att kombinera rörelse och kastlängd så att man täcker stora ytor av nytt vatten.

Jag ser direkt när jag springer på dessa kusträvar hur de går och kastar och söker av stora ytor innan de tar sig en paus eller i bästa fall krokat en öring.Ur ett hälsoperspektiv så är detta en av de bästa sätten att motionera, tro mig det ger mer träningsvärk än vad många tror utan att öka risken för skador, så som vid löpning och andra sporter med sk högre belastning.

Ögonblicksbild 3 (2013-09-24 18-44) Ögonblicksbild 1 (2013-09-21 20-04)

Det dyker upp fler och fler officiella rapporter och undersökningar som visar att sportfisket ökar och är en storindustri som omsätter miljadbelopp beroende på hur man väljer att räkna.

Själv tycker jag om att göra jämförelsen mellan vad en spöfångad havsöring och det en yrkesfångad havsöring innebär ur ett macroperspektiv nerbrytet på ett kilopris. En yrkesfiskare kan i bästa fall få 15-20 kr per kg vid en försäljning.

En spöfångad turisthavsöring kan inbringa mellan 2.000 och 4.000 kr per kg om man räknar in vad fisketuristen lägger på hotell och annat, mitt eget kilopris vågar jag inte räkna ut, då det säkert är rätt höga belopp med tanke på vad jag valt att lägga på mitt eget flugfiske, men vad gör man inte för att få stå där utvadad till knäna.

Till det här skall man nog också lägga den fisk som fångas för djurfoder och till pelletsfoder, då flera länder använder havets resurser till att göra djurprotein istället för att vårda våra vatten så att vi får tillbaka en högre livskvalitet genom ett mer vänligt fritidsfiske.

af-1002-12kobberbassenaf-1002-10
Långsamt eller snabb intagning av fluga? räka, märla eller streamer vid kustfiske?Kustfiske över sandbotten eller tångbotten Vad fångar fisk och vad ger blank havsöring? ja frågorna är många men svaret är inte svart eller vitt utan mer en fråga om vad för fiske man vill bedriva och vad man bäst trivs med själv.

Jag har börjat fiska mig igenom mer än ca100 olika flugor och en del flugor som jag fått mig tillsända av olika duktiga flugbindare runt omkring, i grund och botten så går det säkert att få öring på de flesta bara man ger dem tid nog i vattnet och har tålamodet att fiska av dem med det tempo som de behöver för att det skall vara optimalt.

Personligen så tror jag hur flugan rör sig är av större betydelse än vad vi många gånger tror,det är en del av det som jag nu kommer fokusera på under 2015 när det gäller att dokumentera vad öringen gör eller inte gör vid olika tillfällen.

Ett resultat som jag blivit mer intresserad av är sk azumetriska flugor ,dvs flugor som är bundna så att de rör sig oregelbundet eller vänder sidan till när man gör ett intagningspaus.

Tänker filma detta på väl valda platser där jag vet att jag kan få fina bilder som samtidigt tillåter att flugan rör sig nartuligt och inte bara bogseras efter en kamera.

20140419_115011 20130821_114549

Jag har blivit mer och mer intresserad av det här med att filma och få bra bilder i kombination till en lyckad fisketur.Kommande år så blir det mer film där man kan se mig från sidan och bakifrån, mer för att få en helhetsupplevelse och bättre publikupplevelse av att få titta på olika tekniker och flugor.

Till dessa filmer tänker jag lägga till en liten story som även avhandlar allt i detalj, så man får en upplevelse av hur man kan använda valda delar själv.Kan man helt plötsligt få se öringen jaga och ta flugan samtidigt som flugan rör sig nartuligt så har jag uppnått mitt mål.

Nya fiskeplatser kommer också att ingå, mycket enklare att filma när man är på gästbesök runt om på olika platser, samtidigt också skoj att få pröva av mina teorier på nya vatten.

Vem vet plötsligt så sitter den där fina öringen jag alltid hoppas på som ger mig en filmupplevelse och en drillning som är väl värt att bjuda på till alla andra kustfiskare, att kunna tillämpa c&r är något jag gör mer och mer, då det inte längre handlar om att fylla frysen med mer än vad jag behöver till mitt personliga behov.

Guidningen och resor med andra flugfiske intresserade kustfiskare är något som kommer ta en hel del av min tid också, allt för att jag nu mer både satsar och tar mig tid att utveckla min hobby samtidigt som jag har ett nytt jobb att sköta på bästa vis.

profil Flyfish2012-11-12 11.41.36

Avslutningsvis kan jag bara säga att jag är mer än nöjd med flugfiskeåret 2014 och de öringar som varit snälla nog att kliva på mina flugor.

Jag vill önska alla Er med ett intresse för kustfiske och blivande kusträvar god jul och ett riktigt gott nytt fiskeår 2015. Jag är säker på att den nya säsongen kommer bjuda på en massa trevligt fiske.

Bara tanken på alla de öringar som just nu gör sitt jobb för nästa genaration havsöringar och alla de fina öringar som valt att hoppa över för att vi skall få en chans till en blänkare tidigt på säsongen, ja då blir man glad i kropp och själ över att det nu bara är 26 dagar kvar till premiären.

Tight Lines/Kneck å Breck
Cristopher