Mitt fiske & flugfiske teknik på kusten.

Jag får en del frågor och synpunkter på hur man skall flugfiska på kusten, därför blir det den här gången ett lite längre inlägg.

för min del så är det snabb intagning som gäller för att få de fina öringar jag alltid letar efter på kusten.
Att bara vara ute för att kroka en öring är inte mitt mål längre utan jag jagar bara efter de öringar som är riktigt fina på alla sätt och vis.

Jag tror också att genom mitt höga tempo så triggar jag öringen till ett snabbt beslut, då de inte har tid att syna flugan i sömmarna, utan måste bestämma sig fort,

En annan fördel är säkert också att ragor inte hänger på det här höga tempot.
De gånger jag väljer att fiska långsamt är rätt sent på säsongen då jag vet att öringen ätit upp sig och generellt är i bättre kondition.

Min finaste öring i år tog i febr på snabb intagning, så det går att få dem tidigt på säsongen med min metod.
Jag rekomenderar inte nya på kusten att använda min metod i första hand, då det kräver lite kastlängd för att kunna nyttja det här fullt ut.

Image2_copy

Risken som ny på kusten är då att det tar tid och är svårare att komma i kontakt med havsöringen, med det skall också sägas att blank öring krokas regelbundet på både kort lina och med långsam hemtagning av märlor räkor mm, det är dock inte så jag valt att fånga mina fina öringar.

Min erfarenhet gör att jag i första hand fiskar över sandbotten och badkar, ren stenkust eller tångkust tilltalar mig inte speciellt och är inte heller där jag får mina fina öringar,det skall självklart sägas även här att man regelbundet tar fin öring på tångkust, ingen regel utan undantag.

För mig är det en trivselfråga och något som jag specialiserat mig på, nu till 2015 så har jag ordnat med lite bättre filmriggning både under och över vattnet för att kanske bevisa för mig själv att jag tänker rätt kring en del flugor och hur öringen reagerar på dem i havet.

De nya bombardkamerorna ( wolfkamera ) kommer säkert visa det jag länge misstänkt att bara en bråkdel av våra presentationer i havet trots att det är öring på plats triggar till hugg ( se tidigare inlägg  på min blogg).

De flesta flugorna passerar många öringar som följer men i slutändan nobbar dem av olika anledningar, mer om detta i kommande filmer och inlägg.

Image3 (2)

Jag bifogar två filmer , då jag får frågor på hur jag gör, räcker inte bara med att säga snabb intagning, utan att visa hur snabbt , samt att det ger resultat.

Den sista filmen är mer en studie i hur jag fiskar mig fram på kusten under 18 minuter, mer för att Ni skall  få helheten i hur jag kastar och hur jag tar in linan samt håller linan, så den inte i onödan trasslar.

Jag har valt att lägga in en längre film med valda delar i slowmotion, då jag själv minns hur jag satt och klickade på filmer för att hinna med och se i detalj hur saker och ting görs.

Det finns säkert en och annan kast instruktör som inte tycker man skall lära sig min stil utan hålla sig till 11 till 14 med spötoppen, men för Er som är nyfikna så får Ni gärna ta del av min ”coastal bumcast” stil.

Håv och låda använder jag inte alls av flera anledningar, men för nya på kusten så är det säkert ett alternativ av flera anledningar.

Använd gärna vadarstav när Ni vadar, jag har oftast ingen med, men jag fiskar också mer på sandbotten som är både lättare och trevligare att gå på.

20140502183749 (10)

Vi har alla vårt fiske, det är så välsagt av någon , det finns mitt fiske, ditt fiske och andras fiske.

Fisketalibaner finns det också som har som livsuppgift att tycka till om oss alla och rätta oss kring vad som gäller, tråkigt nog så ser man dem oftast i olika forum , där det snabbt påtalar fiskeförbud regler och fultonvärden, min erfarnehet är att dessa individer många gånger är de som själva trampar över, anfall är helt enkelt bästa försvar, slutligen kan väl nog sägas att de sällan får fin öring, de hackar bara på andra.

Det händer att jag fiskar med många personer på kusten utan att guida och ta betalt, då detta är min hobby, men det betyder inte att jag ger bort mina bästa platser gratis, de spar jag till mina kunder.

Jag blir ibland inbjuden till olika tillställningar med förevändningen  att jag skall med och guida gratis som en del i sällskapet, då åker jag med som en kollega på kusten inte om guide.

Vid de tillfällena så blir det mer att visa runt de kända platser som finns samt hur man som egenresande kan få lokala tips på var man skall fiska.

Nu senast var jag med på en privat snabbtur till Bornholm med  min goda vän Jan Melin och co , där jag passar på att njuta själv och släppa fram två nya vänner till mig och Jan som var nya på att fiska på Bornholm, ingen skugga på den här gruppen, de fick båda var sin öring under tuffa omständigheter.

Blänkare febr 2014 grund slow (2)

Jan och jag kommer säkert göra fler utflykter tillsammans med nya på kusten, nu siktar vi på övriga Danmark och Öland om allt vill sig väl 2015.
Det kommer säkert vara fler vänner som hänger på dessa rekturer, där vi alla fiskar.

Min nästa guidetur till Bornholm är i februari med betalande kunder som jag ger fullservice kring var vi skall fiska för att få chansen till blank öring.

Då är vattnet kallt nog och inte nertrampad av andra fiskare, av en händelse så är de finaste öringarna på Bornholm tagna i februari år efter år.

Jag kommer fortsätta träffa nya trevliga fiskekompisar på kusten, har fått många nya vänner både i närområdet och längre bort, en del inbjudningar är till nya vatten där jag skall fiska med mina kunskaper och se om de håller för nya kuster och vatten,

Dessa nya vänner kommer jag med glädje vidareutveckla min relation med och utbyta efarenheter med, roligt nog ett par i utlandet, så kustfiske efter havsabborre är något som står på tapeten.

En hel del nya vänner har jag fått som idkar helt annan typ av flugfiske ,men som blivit nyfikna på kustfisket, att få på en öring på 2kg+ som både kämpar och hoppar är en upplevelse som en del inte känner igen, men som fler och fler förstår går att uppnå.

På ett forum var det en flugfiskare som liknade havsöringsfiske på kusten som att fiska hem en vattenfylld ICA påse,så det finns lite att göra kring synen på kustfiske.

Blänkare febr 2014(3)

Så vad är då mina tips till Er som är nya på kustfiske?

 • Gå med i en lokal fiskeklubb.Lär dig grunderna i hur man kastar.
 • Lär dig dubbeldrag om du har för avsikt att fiska på kusten
 • Skaffa en fadder, mentor eller en riktig go fiskekompis
 • Undvik forum med Fisketalibaner.
 • Lägg inte ut bilder på havsöring utan att din fadder sett och godkännt bilden,( för din egen skull)
 • Njut av de turer du gör i gott sällskap med andra fiskare som du uppskattar.
 • Ta egna turer i lugn och ro i ditt närområde.
 • Lär dig 2-3 platser väl.
 • Fiska långsamt, du får fisk oftare då.
 • Lär dig binda flugor
 • Pröva egna och andras flugor.
 • Skapa dig en egen bild av vad som funkar bäst.
 • Edgeflyfishing och Skånska kustfiskeklubben är två som jag starkt kan rekomendera för dig som är intresserad av forum och klubbar.
 • Prova alltid den utrustning du är nyfiken på och som du funderar på att köpa.
 • Frågar du på ett forum får du lika många svar som det finns fiskare, prova istället utan hänsyn till vad spöet heter.
 • Har du råd och är beredd att lägga lite pengar samt har för avsikt att fiska ofta under flera år, så är det värt att köpa dyrt, då det håller långt bättre än allt som finns i mellan och lågpristräsket.

Här kan Ni i 2 delar se i detalj hur jag flugfiskar på kusten.
I Del 1 så ser ni mitt tempo och när jag krokar en havsöring på lång lina vid Hammars backar.
I Del 2 så kan Ni se en längre film som visar i detalj hur jag kastar och fiskar.

Jag hoppas och tror att jag kan bidra till lite lycka på kusten kring flugfiske efter havsöring, så jag kommer fortsätta njuta och dela med mig om kustfiske, det kommer även en summering på 2014 och om planer för 2015 innan årsskifftet, så än är det mycket spännade kvar på året,

Tight Lines
Christopher