Flugfiske i 10 m/s på sydkusten

Ja det var väl ingen som missade att vi fick tuffa förhållanden på sydkusten när vi väl skulle ha vår lilla gemensamma dag.

Syd östlig vind betyder att Hammars backar får sidovind som blåser längs med kusten.

Väl på plats lite före alla andra, så tog jag mig en promenad upp på kullen för att se hur det ser ut längs kusten.

Trots vind på 10 m/s så fanns det lugna partier närmast land då det går badkar hela vägen längs med strandkanten.

Dessa badkar varierar i djup, men kan lätt vara över en meter , vilket gör att det även i tuff vind skall fiskas av från land eller bara utvadad 1-3 meter där det går.

Vågorna som byggs upp på det yttre badkaret dämpas i det inre så väl att har man bara lite rutin i sitt kastande så går det att fiska av dessa stora badkar effektivt.

Det är lätt att tro det inte går att fiska och att öringen inte är inne i så här tufft väder.

Jag har själv haft något av mitt bästa fiske i stark sidovind just på Hammars backar, däremot så tar det mycket på krafterna och ställer en del krav på både kastteknik och utrustning.

Totalt blev vi 15 personer som valde dyka upp på träffen, över hälften är folk som varit med tidigare samt en del personer som jag lärt känna på kusten efterhand.

Även om vi fick öring på Hammars så valde vi att försöka hitta lite lugnare plats för att passa alla som var med, det blev en tur till Prästens badkar vid Vik.

MAH01779(15) MAH01783(3)

Väl på plats så var vågorna mer eller mindre borta , dock gjorde den sydöstliga vinden att vi likväl fick lite vind in som tryckte på.

Så är det ofta på kusten, inte alltid vi kan styra över gudarna och det väder de väljer att ge oss, däremot så är det skönt att komma ut och få både träffa andra kustfiskare likväl som att få sig en heldag på kusten.

Själv har jag varit iväg i Cornwall med familj ett par dagar, besökt och tittat på kustfisket för kommande turer.

Säsongen för kustfiske är först ifrån maj juni, då makrillen börjar komma in kustnära.

Många som kustfiskar med fluga använder sjunklina och fiskar efter makrill i de övre vattenlagen och torsk i de djupare vattenlagen.

Självklart behövs ordentliga rullar och tafs, då det inte är ovanligt med större fisk över 5 kg, dock är makrillen inget man behöver vara orolig för.

Havsaborren eller  Sea bass som den kallas i England en stor sportfisk som lätt kan komma upp i vikter som gör det till en tuff fight.

Därtill kan man få sk Hound fish dvs mindre haj eller Kongo ål, vilket båda bär respekt med sig när man ser hur de ser ut.

Orsaken till mitt intresse för Engelska kusten är dels mitt jobb som tar mig till Skottland regelbundet, men också att jag har familj där som bjudit in mig att fiska på privata öar, bara för att se hur bra fisket är.

MAH01783(4) MAH01779(5)

Trevligt nog så har jag även fått träffa lite olika privatpersoner och grupper som intresserar sig mer och mer för kustfiske i Skåne.

Intressant nog vill fler flugfiskare här hemma lära sig både grunder och tekniker för att få kroka en fin vild havsöring på kusten.

Det här skall vi vara rädda om, vårt kustfiske i Sverige är lite unikt då vi har en vild havsöringstam och inte odlad.

Sportfisket omsätter miljardbelopp i våra grannländer, dock har vi i Sverige en bit kvar, Tänkvärt är att Mörrum omsätter mer än vårt yrkesfiske nu för tiden.

Vår turistnäring skulle kunna få en riktig boost om de fick upp ögonen för att i deras lågsäsong, så är det högsäsong för kustfiske.

För min del så blir det lite flera turer till gamla jaktmarker framöver, roligt att få doppa flugan på välkända hotspots för min del, kommer säkert lite film för den som är sugen.

Tight Lines
Christopher