Blänkare på ny kustfluga

Ja det blir nästan inte bättre än så här när det gäller kustfiske efter havsöring, grymt skönt att få drilla en fin blänkare på kort lina som mer än gärna bjöd på både hopp och rusningar.

Nu när vatten temperaturen snabbt stiger och sommartiden gör kvällsfiske till ett måste efter jobbet , ja då gäller det att komma ut på korta turer för att fiska av kända hotspots på kusten.

För min del så läggs en del av min tid att fiska igenom både nya färger och nya flugor för kustfiske, en del har visat sig vara mer framgångsrika än andra och en del färger har visat sig vara riktigt giftiga.

Iden till att fiska lite mer med Guld flugan kom till efter att jag märkte att jag fisk mer fisk på gamla silverflugor som var lite rostiga efter att jag slarvat med att skölja dem.

De såg lite ut som Silverflugan med guld i, så jag tänkte , varför inte köra lite mer och testa?
Det visade sig rätt snabbt att ett flertal öringar var intresserade vid flera olika turer på kusten.

Där har varit rätt mycket småöringar som klivit på och en del utlekta havsöringar, så jag började fiska fort igen för att slippa en del fisk på kroken.

Som Ni ser i filmen så har jag rätt bra tempo på flugan utan pauser, en taktik som jag gärna kör när det börjar bli mer fart på öringen, speciellt nu i april och maj.

För den skull betyder det inte att man skall sluta med pauser, bara vara medveten om att fort och snabbt också triggar havsöringar på kusten.

Mitt i intagningen så känner jag en bra stöt i flugan och som Ni ser så sträcker jag långsamt linan för att få en ordentlig krokning.

Det är först efter ett par sekunder jag förstår att detta är något större och inte en småöring igen.
Ja resten kan Ni se i filmen.

20160402_205845

Orsaken att jag släpper öringen fort utan av krokning är att jag snabbt kan konstatera att flugan sitter djupt så det kommer inte att gå få ut den snabbt, det kräver en strandning.

När jag väl fått upp den så sitter kroken lång ner i halsen på ovansidan av gommen, lätt och lossna, sen bara att sätta ut öringen igen.

Ja och varför behåller jag då inte denna havsöringen, ja frysen är full för husbehov, jag har de öringar vi brukar äta i familjen.

Jag har även som grundregel på kusten att bara ta en öring per tur med hem, så får jag fisk, så är fisket avslutat.

Detta gör att jag ibland uppgraderar mig genom att hoppas på få fler fiskar, allt för att inte behöva åka hem direkt och därmed avsluta fisket för tidigt.

fb-660292_1_of_1_

Skall jag nämna lite mer om testfisket just nu så kan jag berätta att jag även kör med en längre variation av Borstmasken, fast i andra färger.

En orsak till detta är att Borstmasken är en mycket populär kustfluga som mer och mer fiskas året runt och inte bara när borstmasken svärmar.

Om det nu är en Borstmask som öringen ser, eller?

Vad händer om man fiskar med en silvrig Borstmask , skulle den ratas av alla havsöringar som ett dåligt aprilskämt?

2015-09-08 12.01.01

Kan det vara så att en längre Borstmask i Silver faktiskt ses som en liten fisk?

Ja nu har jag nog svurit i kyrkan, så nu kommer jag nog få bannor för att jag påstår att öringen inte ser Borstmaskflugor som borstmask.

Så jag får väl avsluta med april, april, så kan jag alltid skylla på att det var ett försenat aprilskämt om det skulle dra på sig allt för stort intresse.

Så nu fortsätter jag att fiska med silvriga borstmaskar inofficiellt till det kommer lite bättre filmbilder på mitt påstående.

Tight lines
Christopher