Nibor One Sting V3/TG

Det är inte alltid så lätt att bryta vanor, speciellt om man vant sig till att göra som man alltid gjort, för min del, så är det just nu lite nytt med hemsidan efter att det åter igen blivit uppdaterad till en ny version som jag skall lära mig att skriva artiklar i.

Samma sak gäller säkert att komma med något nytt inom flugfiske världen, mitt Nibor One concept utvecklas hela tiden, då jag har som grundprincip att hålla låg vikt och förenkla så mycket det bara går för att det skall vara stryktåligt och fånga fisk.

Erfarenheterna så här långt gör att jag nu har två versioner jag går vidare med, en med kroken på undersidan och en där kroken sitter längs bak, båda fångar havsöring och har sina egenskaper , att ha bägge krokarna på samtidigt är bara onödigt.

Kör man med en krok på undersidan, så fångar man större havsöringar och undviker de minsta, har man krok längs bak fångar man all stort som litet, vilket inte alltid är så bra enligt min mening.

Havsöringen tar båda versionerna på samma vis, som värst så sitter krökningen långt ner i halsen eller som bäst i sidan på munnen.


Båda versionerna kommer finnas tillgängliga i min shop nu i december, där de även kan köpas styckvis för er som är nyfikna på hur det här fungerar med att fiska efter havsöring med ett flugspö.

Kort kan jag säga att ”flugan ” hänger perfekt, kan fiskas långsamt och snabbt med allt ifrån IM lina till sjunklina, kan tas in traditionellt i olika tempon till att fiskas med spöet under armen samtidigt som du tar in linan med båda händerna.

Kastlängden är för min del full lina, då flugorna generellt väger minder än ett gram i olika versioner, som lägst talar vi om runt 0,5 gram beroende på storlek ock krok.

Jag har fått havsöring på alla olika varianter och färger i alla olika variationer av tempo och pauser, därtill har jag även fiskat före och efter med mina vanliga flugor samt andra framgångsrika flugor, för att få referens på skillnader i min statistik.

Den största skillnaden är att dessa ”flugor” är nytt för havsöringen, om öringen är på plats, så skall den minst smaka på ”flugan”, allt smått smäller på tveklöst, så det är nog en viktig faktor om du vill undvika småfisk genom att i första hand fiska med buk krok istället för en krok i bakändan.

När man väl krokar fisk, så löser kroken ut om belastningen ärr lite högre, är det småfisk, triggar det inte att kroken lossnar, visst händer det att havsöringen smäller till flugan eller knuffar på den, men paus  brukar trigga attacken eller en långsamt spölyft brukar också trigga till hugg.

Där finns nu så mycket olika saker att berätta om det här konceptet att jag skulle kunna doktorera i fiske egenskaper mellan alla olika former av flugor och drag som finns idag, där kommer säkert mer efterhand då det finns områden som skall utforskar djupare , men det kommer jag lägga mer tid på när väl fiskesäsongen 2023 drar igång.

En del nya saker har kommit in shopen, mer kommer de närmaste veckorna allt ifrån bindverktyg till uvlim och nya spön, vadare och jackor kommer här i december också, så lite utrymme till julklappar finns det.

Nu när pandemin har släppt sitt grepp, så går det även bra att ses ute om det skulle vara så att ni vill testa ett nytt spö för ditt kustfiske, annars kanske vi likväl ses någonstans på kusten, bara att säga hej om tillfälle ges.

Tight Lines
Christopher